Co przechowywać w lodówce i na której półce, a czego absolutnie tam nie wkładać?

Pomidory, choć mają miękką skórkę i są wrażliwe, to przechowujemy je poza lodówką – przekonuje Ula Somow. Jakich jeszcze produktów nie powinniśmy tam trzymać? I jak przedłużyć świeżość i wartość odżywczą warzyw i owoców?

Co w lodówce, a co poza nią?

Jak tłumaczy dietetyk Ula Somow, nie wszystkie produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce. Paradoksalnie z jednej strony lodówka przedłuża świeżość, z drugiej zaś może powodować szybsze psucie się niektórych warzyw np. pomidorów i ogórków. Uwaga, jeżeli poddamy warzywa obróbce termicznej lub przekroimy surowe na pół, to wówczas wkładamy je do lodówki.

W lodówce przechowujemy:

  • liściaste (dodatkowo zawinąć mokry ręcznik papierowy, nie w szczelnej folii)
    • marchew
      • kalafior
        • brokuł
          • por
            • seler liściasty
              • koperek
                • borówki, truskawki, jeżyny, porzeczki
                  • dymka ze szczypiorem!

                    Poza lodówką:

                    • ziemniaki (ciemne miejsce, żeby nie zaczęły kiełkować)
                      • pomidory (w lodówce tracą swój smak i aromat)
                        • cebula (ze względu na wilgoć w lodówce mięknie i pleśnieje)
                          • ogórki
                            • banany
                              • awokado
                                • gruszka
                                  • pomarańcze
                                    • dynia
                                      • miód (w niskiej temperaturze szybko krystalizuje)
                                        • oliwa (niska temp zagęszcza oliwę, wpływa na smak i zapach, może mętnieć). Nie zostawiać oliwy na świetle bo jełczeje i się utlenia!
                                          • kawa (jest higroskopijna, więc wilgoć w lodówce powoduje utratę smaku i aromatu)
                                            • chleb i inne produkty skrobiowe - niska temperatura doprowadza do rozpadu skrobi. Chleb przechowujemy poza lodówką, zawinięty w materiał, w chlebaku

                                              Jak i gdzie przechowujemy produkty w lodówce?

                                              W różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Najniższa temperatura (2 st. C) panuje na najniższych półkach. Tam przechowujemy surowe mięso i ryby.

                                              Pamiętajmy, by surowe produkty przykryć talerzem i nie stawiać ich obok produktów gotowych do zjedzenia. Nieco wyżej układamy wędliny i nabiał. Na półce górnej (8 st. C) dżemy i produkty, które nie zmieściły się na drzwiach, gdzie panuje najwyższa temperatura. Tam przechowujemy jaja, mleko, drożdże piekarnicze, sosy typu musztarda, ketchup. Warzywa trzymamy w szufladach. Tam również jest w lodówce najcieplej.

                                              Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jaki zastosować trik, by przedłużyć świeżość np. natki pietruszki, posłuchajcie naszej rozmowy.

                                              Zobacz też:

                                              Pokaż mi swoją lodówkę, a powiem ci im jesteś

                                              Podobno patrząc na to, co mamy w lodówce, można o nas wiele powiedzieć. Sprawdził to nasz reporter Bartek Dajnowski zaglądając do lodówek kilku osób. Tomasz Sobierajski bada zwyczaje żywieniowe Polaków od ponad dekady i to jak bardzo zmieniło się to, co w lodówce trzymamy. Czy na podstawie jej zawartości potrafi powiedzieć, kim są ich właściciele? Zobaczcie ten materiał.

                                              „Pokaż mi swoją lodówkę, a powiem ci im jesteś”, Reporter: Bartek Dajnowski

                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                              Autor: Magdalena Gudowska

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości