Czas na gruszki

Dziś przepisy dla wielbicieli gruszek! Anna Starmach przygotowała pyszne tiramisu z karmelizowanymi gruszkami, waniliowe gruszki z kardamonem, jesienną zupę z gruszką i gnocchi z gruszkami i gorgonzolą. Smacznego!

Gnocchi z gruszkami i gorgonzolą

Składniki:

1 kg ziemniaków

100g maki

1 jajko

sól, pieprz

3 gruszki

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

100g sera gorgonzolą

Świeża rukola

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę , połącz z jajkiem mąką, solą, pieprzem, lep z masy wałeczki i krój je na 1 cm kawałki, gotuj w lekko osolonej wodzie. Gruszki obierz i pokrój w kostkę skarmelizuj na patelni dodając cukier i masło. Ugotowane gnocchi podawaj z gruszkami, pokruszoną gorgonzolą i świeżą rukolą.

Jesienna zupa z gruszką

Składniki:

500ml puree z dyni

2 gruszki

½ selera

1 marchew

2 szalotki

Oliwa z oliwek

200 ml bulionu warzywnego

100ml śmietanki kremówki

Szczypta cynamonu

Pestki dyni

Przygotowanie:

Szalotki posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojonego selera i marchew i bulion warzywny, gotuj aż warzywa zmiękną, wtedy dodaj puree z dyni, zagotuj ponownie, dodaj śmietankę, dopraw solą , pieprzem, cynamonem. Gruszki pokrój drobną kostkę, dodawaj je razem z pestkami dyni gdy zupa jest już rozlana do talerzy.

Tiramisu z Karmelizowanymi gruszkami

Składniki:

4 żółtka

4 białka

500g mascarpone

3 łyżki gorzkiego kakao

4 łyżki cukru pudru

200g herbatników

1 filiżanka mocnej kawy

1 kieliszek alkoholu gruszkowego

3 gruszki

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Miód podgrzej na patelni, dodaj cienko pokrojone kruszki i masło, karmelizuj kilka minut, ściągnij z patelni. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, białka ubij wymieszaj z kremem. Biszkopty maczaj w kawie wymieszanej z alkoholem, Układaj w miseczkach naprzemiennie: herbatniki, krem, gruszki, kakao. Podawaj mocno schłodzone.

Waniliowe gruszki z kardamonem

Składniki:

1 kg gruszek

150g cukru

1 laska wanilii

Kora cynamonu

Szczypta kardamonu

2 goździki

3 cm imbiru

Sok z cytryny

50ml wody

Przygotowanie:

Gruszki obierz, pokrój w kostkę , przełóż do garnka, dodaj cukier, przyprawy, wodę, smaż na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Przełóż do wyparzonych słoików.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości