Przepisy kulinarne

Conrado z tatą w kuchni

Pół Polak, pół Hiszpan. Conrado Moreno do dwunastego roku życia mieszkał w Hiszpanii wraz z rodzicami. Potem przeniósł się do Polski, gdzie skończył studia w warszawskim Collegium Civitas. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN razem ze swoim ojcem przygotował dla nas kilka typowo hiszpańskich potraw.

Gazpacho

Składniki:

-1 kg pomidorów


- 1/2 kg ogórków


- 2 czerwone papryki


-  sól


- olej z oliwek (extra)


- ocet winny


Czas gotowania: 20 minut



Sposób przygotowania:

Obieramy pomidory, ogórki i kroimy w kosteczkę. Podobnie paprykę. Wszystkie warzywa dokładnie miksujemy dodając oliwę i ocet winny.  Wstawiamy do lodówki. Podajemy udekorowane kawałkami ogórka.



Tortilla de patatas
Składniki:

- 1 kg ziemniaków


- 1 cebula (mała)


- 5 jajek


- sól


- olej z oliwek


Czas gotowania: 30 minut



Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewany oliwę i smażymy mieszając, aby się nie przypaliły. W dużej misce ubijamy jajka z solą. Podsmażone, lekko ostudzone ziemniaki wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni pilnując, aby placek nie przywarł. Kiedy powierzchnia się zetnie przykładamy talerz o takiej samej średnicy i odwracamy, aby tortilla wypadła na talerz. Kroimy na plastry, podajemy na zimno lub na ciepło.



Paella de pollo y verduras

(Paella z kurczakiem i warzywami)



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka


- 1 pomidor


- 1 ząbek czosnku


- pietruszka


- 250 dkg ryżu


- 250 dkg. zielona fasola (mamut)


- 1 mała puszka zielonego groszku


- 1 papryka czerwona


- szafran


- sól


- olej z oliwek


Czas gotowania: 45 minut



Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kolejno smażymy paprykę, fasolkę, groszek i pomidory. Łączymy z usmażonym wcześniej kurczakiem i ryżem. Po chwili wlewany bulion z szafranem, przykrywamy i czekamy aż wsiąknie w potrawę. Podajemy z pietruszką.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0