Cukinia – pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu!

Cukinia gotowa do obróbki - na desce leży pokrojona cukinia, a w garnku widać całe.
Fot. fcafotodigital / Getty Images
Cukinia to jedno z tych warzyw, które chętnie wykorzystujemy w swojej kuchni. Nic dziwnego, jest bardzo delikatna i doskonale łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu istnieje naprawdę mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie!

Zastanawiasz się, jak przygotować cukinię, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Istnieje na to naprawdę wiele sposobów – poznaj kulinarne inspiracje związane z cukinią!

Cukinia – właściwości zdrowotne

Zacznijmy od tego, że cukinia jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo zdrowym. Warto wiedzieć, jak wykorzystać cukinię w swojej kuchni. Cukinia marynowana , cukinia faszerowana , nadziewana – opcji jest naprawdę mnóstwo! Doskonale sprawdzi się w kuchni każdej osoby, która pragnie szybko i zdrowo pozbyć się nadprogramowych kilogramów – dlatego warto sięgnąć po cukinię podczas odchudzania. Cukinia ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ma bardzo niewiele kalorii, dzięki czemu osoby na diecie mogą sięgać po nią nawet codziennie – i z pewnością się nie znudzą, ponieważ cukinia to warzywo, które można przygotować dosłownie na milion sposobów! Poznaj nasz sposób na cukinię !

Inne właściwości cukinii to: wysoka zawartość żelaza, magnezu, potasu, witaminy C, K i witamin z grupy B. Oprócz tego zawiera cenny dla zdrowia beta-karoten, który doskonale wpływa nie tylko na wygląd naszej skóry, przywracając jej młodzieńczy blask, ale też na cały organizm. Cukinia reguluje również gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, a nawet działa neutralizująco na środowisko żołądka, zapobiegając nadkwaśności, a tym samym wielu poważnym problemom trawiennym. Wiele osób z pewnością zainteresuje fakt, że w cukinii nie odkładają się metale ciężkie. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw, nie powoduje ona wprowadzania do organizmu ksenobiotyków, czyli substancji, które są dla naszego organizmu obce i bardzo szkodliwe. Ważna informacja dla wszystkich rodziców jest taka, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, które możemy podawać naszym małym dzieciom – i to od 18. miesiąca życia. Cukinia ma delikatny smak i świetnie nadaje się do przygotowywania zdrowych, kremowych zup, dlatego możesz bez obaw podawać ją swojemu półtorarocznemu dziecku.

Zobacz film: Cukinia na wiele sposobów. Źródło: Dzień Dobry TVN

Cukinia – przepisy

Przepisy z cukini są tak liczne, że każdy z całą pewnością znajdzie coś dla siebie. Każdy przepis z cukinii kryje w sobie jakąś kulinarną niespodziankę – poniżej przedstawiamy pomysły na dania z cukinii ! Cukinia pieczona, cukinia smażona, a może cukinia z kurczakiem – na co masz dzisiaj ochotę? Jeśli zadajesz sobie pytanie “ cukinia – jak ją przygotować ”, dzisiaj rozwiejemy Twoje wątpliwości. Cukinia smażona, faszerowana, nadziewana – przepisy z cukinii nigdy się nie kończą!

Zupa krem z cukinii

(porcja dla 2-3 osób)

Składniki:

– dwie duże cukinie,

– trzy ząbki czosnku,

– duża czerwona i biała cebula,

– 1 litr bulionu,

– ser pleśniowy.

Cukinię dokładnie umyj i obierz i podsmaż i patelni. Jednocześnie na drugiej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Całość dodać do garnka – cukinię, cebulę i czosnek zalej bulionem i gotuj przez około 15 minut. Dodaj odrobinę soli, pieprzu i ulubionych ziół, na przykład tymianku lub ziół prowansalskich. Całość zblenduj i dodaj odrobinę sera pleśniowego. Smacznego!

Cukinia zapiekana z pomidorami i ziołami prowansalskimi

To danie doskonale sprawdzi się latem, kiedy poszukujemy ciekawych propozycji na lekkie, a zarazem pełne smaku dania.

Składniki:

(porcja dla 2-3 osób)

– trzy duże cukinie,

– pomidory w puszce,

– koncentrat pomidorowy,

– cebula i czosnek,

– zioła prowansalskie,

– żółty ser dobrej jakości.

Cukinie umyj i pokrój w niewielkie, 0,5-centymetrowe plasterki. Podsmaż je na oleju z dodatkiem ziół prowansalskich i soli. Powinno być ich sporo, aby cukinia zyskała mocny, aromatyczny smak – po każdym dodaniu ziół i soli smakuj potrawę. Kiedy poczujesz, że uzyskałeś już idealny smak, na osobnej patelni podsmaż cebulę i czosnek i dodaj do dania. Cukinię wyłóż w naczyniu żaroodpornym, całość posyp żółtym serem. Zapiekaj przez 30 minut i gotowe. Pyszne i sycące danie gotowe!

Przepisy z cukinii – podsumowanie

Cukinia to warzywo, które doskonale sprawdzi się latem – wówczas w naszej kuchni królują warzywne potrawy, które dbają o nasze dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę. Smażona cukinia np. z mięsem mielonym , świetnie sprawdzi się jesienią i zimą, kiedy potrzebujemy potraw treściwych. Jeśli dotychczas nie przekonałeś się jeszcze do cukinii i nadal zastanawiasz się, czy to warzywo przypadnie Ci do gustu, czym prędzej udaj się do sklepu i wypróbuj któryś z naszych przepisów. Z pewnością szybko przypadnie Ci do serca i odtąd coraz częściej będziesz próbował zróżnicowanych dań z cukinią ! Pamiętaj, że jest ona bardzo podatna dla eksperymenty, dlatego nie ograniczaj się jedynie do prostych dań i sięgaj po bardziej zaawansowane przepisy, aby odkryć jeszcze większy potencjał – przepisy z cukinii to również doskonała zabawa!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości