Przepisy kulinarne

Czarne tagliatelle z krewetkami. Pyszne makarony!

W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Moraś, założyciel firmy produkującej makarony, przygotował, z pomocą żony, smaczne rozmarynowe spaghetti z sosem carbonara, czekoladowe fusilli z sosem z serem gorgonzola, czarne tagliatelle z krewetkami i razowy makaron casarecce z pesto pistacjowym i wędzonym łososiemo. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie www!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Rozmarynowe spaghetti z sosem carbonara
Składniki:
2 porcje
250 g świeżego spaghetti rozmarynowego
4plastry tradycyjnie wędzonego boczku
2 żółtka z jajek od wolno biegającej kury
30 g świeżo utartego parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Odkroić  skórkę z boczku, pokroić  w kostkę, smażyć na średnim ogniu na chrupko. Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody.  Wymieszać  żółtka z parmezanem,  bekonem i ugotowanym makaronem. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Czekoladowe fusilli z sosem z serem gorgonzola
Składniki:
2 porcje
250 g świeżego fusilli czekoladowego
100 g sera gorgonzola
ząbek czosnku
50 ml śmietany
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżka masła
łyżeczka brązowego cukru
dwie łyżki orzechów włoskich
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Orzechy przesmażyć z cukrem na maśle. Odstawić. Smażyć czosnek na oliwie, dodać śmietanę i ser. Makaron gotować ok. 2 min w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać makaron z sosem i posypać orzechami.

Czarne tagliatelle z krewetkami
Składniki:
2 porcje
250 g świeżego tagliatelle z atramentem kałamarnicy
10 szt obranych, surowych krewetek z ogonami
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżka masła
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
kieliszek białego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Smażyć krewetki na oliwie, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Dolać połowę wina i masło. Wyjąć krewetki, i  czosnek. Makaron wymieszać z sosem , przełożyć na talerze z krewetkami.

Razowy makaron casarecce z pesto pistacjowym i wędzonym łososiem
Składniki:
2 porcje
250 g świeży, razowego casarecce
2 łyżki orzeszków pistacjowych
2 łyżki świeżo tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki  oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżeczka masła
ząbek czosnku
dwa duże plastry wędzonego łososia

Przygotowanie:
Zrobić pesto miksując oliwę, orzeszki, parmezan, natkę, czosnek i sól. Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Na patelni stopić masło, dodać Pesto i delikatnie podgrzać. Wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na talerze i przybrać łososiem.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0