Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy

Co ugotować z zapasów zgromadzonych w domu? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha. Ugotuj kryzysową zupę meksykańską, kaszotto, sałatkę z jajkiem, zapiekankę ziemniaczaną lub pastę z fasoli.

Kryzysowa zupa meksykańska

Składniki:

  • 1 papryczka chili
    • 1 łyżka oleju
      • 1 mały przecier pomidorowy
        • puszka czerwonej fasoli
          • puszka kukurydzy
            • 4 ziemniaki
              • cebula czerwona
                • 3 ząbki czosnku
                  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
                    • pomidory krojone w puszce

                      Przygotowanie:

                      Na łyżce oliwy podsmaż przyprawy wraz z pokrojonym czosnkiem i posiekaną cebulką. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej wodą lub bulionem. Następnie dodaj przecier, pomidory oraz kukurydzę i fasolę.

                      Pola Namysł/DDTVN

                      Kaszotto z kaszy gryczanej z groszkiem i burakiem

                      Składniki:

                      • 1 szklanka kaszy gryczanej
                        • 1 cebula pokrojona w piórka
                          • 1 burak upieczony w piekarniku
                            • 2 łyżki podprażonych pestek dyni
                              • ½ paczki groszku zielonego mrożonego
                                • 40 g sera koziego twardego (lub dowolnego innego
                                  • 1 szklanka wina białego
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • sól, pieprz

                                        Przygotowanie:

                                        Groszek należy rozmrozić lub chwilę wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Podsmaż na łyżce oliwy czosnek posiekany i cebulę. Dodaj kaszę i chwilę smaż z warzywami. Następnie zalej wodą lub bulionem i przykryj. Dodaj sól i pieprz. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodaj groszek i wlej wino i dalej gotuj pod przykryciem. Dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj kozi ser, pestki dyni oraz upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub słupki.

                                        Sałatka z jajkiem

                                        Składniki:

                                        • 8 jajek ugotowanych na twardo
                                          • 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
                                            • fasolka szparagowa (mrożona lub z puszki)
                                              • 2 ogórki konserwowe
                                                • ½ puszki kukurydzy
                                                  • soczewica z puszki
                                                    • lub ½ szklanki ugotowanej suchej
                                                      • sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie
                                                        • 1 łyżka majonezu
                                                          • 1 łyżka jogurtu naturalnego

                                                            Przygotowanie:

                                                            Jajka obierz z łupin i pokrój w kostkę, pomidory suszone w paseczki, ogórki w drobną kostkę. Dodaj soczewicę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Dopraw przyprawami. Dodaj majonez z jogurtem i wymieszaj.

                                                            Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków

                                                            • 500 g mięsa mielonego (zapewne macie mrożone więc należy je rozmrozić)
                                                              • 4 ziemniaki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
                                                                • 1 cebula pokrojona w piórka
                                                                  • 12 czarnych oliwek
                                                                    • 50 g sera żółtego
                                                                      • ½ puszki groszku
                                                                        • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
                                                                          • 1 puszka pomidorów

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Formę do zapiekanki wysmaruj olejem. Dodaj ziemniaki, mięso, cebulę, oliwki pokrojone w plastry, rozmrożony lub odcedzony groszek. Wszystkie przyprawy wymieszaj razem i posyp z wierzchu zapiekankę. Całość zalej pomidorami z puszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przełącz piekarnik na funkcję grill, zdejmij przykrycie i posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser będzie chrupiący.

                                                                            Pasta z fasoli z orzechami

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 puszki fasoli odcedzonej na sitku
                                                                              • 1 duży ogórek kiszony lub dwa małe pokrojone w bardzo drobną kostkę
                                                                                • garść orzechów włoskich
                                                                                  • 2 łyżki pestek słonecznika podprażonych na patelni
                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                      • 1 czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka
                                                                                        • chleb
                                                                                          • musztarda do podania

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Zmiksuj fasolę z orzechami i pestkami słonecznika. Dodaj sól i pieprz. Pastę przełóż do miski i dodaj ogórki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Nakładaj pastę na chlebie w towarzystwie musztardy i na wierzchu ułóż plasterki cebuli.

                                                                                            Masz zapasy w domu? Zobacz, co przygotowała na naszym studiu Daria Ładocha:

                                                                                            Daria Ładocha - gotowanie z zapasów

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Muffiny na słodko i wytrawnie

                                                                                            Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

                                                                                            Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości