Agar-agar – zdrowsza alternatywa żelatyny

Fot. instamatics
Fot. instamatics
Żelatyna od wielu lat gości w naszych kuchniach. Pozwala na uzyskanie gęstej konsystencji, dlatego dodawana jest do deserów, galaretek, lodów, a nawet do soków owocowych. Niedawno w sklepach pojawiła się nowość – agar-agar. Substancja ma podobne właściwości do żelatyny, jednak okazuje się być jej zdrowszą alternatywą.

Agar-agar to substancja żelująca wytwarzana z krasnorostów. Znana jest przede wszystkim weganom i wegetarianom, którzy świadomie rezygnują ze spożywania żelatyny. Okazuje się, że galaretka z agaru może stać się niezastąpiona w każdej kuchni.

Więcej:

Agar-agar – co to jest?

Agar-agar (lub po prostu agar) oznaczany jest symbolem E406. Jest to w pełni naturalna substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Wytwarzana jest z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii. Obecnie produkcja agaru rośnie z uwagi na zwiększające się zapotrzebowanie – coraz więcej osób chętnie sięga po roślinny zamiennik żelatyny, dzięki czemu agar staje się łatwiej dostępny.

Głównym składnikiem agaru jest cukier galaktoza , który jest trudno przyswajalny przez człowieka. W wodzie o temperaturze 90–100 stopni agar rozpuszcza się, jednak kiedy wychłodzi się do około 50 stopni, pęcznieje. Mechanizm jest podobny do tego, który ma miejsce w przypadku żelatyny – tę również rozpuszcza się w gorącej wodzie, a po wystygnięciu tworzy rodzaj gęstego żelu.

Sposób pozyskiwania agaru jest bardzo ciekawy. Z uwagi na fakt, iż jest on produkowany z krasnorostów , plechy tych wodorostów wydobywane są przez nurków na głębokości około 30 metrów. Następnie są oczyszczane i suszone na słońcu. Kolejnym krokiem w produkcji agaru jest gotowanie, odsączanie i formowanie agaru w bloki, z których wycina się cienkie paski. Ostatni krok to kilkukrotne wymrażanie agaru – po tym wędruje on do sprzedaży. Co ciekawe, rocznie produkuje się kilka milionów ton agaru.

Czy agar jest zdrowy?

Wiele osób zastanawia się, czy ten nowoczesny zamiennik żelatyny (przynajmniej tak agar traktowany jest w Europie) jest zdrowy? Okazuje się, że agar nie ma kalorii, a jednocześnie jest bogaty w białko, witaminy i składniki mineralne. Ta roślinna substancja żelująca zawiera sporo błonnika, kwas foliowy, witaminę B6, E i K. Agar-agar jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, jeśli jest spożywany w odpowiednich ilościach. W przypadku substancji żelującej agar-agar szkodliwość może pojawić się w momencie, gdy spożyta zostanie zbyt duża ilość. Zawartość błonnika może powodować delikatny efekt przeczyszczający. Z reguły jednak agar dodawany jest w niewielkiej ilości do produktów takich jak galaretki, ptasie mleczko czy galaretki i dżemy, dlatego taka ilość z pewnością nie będzie wywoływać negatywnej odpowiedzi ze strony układu trawiennego.

Cukier – słodki narkotyk

Agar-agar – przepisy

Obecnie najpopularniejszą formą stosowania agaru w Polsce jest dodawanie go do roślinnych, wegańskich galaretek. Warto jednak przyjrzeć się składom popularnych produktów spożywczych – wiele z nich zawiera E406. Producenci coraz chętniej rezygnują ze stosowania tradycyjnej żelatyny z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na produkty wegańskie.

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie agaru w domu. Jest on coraz łatwiej dostępny, dlatego z pewnością można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużych marketach.

Galaretka z agaru

Galaretka z agaru jest łatwa w przygotowaniu. Substancja żelująca agar zastyga w temperaturze pokojowej , dlatego galaretki nie trzeba chłodzić w lodówce.

Składniki (na 4 porcje):

· łyżeczka cukru,

· sok z połowy cytryny,

· 1 litr dowolnego soku owocowego klarowanego,

· pół łyżeczki agaru,

· opcjonalnie: owoce.

Przygotowanie:

1. Rozpuść agar w zagotowanym soku i dodaj do niego cukier lub słodzik. Cukier możesz zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład stewią.

2. Dokładnie wymieszaj agar spożywczy . Tak przygotowaną galaretkę przelej do salaterek. Możesz dodać do niej ulubione owoce.

3. Czas zastygania agaru jest dość długi, dlatego po osiągnięciu przez galaretkę temperatury pokojowej możesz wstawić deser do lodówki.

Domowy dżem z agarem

W sezonie letnim warto poświęcić nieco czasu, aby zimą cieszyć się wyśmienitymi dżemami z agarem pozbawionymi sztucznych dodatków, np. jagodowym dżemem z agarem.

Składniki:

· kilogram jagód,

· 2 łyżeczki agaru,

· 10 gramów stewii w proszku lub 4 łyżeczki cukru,

· ⅓ szklanki wrzątku.

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj jagody i podsmaż je na patelni, do momentu aż uzyskają jednolitą konsystencję.

2. Następnie zmiksuj jagody na gładką masę. Możesz również przygotować dżem z kawałkami owoców – w zależności od upodobań.

3. Rozpuść agar w gorącej wodzie – warto zrobić to bardzo dokładnie. Do gotującego się musu owocowego dodaj agar oraz cukier lub stewię.

4. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników możesz przełożyć masę do słoiczków, dokładnie zamknąć i postawić do góry dnem. Tak przygotowany dżem pozostanie długo świeży, co z pewnością zostanie docenione przez domowników.

Agar-agar zamiast żelatyny – zdecydowanie tak

Agar-agar to bardzo zdrowa alternatywa dla żelatyny. Warto mieć go w domu i stosować do dań, które wymagają zagęszczenia. Agar zamiast żelatyny to dobra propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla każdego, komu zależy na zdrowej, zbilansowanej diecie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości