Materiał promocyjny

Czarna Mamba w kuchni

Wojciech Oświęcimski i Iwona Pavlović są parą od trzech lat. Kiedy się spotkali, mieli jeszcze swoje rodziny. Zakończyli swoje poprzednie związki i postanowili zamieszkać razem. Zobaczcie sami jak im wychodzi współpraca w kuchni.

„Deser Mamby”

Składniki:

2 opakowania śmietany do tortów i deserów lub śmietana w sprayu

2 opakowania bez

1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Ubijamy bitą śmietanę. Dodajemy pokruszone bezy i pokrojone truskawki. Przekładamy do pucharków i dekorujemy całymi truskawkami. Podajemy od razu aby kawałki bez nie nasiąkły zbytnio bitą śmietaną. Gotowe.

Mozzarella w panierce

Składniki:

1 bochenek pokrojonego chleba

2 mozzarelle po 200- 250 gram

6 jajek

1 opakowanie suszonych pomidorów

Odrobinę bułki tartej

Mleko

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

Świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Kroimy

w plasterki i kładziemy na kromki chleba razem z suszonymi pomidorami. Przykrywamy drugą kromką. Przyciskając delikatnie wycinamy skórkę. Tak przygotowaną podwójną kanapkę obtaczamy w bułce tartej i jajku wymieszanym z odrobiną mleka. Solimy i pieprzymy. Smażymy na oliwie z oliwek. Talerz na którym podajemy najlepiej przyozdobić świeżą bazylią.

„Kurczę w pikantnym sosie”

Składniki:

4 piersi z kurczaka

6 udek z kurczaka

4 dojrzałe pomidory (około 80 dkg)

1 cebula

2 ostre papryczki chili

1 butelki białego wina

Odrobina płatków migdałowych

1 gałązka Bazyli

Oliwa z oliwy

Sól

Pieprz

1 opakowanie makaronu

Sposób przygotowania:

Na podgrzanym tłuszczu na patelni wrzucamy kurczaka i obsmażamy z dwóch stron. W trakcie smażenia podlewamy mięso od czasu do czasu białym winem. Dodajemy pomidory które powinny być wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Solimy, pieprzymy i wkrajamy papryczki i posypujemy migdałami. Dusimy potrawę o koło godziny na minimalnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy makaron. Podajemy przyozdabiając listkami bazylii.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości