Przepisy kulinarne

Czas na dynię

Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem, roladki z cukinii z ryżem i dynią, sałatka z dyni, cukinii i awokado - to niektóre z propozycji rodziny Szaciłło. W studiu Dzień Dobry TVN, jak w każdy poniedziałek, gościliśmy Monikę, Macieja i Karolinkę Szaciłło.

Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem

Składniki na 6 osób:


500 g makaronu "Gniazdka"


ok. 400 g dyni


2 małe oscypki


pęczek szczypiorku


2 ząbki czosnku


oliwa z oliwek


olej słonecznikowy do głębokiego smażenia


duża garść czarnych oliwek



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Dynię kroimy w pałeczki i smażymy kilka minut w głębokim tłuszczu aż się przyrumieni. Czosnek kroimy na małe kawałki i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor. Oscypki ścieramy na tarce, szczypiorek i oliwki drobno kroimy. Następnie makaron mieszamy z dynią, czosnkiem, oliwkami i szczypiorkiem, a każdą porcję na talerzu posypujemy startym oscypkiem.



Roladki z cukinii z ryżem i dynią

Składniki:


4 małe cukinie


3/4 szklanki ryżu jaśminowego


1 i 1/2 szklanki wody


2 szklanki startej dyni


1 łyżeczka startego imbiru


oliwa z oliwek


4 łyżki posiekanego szczypiorku


sok z połowy cytryny


2 ząbki czosnku


pół łyżeczki zielonego pieprzu


1 łyżeczka cukru trzcinowego


1 łyżka oliwy z oliwek


1 łyżka oleju słonecznikowego


1 łyżeczka oleju sezamowego


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Cukinie kroimy w cienkie plastry (najlepiej użyć obieraczki do warzyw) i gotujemy na parze ok.5 minut. Po ugotowaniu delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozgniecionym zielonym pieprzem. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy starty imbir. Gdy się przyrumieni dodajemy drobno pokrojony czosnek, startą dynię i dusimy aż dynia stanie się miękka. Dodajemy sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy. Ryż gotujemy z połową łyżeczki soli w dwukrotnej ilości wody. Do ugotowanego ryżu dodajemy bardzo drobno pokrojony szczypiorek i olej sezamowy. Plastry cukinii układamy obok siebie tak, by trochę na siebie nachodziły. Następnie do połowy długości nakładamy ryż, a na nim zmiksowaną dynię. Całość zawijamy i kroimy w grube plastry ostrym nożem. Roladki najlepiej smakują z sosem sojowym i chrzanem.



Sałatka z dyni, cukinii i awokado

Składniki na 4 osoby:


1 duże awokado


1 średnia cukinia (ok. 250 g)


ok. 250 g dyni


4 plastry limonki


sok z całej limonki


2 łyżki sezamu


oliwa z oliwek



Przygotowanie:


Cztery cienkie plastry cukinii gotujemy 3 min. na parze, cztery plastry dyni smażymy 3 minuty na oliwie. Na talerzu układamy na przemian dynię z cukinią, obok układamy pokrojoną w plastry ćwiartkę awokado i plasterek limonki. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.



Tarta z mascarpone i malinami

Składniki:


1 szklanka mąki białej


1/4 kostki masła


5 łyżek cukru trzcinowego


1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


1 cukier waniliowy


ok. 200 g śmietanki 30%


małe opakowanie (ok. 150 g) mascarpone


1 laska wanilii


ok. 200 g malin



Przygotowanie

Do mąki dodajemy masło, 3 łyżki zmielonego cukru trzcinowego, proszek do pieczenia i 2 łyżki śmietanki. Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, przenosimy do foremki posmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem miejsce przy miejscu. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni. Po upieczeniu kruchy spód musi całkowicie wystygnąć. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy czarne nasionka, które mieszamy z serkiem mascarpone. Pół szklanki śmietanki ubijamy z 2 łyżkami cukru i delikatnie dodajemy do serka, a następnie wylewamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu serka układamy świeże maliny.



2 średnie ziemniaki


ok. 150 g dyni


2 czubate łyżki startego sera Carskiego (albo innego twardego)


2 płaskie łyżki mąki groszkowej


sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)


oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię ścieramy na średnich oczkach i mieszamy z serem, mąką groszkową, solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cienkie placki aż mocno przyrumienią się z dwóch stron.



Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0