Curry w japońskim stylu, gulasz, polenta, zupa rybna i chleb. Oto przepisy Piotra Kucharskiego

W marcu jak w garncu
Curry w japońskim stylu, wiosenny gulasz, wiosenna polenta, gęsta zupa rybna i chleb do dzielenia - to wszystko w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski. Nie da się ukryć, że "w marcu jak w garncu".

Curry w japońskim stylu

Składniki na curry w japońskim stylu:

Wywar:

  • 20 g suszonych grzybów
    • pęczek włoszczyzny

      Zasmażka curry:

      • 3 łyżki masła
        • 3 łyżki mąki pszennej
          • 1 łyżka curry
            • 1 łyżka garam masala
              • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

                Pozostałe składniki:

                • olej do smażenia
                  • 2 cebule
                    • 2 marchewki
                      • 1 kg karkówki
                        • sos sojowy do smaku
                          • sok z cytryny do smaku
                            • pęczek dymki do podania
                              • sezam do podania
                                • 500 g makaronu udon lub makaronu ryżowego

                                  Jak przygotować curry w japońskim stylu?

                                  Wywar: Suszone grzyby myję i zagotować z włoszczyzną w 2-3 litrach wody.

                                  Zasmażka: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i przesmażyć na maśle, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodać przyprawy i dalej przesmażyć cały czas mieszając. Po 2-3 minutach przełożyć do miseczki.

                                  1. W dużym garnku lub w woku rozgrzać olej i przesmażyć marchewkę pokrojoną w ukośne plasterki oraz cebulę pokrojoną w duże piórka. Po chwili dodać karkówkę pokrojoną w cienkie plasterki i smażyć całość razem. Po kilku minutach zalać 3 litrami wywaru i gotować około 15 minut. Do miseczki z zasmażką wlać trochę ciepłej zupy i zamieszać. Dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy do smaku i dalej gotować około 15 minut.
                                    1. W tym czasie zagotować wodę na makaron, posiekać dymkę oraz podprażyć sezam.
                                      1. Curry doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z makaronem, posypane dymką oraz prażonym sezamem.

                                        Wiosenny gulasz

                                        Składniki na wiosenny gulasz:

                                        • 1 cebula
                                          • 3 ząbki czosnku
                                            • 2 łyżki masła
                                              • 1 cukinia
                                                • 200 g mrożonego zielonego groszku
                                                  • 200 g zielonej mrożonej fasolki
                                                    • oliwa z oliwek
                                                      • kieliszek białego wytrawnego wina
                                                        • słoik ciecierzycy
                                                          • pęczek rzodkiewek
                                                            • opakowanie roszponki
                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                • świeży tymianek do smaku

                                                                  Jak przygotować wiosenny gulasz?

                                                                  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle.
                                                                    1. Dodać pokrojoną w duża kostkę cukinie i razem podsmażam. Podlać winem i gotować przez chwilę. Dodać groszek, fasolkę i ciecierzycę. Poddusić na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
                                                                      1. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz roszponkę. Podgrzać przez chwilę, doprawić solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
                                                                        1. Gulasz podawać z wiosenną polentą.

                                                                          Wiosenna polenta

                                                                          Składniki na wiosenną polentę:

                                                                          • 100 g kaszki kukurydzianej
                                                                            • 300 ml wody
                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                • sól i pieprz
                                                                                  • paczka młodego szpinaku

                                                                                    Jak przygotować wiosenną polentę?

                                                                                    1. Około 300 ml wody zagotować z 0,5 łyżeczką soli. Do gotującej się wody dodać kaszkę i mieszając gotować, aż kaszka zgęstnieje. Doprawić pieprzem i dolać około 50 ml oliwy z oliwek. Jeśli kaszka jest zbyt gęsta, dolać więcej wody.
                                                                                      1. Szpinak posiekać na mniejsze kawałki i dodać do kaszki, wymieszać i gotować przez chwilę.

                                                                                        Gęsta zupa rybna

                                                                                        Składniki na gęstą zupę rybną:

                                                                                        • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                                            • 2 duże cebula
                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                • 2 łodyżki rozmarynu
                                                                                                  • 2 marchewki
                                                                                                    • 2 łodygi selera naciowego
                                                                                                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                                                                                        • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
                                                                                                          • 3 ziemniaki
                                                                                                            • 700 g filetów rybnych (dorsz, łosoś, flądra)
                                                                                                              • 200 g mrożonych surowych krewetek bez pancerzy
                                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                                  • sok z cytryny

                                                                                                                    Jak przygotować gęstą zupę rybną?

                                                                                                                    1. Na oliwie i maśle podsmażyć cebule pokrojone w dużą kostkę. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler naciowy i razem przesmażyć. Odsunąć na bok warzywa i na tłuszczu przesmażyć obie papryki, żeby nabrały aromatu. Zalać 3-4 litrami wody. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę i gotować, aż warzywa będą miękkie.
                                                                                                                      1. Pod koniec dodać oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę ryby i krewetki w całości. Podgotować przez chwilę tylko tyle żeby ścięły się ryby i krewetki. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z chlebem.

                                                                                                                        Chleb do dzielenia

                                                                                                                        Składniki na chleb:

                                                                                                                        • 320 ml wody
                                                                                                                          • 15 g świeżych drożdży
                                                                                                                            • 1 łyżka cukru
                                                                                                                              • 500 g mąki pszennej typ 750
                                                                                                                                • 12 g soli
                                                                                                                                  • 50 g masła (1 łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
                                                                                                                                    • 2 posiekane drobno papryczki chilli
                                                                                                                                      • 100 g tartego na drobnych oczkach żółtego sera
                                                                                                                                        • posiekany szczypiorek
                                                                                                                                          • mak
                                                                                                                                            • sezam

                                                                                                                                              Jak przygotować chleb?

                                                                                                                                              1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać razem, aż wszystko połączy się w jedną całość. Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać. W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
                                                                                                                                                1. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i podzielić na 23 części (każda po około 40 g). Z każdej uformować małą kulkę i obtoczyć w różnych posypkach. Kulki układać w wysmarowanej masłem foremce. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
                                                                                                                                                  1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C, z funkcją góra i dół. Na spodzie rozgrzać dużą blachę.
                                                                                                                                                    1. Wstawić foremkę, na rozgrzaną blachę wylać wodę i piec około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

                                                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

                                                                                                                                                      Wiosna w kuchni, czyli zielone dania według przepisów Andrzeja Polana

                                                                                                                                                      Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków

                                                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                                                      Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości