Cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka. Aromatyczne i pyszne!

W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.

Zapiekanka kalafiorowa z tymiankiem

Składniki:

1 duży kalafior

50 ml mleka

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

2 jajka

1 żółtko

1 łyżeczka tymianku Kamis

200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 cebula

1 łyżka masła

1 kula mozzarelli

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę.

Gdy się zeszkli dodać do niej kaszę i przesmażyć razem.

Lekko wychłodzić, dodać jedno jajko i wymieszać.

Przełożyć do naczynia do zapiekania i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 minut.

Połowę kalafiora zmiksować z mlekiem, masłem, jednym jajkiem, żółtkiem i tymiankiem.

Pure doprawić solą i pieprzem.

Drugą połowę podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.

I wymieszać z pure kalafiorowym.

Masę przelać na podpieczoną kaszę.

Na górę poukładać porwane kawałki mozzarelli.

Ponownie wstawić do piekarnika na 25-30 minut.

Cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka

Składniki:

Kurczak

10 podudzi z kurczaka

2 łyżki oleju do smażenia

4 łyżeczki tymianku

1 cebula

6 ząbków czosnku

2 cytryny

Sól i pieprz

100 ml śmietany 30%

Pieczone ziemniaki

1 kg małych ziemniaków do pieczenia

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki tymianku Kamis

2 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Nóżki z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Odstawić na 30 minut do zamarynowania (najlepiej na noc).

Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą złociste.

Dodać cebulę pokrojoną w dużą kostkę.

Posiekany czosnek i cytryny pokrojone w plasterki.

Dusić pod przykryciem podlewając bulionem lub wodą.

Dusić aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości.

Wyjąć nóżki z kurczaka a do sosu dolać śmietany.

Podgotować przez chwilę.

Ziemniaki dokładnie umyć.

Osuszyć na ręcznikami papierowymi.

Skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami.

Dokładnie wymieszać, wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 20-25 minut.

Nóżki z kurczaka podawać z sosem i ziemniakami.

Chleb tymiankowo-serowy

Składniki: 

300 ml wody

10 g drożdży

30 g cukru

30 g masła

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 łyżeczki tymianku Kamis

100 g tartego parmezanu

3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie.

Dodać cukier, masło mąkę i sól.

Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Następnie ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35x35 cm.

Posmarować roztopionym masłem.

Posypać tymiankiem i połową sera.

Zwinąć w roladę, przekroić wzdłuż na połowę.

Obrócić, aby przecięte boki były na zewnątrz i poprzekładać podobnie do chałki.

Włożyć do keksówki o wymiarach około 27 cm.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Przed włożeniem do piekarnika posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości