Kuchnię "Dzień Dobry TVN" zdominował kolor pomarańczowy. Wszystko za sprawą marchewki, którą znajdziecie w pobudzającym szocie, sałatce z pieczonych warzyw, dorszu z patelni oraz azjatyckiej sałatce. Shoty pobudzające
Składniki:
- 2 marchewki
- świeży imbir wielkości połowy - 1/3 kciuka
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Wyciskamy sok, mieszamy ze sobą i rozlewamy do kieliszków. Pijemy rano, przed śniadaniem z całą rodziną.
Zobacz także: Dieta marchewkowa – działanie prozdrowotne i odchudzające
Tomasz Urbanek/East News
Sałatka z pieczonych warzyw
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 batat
- 1 papryka
- 1 pietruszka
- 3-4 ząbki czosnku
- świeża pietruszka lub lubczyk do dekoracji
Marynata
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej w proszku
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriratcha
Sos czosnkowy
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- odrobina miodu
- upieczony czosnek
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w sporą kostkę, mniej więcej równej wielkości. Czosnek miażdżymy bokiem noża, ale nie obieramy z łupin. Piekarnik i naczynie żaroodporne nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.
Składniki marynaty łączymy i polewamy nią warzywa. Po wymieszaniu, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45 min- do godziny.
W między czasie mieszamy ze sobą składniki sosu. Gdy warzywa będą już gotowe, miękkie i skarmelizowane, dodajemy do sosu upieczony, słodki czosnek, który był z pozostałymi warzywami w piekarniku. Gotowe!
Tomasz Urbanek/East News
Dorsz z patelni z buerre blanc marchewkowym i chrustem z pora
Składniki:
Sos marchewkowy
- 500 ml świeżo tłoczonego / wyciskanego soku z marchewki (nie może być pasteryzowany)
- kostka masła
- łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz
Ryba
- filet z dorsza ze skórą - 120 g porcja
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz
Chrust z pora
- por
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- czosnek z proszku
Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy połowę soku z marchewki i redukujemy. Na początku dzieje się to bardzo wolno, po czym nagle nabiera tempa. Musimy więc pilnować, aby płyn nie wyparował zupełnie. Gdy w garnku pozostają 3 łyżki soku, dolewamy resztę i czynność powtarzamy. W międzyczasie dodajemy ocet i szczyptę soli.
Gdy cały sok zredukował się nam do 3-4 łyżek zaczynamy etapowo dodawać masło. Mniej więcej po łyżeczce za każdym razem. Cały czas mieszamy ubijaczką, kontrolując gęstość. Po dodaniu około 150 gramów sos powinien mieć już optymalną gęstość. Odstawiamy go na bok.
Następnie robimy chrust. Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Pora kroimy w bardzo cienkie zapałki. Gdy tłuszcz nagrzeje się odpowiednio, wrzucamy go i smażymy na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy i posypujemy szczyptą soli i czosnku w proszku.
Na końcu smażymy dorsza. Rozgrzewamy patelnię i masło klarowane. Dorsza przyprawionego odrobiną soli i pieprzu smażymy skórą do dołu, tylko z jednej strony, polewając go gorącym masłem z patelni (bastując). Następnie ściągamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Na talerz wylewamy hojną porcję sosu, na sosie układamy dorsza i na niego wykładamy nasz chrust. Całość możemy skropić sokiem z cytryny.
Tomasz Urbanek/East News
Azjatycka sałatka z marchewki z kurczakiem teriyaki i ryżem
Składniki:
Sałatka z marchewki
- 1 marchewka
- kawałek świeżej papai (opcjonalnie)
- kiełki fasolki mung
- prażone orzechy ziemne
- szczypior
- Sos do sałatki
- sos rybny - łyżeczka
- sos sojowy - łyżeczka
- miód - łyżeczka
- świeże chilli posiekane w drobną kostkę - 1/3 całego
- sok z 1/4 limonki
- świeże liście limonki kaffir (jeśli uda się nam dostać- opcjonalnie)
Kurczak
- pierś z kurczaka
- świeży imbir -1/2 kciuka
- sos sojowy - 70-100 ml
- półtorej miodu lub cukru
- sok z połowy limonki
- sezam do posypania
- ryż
Przygotowanie:
W małym garnku mieszamy ze sobą sos sojowy, miód, starty imbir i sok z limonki. Podgrzewamy chwilkę, aby składniki połączyły się. Następnie do wystudzonej marynaty wkładamy naszą pierś z kurczaka na przynajmniej 20 minut.
W międzyczasie robimy sałatkę. Marchewkę i papaję kroimy w słupki lub we wstążki. Do nich dodajemy hojną garść kiełków (możemy wymieszać różne rodzaje), orzeszki ziemne oraz szczypior pokrojony w dość długie paski. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy wg uznania. Gotową sałatkę odstawiamy na bok.
Następnie nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy z każdej strony przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po upływie 4-5 minut pierś w całości z resztą marynaty wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
Mięso wyciągamy z piekarnika by chwilę odpoczęło. Na talerzu układamy sporą porcję sałatki, ryż oraz naszą pierś z kurczaka pokrojoną w poprzek na grube plastry. Polewamy ją resztą sosu teriyaki z patelni i posypujemy sezamem. Gotowe!
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz także:
Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni
Rosół i schabowy z karkówką. Zawierucha z niedzielnym obiadem
Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami
Autor: Paweł Jaskulski
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"