Kocha jeść i o jedzeniu pisać. W kuchni nie lubi się męczyć. Jej zdaniem, potrawy powinny być nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Aga Kozak przyrządziła zupę marchewkowo–kokosową, ziemniaki w mleczku kokosowym oraz eaton mess z krwawymi pomarańczami. Smacznego! Zupa marchewkowo – kokosowa
Składniki:
2-3 łyżki masła
1 cała cytryna
¾ kilo marchwi
puszka mleka kokosowego
opcjonalnie: cynamon (laska), imbir(centymetrowy odcinek), kardamon (w ziarnach)
Przygotowanie;
Na maśle (lub mieszance masła z oliwą) podsmaż cytrynę pokrojoną w ćwiartki – ze skórą! Dorzuć do tego pokrojoną marchewkę – podsmaż razem uważając, by cytryna się nie przypaliła. Zalej wrzątkiem, tak żeby przykryła marchew i pozwoliła jej się dusić. Pilnuj by nie wyparowała. Gdy marchew zaczyna mięknąć – dolej mleczko kokosowe, na razie pół puszki. Gdy marchewka będzie już zupełnie miękka – zmiksuj zupę. Dolej wody lub mleczka – wedle smaku i podgrzej razem. Podawaj ze świeżą kolendrą. Można wprowadzić wariacje – dorzucić na początku imbir, cynamon, kardamon.
Ziemniaki w mleczku kokosowym
Składniki:
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
2 cebule
4 ząbki czosnku
10 ziemniaczków
świeży imbir – 3 cm.
puszka mleka kokosowego
kumin, kolendra w ziarnach, chili, cynamon mielony, kurkuma (zestaw indyjskich przypraw)
Przygotowanie:
Na oleju i maśle rozpuszczonym w WOKu lub dużym rondlu podsmaż przyprawy: drobno pokrojony imbir, kumin, kolendrę etc. Dorzuć posiekany czosnek i po chwili – pokrojoną w pióra cebulę. Podsmaż. Dorzuć pokrojone w talarki ziemniaki. Podsmaż. Po chwili zalej wszystko mlekiem kokosowym. Duś na średnim ogniu uzupełniając płyn wodą. Gdy ziemniaki będą miękkie – danie jest gotowe. Idealnie jeść je posypane świeżą kolendrą.
Eaton mess z krwawymi pomarańczami
Składniki:
śmietanka 30% schłodzona
małe lub średnie bezy
cukier (biały lub brązowy)
czerwone, sycylijskie pomarańcze
pestki z granatu
płatki róż - czerwonych/ciemnoróżowych (nie pryskanych!)
Przygotowanie:
Pomarańcze wyfiletować (jeśli ich smak wyda nam się zbyt „surowy” można je podsmażyć leciutko na maśle z cukrem). Z granatu wyjąć pestki. Bitą śmietanę w ulubionej proporcji z cukrem ubić tak, żeby nie była do końca sztywna (pamiętając, że bezy są słodkie!). W szklanym naczyniu połączyć w „bałagan”: beziki, pomarańcze, bitą śmietanę delikatnie łyżką. Można dorzucić płatki kwiatów. Posypać pestkami granatu.
Jaglanka lub owsianka lub ryżanka na mleku kokosowym
Składniki:
szklanka kaszki/płatków/ryżu
pół puszki mleczka kokosowego
orzechy, suszone owoce,
świeże owoce, przyprawy rozgrzewające: cynamon, kardamon, wanilia...
gorąca woda
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"