Materiał promocyjny

Co ugotować na imprezę karnawałową?

Anna Starmach i Piotr Kucharski - finaliści I i II Edycji konkursu "Gotuj o wszystko" pokazali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka ciekawych propozycji kulinarnych na imprezę karnawałową.

Tosty z tatarem

Składniki:

2 bagietki

oliwa

400 g polędwicy wołowej

2 żółtka

1 cebula

1 mały słoiczek kaparów

1 ogórek kiszony

2 łyżeczki sosu worcestershire

sól i pieprz do smaku

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Bagietki pokroić na kromki, opiec w tosterze lub skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C na 10-15 min. Polędwicę bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Cebulę, ogórka i kapary, bardzo drobno posiekać, wymieszać z sosem worcestershire i żółtkami, dodać do polędwicy, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą połączyć. Tak otrzymanym tatarem smarować kromki bagietki, wierzch posypać natką pietruszki.

Pizza z tortilli

Składniki:

8 tortilli

100 g miękkiego żółtego sera, tartego

4 mozarelle

sos pomidorowy

50 g salami w plasterkach

papryczka peperoni, pokrojona w krążki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200oC. Na czterech tortillach rozłożyć żółty ser, pozostałe ułożyć na wierzch. Każdą „kanapkę” posmarować sosem pomidorowym, ułożyć na wierzchu porwaną w rękach mozarelle, plasterki salami i papryczkę peperoni. Każdą pizze piec w piekarniku przez około 10-15 min. Przed podaniem pokroić. Można użyć dowolnych dodatków.

Pudding z bagietki

Składniki:

1 bagietka

50 g masła

1 szklanki rodzynek lub żurawiny

3 jajka

3 żółtka

6 łyżek cukru

300 ml kremówki

300 ml mleka

50 g mocnego alkoholu

Przygotowanie:

Formę do zapiekania wysmarować masłem. Bagietkę pokroić w cienkie plastry, każdy posmarować masłem i ułożyć w formie „na zakładkę”. Wierzch posypać rodzynkami. W dużej misce ubić żółtka z jajkami i 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodać śmietanę, mleko i alkohol, dokładnie ze sobą wymieszać. Otrzymaną mieszanką polać pokrojone bagietki po wierzchu. Palcami docisnąć całość i odstawić na 20 min, aby bagietka wchłonęła płyn. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180oC. Wierzch puddingu posypać pozostałym cukrem wstawić do piekarnika, piec 40-50 min. Przed podaniem odstawić, aby lekko przestygło.

Sakiewki z warzywami

Składniki:

Naleśniki:

125g mąki pszennej

125g mąki kukurydzianej

50g kukurydzy z puszki

500ml mleka 3,2%

3 jaja

Sol, pieprz

Pęczek szczypiorku

Warzywa:

2 żółte papryki

2 czerwone papryki

200g groszku strączkowego

200g kukurydzy z puszki

200g kiełków sojowych

Pęczek cebulki dymki

300g brokułów

3 ząbki czosnku

2 papryczki Chili

1 łyżka cukru

6 łyżek oleju sezamowego

Kawałek świeżego imbiru

100ml sosu sojwego

50g sezamu

Pęczek kolendry

Przygotowanie:

Naleśniki: Wymieszaj obie mąki, dodawaj powoli mleko, mieszaj składniki mikserem, wlej stopione masło, pojedynczo wbijaj jaj, dodaj sól pierz. Gdy ciasto będzie gładkie i będzie posiadało konsystencje gęstej śmietany wyłącz mikser. Wsyp kukurydze i całość wymieszaj łyżką. Naleśniki smaż na teflonowej patelni około 1 minuty z każdej strony, powinny być raczej małej wielkości.

Warzywa:

Papryki pokrój w kostkę, groszek na małe kawałki. Brokuły podziel na małe różyczki i gotuj ok. 1 minuty we wrzątku. W miseczce wymieszaj wcześniej drobno pokrojony imbir, Chili i czosnek. Rozgrzej wok (lub duży rondel) wlej odrobinę oleju, dodaj imbir, czosnek, Chili, po chwili wrzuć paprykę, groszek, brokuły. Wsyp cukier, całość zalej sosem sojowym, po chwili dodaj kiełki i kukurydze, sezam. Kiedy wszystkie warzywa będą już gotowe (chrupkie, ale nie surowe) przełóż je do płaskiego naczynia posyp pokrojona dymka i kolendrą.

Sakiewki:

Na środku każdego naleśnika połóż odrobinę warzyw. Zawiąż sakiewkę używając pojedynczego szczypiorku. Postępuj tak z każdym naleśnikiem. Podawaj sakiewki z dodatkiem warzyw, które na pewno ci zostaną.

Szaszłyki z indyka z sosem orzechowym

Składniki:

600 g piersi z indyka

4 łyżki cukru

150 ml sosu sojowego

10 g przyprawy DAJONG

50 g masła z orzechów ziemnych

200 g orzechów ziemnych

100 ml mleka kokosowego

10 g pasty Chili

Pół łyżeczki mielonej kolendry

Olej z pestek winogron

8-10 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Piersi z indyka pokrój na długie paski, nabij je na patyczki do szaszłyków, polej je marynatą: sos sojowy +Datong +kolendra +cukier. Odstaw na 30 min. W garnku podgrzej masło dodaj uprażone orzechy, mleko kokosowe i 100ml wody, zagotuj a następnie zmiksuj. Posyp świeżą kolendrą. Szaszłyki smaż na dużym ogniu około 5 minut, podawaj z sosem orzechowym.

Pieczone jabłka z wiśniami

Składniki:

8 twardych kwaśnych jabłek

20 maślanych herbatników

100 g dżemu wiśniowe

200 g mrożonych wiśni

50 g masła

4 łyżki cukru

100 g płatków migdałowych

200 ml wiśniówki (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie:

Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z marmoladą. Masą wypełnij otwory w jabłkach. Na wierzch każdego połóż odrobinę masła i posyp migdałami. Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia, na dno wlej wiśniówkę wcześniej podgrzaną z wiśniami i cukrem. Jabłka piecz około pół godziny w temperaturze 170 stopni. Podawaj z sosem, który pozostanie na dnie naczynia.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości