Materiał promocyjny

Co serwuje Iza Janachowska?

Piękna i utalentowana. Ma idealne ciało, które chętnie prezentuje na okładkach magazynów dla panów. Tańczy od dziecka, a jej umiejętności możemy podziwiać w kolejnych edycjach „Tańca z Gwiazdami”. Tym razem zdradziła nam, jaki jest jej sekret na utrzymanie tak doskonałej figury. W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszył tancerce Tomek Woźniak.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Zimowa sałatka

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 15 minut

Składniki

1 główka sałaty rzymskiej lub lodowej

1 słoik Buraczków domowych Smak

2 jabłka

sok z 1 cytryny

1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

6 łyżek oliwy

2 łyżki miodu

200 g sera roquefort

garść orzechów włoskich

1 łyżka maku

Przygotowanie:

Buraczki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Umytą i osuszoną sałatę podrzyj na mniejsze kawałki i rzuć na buraczki.Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki, zostawiając skórkę i wymieszaj z sałatą.Przygotuj dressing, mieszając sok cytrynowy, musztardę, oliwę i miód w słoiku lub miseczce. Pamiętaj, by dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą emulsję. Polej sałatkę dressingiem, połóż małe kawałeczki sera roquefort, lekko pokruszone orzechy włoskie i posyp makiem.

Placki cukiniowe z wędzonym łososiem

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 30 minut

Składniki

1 cukinia

1 ziemniak

1 jajko

3-4 łyżki mąki

2 łyżki oliwy

200 ml śmietany 12%

mały pęczek koperku

otarta skórka z 1 cytryny (wcześniej sparzona)

2 łyżki Kremu chrzanowego Smak

200 g wędzonego łososia

sól i Pieprz czarny mielony Prymat

Przygotowanie:

Zetrzyj w misce cukinię i ziemniaka na grubej tarce. Wbij jajko, dodaj mąkę, oliwę, dopraw solą, pieprzem i połącz dokładnie wszystkie składniki. Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem, skórką cytrynową i Kremem chrzanowym Smak. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni teflonowej i zacznij smażyć placki z 2 łyżek ciasta. Placki smaż przez 2-3 min z każdej strony, aż będę lekko zrumienione!Na każdy placek nałóż Krem chrzanowy Smak oraz kawałek wędzonego łososia. Zjedz od razu!

Tarta z suszonymi pomidorami

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 30 minut

Składniki

1 pierś z kurczaka

opakowanie ciasta francuskiego (250g)

garść Oliwek zielonych i czarnych Smak

8 Pomidorów suszonych Smak

1 łyżka Kaparów Smak

200 g sera brie

sól

Pieprz czarny mielony Prymat

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pierś z kurczaka doprawioną solą oraz pieprzem po 4 minuty z każdej strony. Rozwiń ciasto francuskie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i zagnij krawędzie do środka na szerokość 1 cm, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika na 15 minut. Na podpieczonym cieście ułóż pocięte na paski suszone pomidory, pokrojone oliwki, kapary, kawałki usmażonego kurczaka oraz na wierzchu połóż plasterki sera brie. Włóż tartę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się zapiecze, a tarta będzie złocista i chrupiąca. Pokrój na kwadraty i podawaj!

Wątróbka z ćwikłą

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 15 minut

Składniki

2 ząbki czosnku

1 cebula

4 wątróbki z kurczaka

1 gruszka

2 łyżki miodu

2 łyżki Ćwikły z chrzanem Smak

4 Ogórki konserwowe Smak

białe pieczywo lub 1 ciabatta

sól

1 łyżeczka Tymianku

Pieprz czarny mielony Prymat

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż posiekany czosnek wraz cebulą, aż się zeszkli. Dodaj oczyszczone i osuszone na ręczniku papierowym wątróbki i podsmażaj przez 5 minut, aż będą złociste. Podczas smażenia dodaj pokrojoną wraz ze skórą na cienkie paski gruszkę, na koniec polej całość miodem i dopraw solą oraz pieprzem. Pokrój pieczywo lub ciabattę na grube kromki włóż do piekarnika na kilka minut lub podgrzej w tosterze.Każdą kromkę pieczywa skrop oliwą, posmaruj ćwikłą i połóż plasterki wątróbki wraz z podsmażoną cebulką, gruszką oraz posiekanymi ogórkami konserwowymi.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości