Cukinia według Mikołaja Reya. Przepisy na ratatouille, spaghetti i cukinię faszerowaną

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Mikołaja Reya, który zaprezentował nam swoje ulubione przepisy na dania z cukinią: spaghetti, ratatouille i cukinia faszerowana!

Wartości odżywcze cukinii (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 21 kcal
    • Białko ogółem - 2.71 g
      • Tłuszcz - 0.40 g
        • Węglowodany - 3.11 g
          • Błonnik - 1.1 g
            • Witaminy
              • Witamina C – 34.1 mg
                • Tiamina – 0.042 mg
                  • Ryboflawina – 0.036 mg
                    • Niacyna - 0.705 mg
                      • Witamina B6 - 0.142 mg
                        • Kwas foliowy - 20 µg
                          • Witamina A – 490 IU

                            Minerały:

                            • Wapń – 21 mg
                              • Żelazo - 0.79 mg
                                • Magnez - 33 mg
                                  • Fosfor - 93 mg
                                    • Potas - 459 mg
                                      • Sód – 3 mg
                                        • Cynk - 0.83 mg

                                          Cukinia lub kabaczek faszerowany:

                                          • 2 cukinie
                                            • 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
                                              • pieprz
                                                • sól
                                                  • 50 g oliwy z oliwek
                                                    • 1 cebula
                                                      • 200 ml pomidorów z puszki
                                                        • zioła prowansalskie
                                                          • 50 g startego sera
                                                            • opcjonalnie ryż

                                                              Cukinię umyć, nie obierać. Przeciąć na pół wzdłuż, aby uzyskać 4 „tace” . Wyskrobać co najmniej połowę miąższu łyżką z każdej „tacy”. Usmażyć miąższ cukinii z połową oliwy z oliwek i cebulą w kostce. Dodaj mięso mielone i smaż ponownie, doprawiaj sola pieprzem i ziołami, zgnieć mięso widelcem, aby dobrze rozdzielić mięso mielone.

                                                              W naczyniu do pieczenia ułóż obok siebie tacki z cukinii, napełnij je warstwą surowego ryżu (nie za dużo!) następnie warstwę farszu mięso/cukinia, i posyp pomidorowymi coulis lub puszką obranych pomidorów (w zależności od wielkości). Umieścić w piekarniku w temperaturze 200 ° C na około 30 do 40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp potrawę startym serem i piecz ostatnie kilka minut (aż ser się stopi). Można dać naczynie pod grillem kilka chwil. Gotowe

                                                              Ratatouille

                                                              • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
                                                                • 1 duża cebula, posiekana
                                                                  • 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
                                                                    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
                                                                      • 1/4 łyżeczki posiekanych płatków ostrej papryki
                                                                        • 2 żółte papryki pokrojone w kostkę
                                                                          • 2 cukinie pokrojone w kostkę
                                                                            • 2 średnie pomidory obrane i pokrojone w kostkę
                                                                              • 4 gałązki świeżego tymianku
                                                                                • 10 g posiekanej bazylii

                                                                                  W dużym rondlu na średnim ogniu, zarumienić bakłażan i cebulę w 1/4 szklanki (60 ml) oleju. Dodaj sól i pieprz. Dodaj czosnek i kontynuuj gotowanie przez 1 minutę. W tym samym rondlu usmaż paprykę i cukinię. W razie potrzeby dolej oleju. Włóż mieszaninę bakłażana z powrotem do garnka. Dodaj chili, pomidory i tymianek. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Usuń gałęzie tymianku i dodaj bazylię. Dopraw do smaku. Można ratatouille zamrozić, wekować itd.

                                                                                  Spaghetti z cukinii:

                                                                                  • 2 cukinie
                                                                                    • 1 opakowanie pomidorów koktajlowych (najlepiej podłużnych)
                                                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                                                        • Oliwki czarne drylowane
                                                                                          • Świeża mięta
                                                                                            • Sól, pieprz
                                                                                              • Opcjonalnie ½ cebuli, lub 1 szalotka
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości