Co to jest mango sticky rice? Jak przygotować tajski ryż?

GettyImages-949560258.jpg
GettyImages-949560258.jpg
Sticky rice to pyszny, słodki deser pochodzący z kuchni tajskiej. Jego podstawową wersję, mango sticky rice, przygotowuje się przede wszystkim ze specjalnego, mocno lepkiego po ugotowaniu ryżu, mleczka kokosowego oraz mango. Często dodaje się również cukier i odrobinę soli.

Na temat potrawy sticky rice powstało wiele wariacji, np. sticky rice z ananasem, a w polskiej wersji z truskawkami. Co więcej, jako że kleisty ryż tajski nie jest w Polsce popularny, wymyślono również wersje bazujące na zwykłym, białym ryżu. Jak przygotować sticky rice w jego różnych odsłonach?

Więcej:

Mango sticky rice – przepis podstawowy

Podstawą stworzenia klasycznego sticky rice będzie odpowiedni rodzaj ryżu, nazywany właśnie sticky rice, a także glutinous rice, czy, po polsku, kleisty ryż. Bardzo ważne jest również, aby mango było dojrzałe, wtedy bowiem osiąga pełnię smaku oraz idealną strukturę.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100–150 gramów ryżu,
    • 1 dojrzałe mango,
      • puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml),
        • 1–1,5 łyżki cukru białego ( albo ok. 2 trzcinowego),
          • szczypta soli.

            Przygotowanie:

            1. Ryż wsyp do sitka z małymi oczkami i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.

            2. Przełóż ryż do miski z wodą i namocz przez co najmniej 30 minut.

            3. Dokładnie odcedź ryż i przełóż go do garnka, po czym zalej połową mleka kokosowego.

            4. Gotuj ryż na małym ogniu przez 15 minut. Nie mieszaj.

            5. Wyłącz palnik i pozostaw ryż z mlekiem kokosowym jeszcze na 10 minut.

            6. Do drugiego garnka wlej pozostałe mleko i lekko je podgrzej.

            7. W ciepłym mleku rozpuść cukier i sól.

            8. Mango umyj, obierz i pokrój w paski.

            9. Przełóż ryż do miseczek, polej ciepłym mlekiem i udekoruj mango.

            Tak przygotowany mango sticky rice popularny jest w całej Azji południowo-wschodniej. Jedzony bywa zarówno na ciepło, jak i na zimno, a przy tym nie tylko jako deser, lecz nawet na śniadanie. Co ciekawe, niektórzy nie przygotowują go ze sticky rice, ale z czarnego ryżu, który ma bardziej wyrazisty smak.

            Sticky rice z innymi odmianami ryżu

            Chociaż klasyczna wersja sticky rice przyrządzana jest z zastosowaniem ryżu o tej samej nazwie, nawet Tajowie chętnie przygotowują ją z innym, bo czarnym ryżem. W Polsce dostępny jest on między innymi w wersji jaśminowej. Ciemny ryż jest bardziej wyrazisty w smaku i z pewnością przypadnie do gustu osobom, dla których zwykły sticky rice jest zbyt mdły.

            Oczywiście, nie będzie problemem także przygotowanie sticky rice z użyciem najzwyklejszego, białego ryżu, chociaż z pewnością taki deser nie będzie miał tych samych walorów smakowych. Lepszy wyborem będzie choćby specjalny ryż do sushi lub risotto.

            Również sposób gotowania ryżu może być inny. Ten uwzględniający namaczanie popularny jest na terenie Azji, w tym również krajach bliskiego wschodu, jednak można przyrządzić go także bardziej europejskim sposobem. Niektórzy za najlepszą metodę przyrządzenia sticky rice uważają gotowanie go na parze. Ma mu to zapewnić optymalną konsystencję.

            Sticky rice z innymi dodatkami

            Chociaż w Tajlandii, ojczyźnie tego deseru, mango sticky rice podawane jest zazwyczaj w przedstawionej powyżej prostej wersji, można dowolnie je modyfikować. Najłatwiej zmienić jego smak, dodając przyprawy do kokosowego sosu, np. szczyptę cynamonu lub sproszkowanej laski wanilii. Niektórzy preferują również jedzenie deseru bez cukru, dzięki czemu sticky rice z pewnością jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Można także zastąpić go np. ksylitolem, erytrolem, syropem klonowym lub po prostu miodem. Warto jednak pamiętać, że zależnie od wybranego produktu słodzącego, zmieni się kolor dania. Mleko kokosowe można również doprawić sokiem z limonki, a całość udekorować np. świeżymi listkami mięty, by danie stało się nieco bardziej orzeźwiające.

            Jako że w Tajlandii mango jest owocem regionalnym, z pewnością jego smak jest zupełnie inny niż w Polsce. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by użyć polskich owoców sezonowych. Być może jabłko nie sprawdziłoby się najlepiej, chyba że w formie przecieru, jednak już truskawki, maliny czy borówki mogą doskonale współgrać z tym egzotycznym deserem. Dobrym wyborem będą także brzoskwinie czy nieco bardziej kwaśne jeżyny. Całość można osłodzić wiórkami czekoladowymi lub inną, ulubioną posypką. Warto pamiętać, że chociaż to mango widnieje w oryginalnym przepisie, być może użycie świeżych, regionalnych owoców da znacznie lepszy efekt.

            Niekiedy zamiast mleka kokosowego lepszym wyborem będzie kokosowa śmietanka. W dalszym ciągu potrawa zachowa wtedy swój wegański charakter, a przy tym będzie przyjemnie gęsta i pełna smaku.

            Sticky rice, choć oryginalnie przygotowywany jest z mango i specyficznej odmiany kleistego, tajskiego ryżu, może być przyrządzany na rozmaite sposoby. Wszystko zależy tylko od fantazji kucharza. W kuchni warto eksperymentować, bo można osiągnąć wyjątkowo ciekawe, a przy tym przepyszne rezultaty!

            Zobacz film: Dziki ryż z wegańskim curry. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Bernadetta Jeleń

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości