Co na śniadnie w Grecji, Anglii, a co w Rzymie?

Banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, ziołowe francuskie tosty z wędzonym łososiem i kremem, placek po niderlandzku, klejący ryż z mleczkiem kokosowym i mango, banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, musli nasiąknięte sokiem pomarańczowym ze śliwkami i pistacjami, chleb bananowy oraz tortilla de patatas. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gerber, która prowadzi śniadaniowy bloga kulinarnego, wykonała przegląd śniadań w telewizji śniadaniowej:)

Placek po niderlandzku

Składniki:

90g masła

110ml mleka

120g mąki

2 jajka

szczypta soli

100g mlecznej czekolady

świeża mięta

maliny

cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220*C, po czym umieść w nim miedzianą patelnię (lub naczynie do pieczenia) z masłem. W niewielkiej misce zmieszaj mąkę, jajka, mleko oraz sól. Kiedy masło się roztopi, wlej ciasto na środek patelni i piecz przez około 12 minut.

W międzyczasie umieść czekoladę w małym garnuszku i rozpuść.

Kiedy placek jest gotowy pozbądź się nadwyżki masła, posyp go cukrem pudrem, polej czekoladą i udekoruj miętą oraz malinami.

Klejący ryż z mleczkiem kokosowym i mango

1 kubek białek kleistego ryżu

1/2 kubka mleczka kokosowego

1/5 kubka wody

1/3 kubka cukru

szczyptę soli

mango

Kokosowy sos:

Składniki:

1/2 kubka mleczka kokosowego

1/2 łyżeczki mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

Będziesz musiał rozpocząć przygotowania nieco wcześniej niż zazwyczaj, gdyż należy namoczyć ryż w misce z wodą przez jakieś 3 godziny, następnie gotuj ryż na parze przez 20-30 minut, lub aż ryż napęcznieje. W małym pojemniku zmieszaj mleczko kokosowe, cukier, sól oraz wodę. Kiedy ryż jest gotowy, przełóż go do miski i zalej kokosową mieszanką. Odstaw pod przykryciem na jakieś 10 minut, kiedy to mleczko kokosowe wsiąknie w ryż.

Teraz czas na przyrządzenie sosu. Zmieszaj mleczko kokosowe, mąkę i sól w małym garnuszku i gotuj na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.

Obierz mango i pokrój w małe paski. Serwuj ryż z polewą kokosową i kilkoma kawałkami mango.

Banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu

Przygotowanie:

1 i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 jajko

1/8 łyżeczki cynamonu

1 łyżka kakao

szczypta soli

3 banany

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

W misce zmieszaj mąkę, mleko, jajko, cynamon, kakao oraz sól. Banany pokrój w niewielkie kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i wrzuć do ciasta. Rozgrzej patelnię z oliwą na średnim ogniu, po czym ułóż kawałki bananów obtoczonych ciastem. Smaż 2-3 minuty na każdej stronie, aż będą dobrze usmażone. Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem.

Słoik pyszności

Składniki:

1 puszka ciecierzycy, odsączona

2 łyżki rodzynek

1/2 zielonego ogórka, startego

6 łyżek jogurtu sojowego

1 łyżeczka soku z limonki

2 łyżki orzechów włoskich, podprażonych na patelni

2 łyżki pistacji

1 łyżka kaparów

pomidorki na wierzch (4 małe czerwone i 4 małe żółte)

kilka listków świeżej mięty

szczypta soli

Przygotowanie:

Przepis nie mógłby być prostszy Wszystkie składniki podziel pomiędzy dwa słoiki. Umieść kolejno ciecierzycę, rodzynki, ogórek, jogurt sojowy zmieszany z sokiem z limonki, podprażone orzechy włoskie, pistacje, kapary, zakończ pomidorkami, listkami mięty, posól dla smaku.

Musli nasiąknięte sokiem pomarańczowym ze śliwkami i pistacjami

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego

1/4 szklanki pistacji, prażonych

6 śliwek, bez pestek

1 figa

miód

jogurt naturalny - opcjonalnie

Przygotowanie:

Umieść płatki owsiane w misce, zalej sokiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.

Rano pokrój śliwki i rozdziel pomiędzy dwie szklanki, posyp płatkami owsianymi z lodówki, następnie pistacjami, na koniec ułóż na wierzchu kilka śliwek i połowę figi. Osobiście lubię polać płatki miodem, można również dodać łyżkę lub dwie jogurtu.

Chleb bananowy

Składniki:

4 rozgniecione banany

140g roztopionego masła

3/4 kubka cukru

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 kubka mąki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj masło z bananami, po czym dodaj cukier, jajka i wanilię. Posyp sodą i solą, na końcu wmieszaj mąkę. Przełóż masę do niewielkiej prostokątnej natłuszczonej formy i piecz przez około godzinę.

Tortilla de Patatas

Składniki:

3 duże ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku, posiekany

2/3 szklanki oliwy z oliwek

5-6 jajek

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki sera żółtego, startego

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki i cebulę w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez jakieś 5-10 minut, aż zmiękną (nie ozłocą się).

Przełóż je do miski, zachowując olej na później. W niewielkiej misce zmieszaj jajka z solą i ubij delikatnie. Zalej mieszanką ziemniaki i zostaw na chwilę. Rozgrzej średniej wielkości patelnię z łyżką oliwy (tej pozostałej) przełóż do niej mieszankę ziemniaczano jajeczną, wmieszaj ser starty i smaż na średnio małym ogniu, aż jedna strona się zarumieni, a wierzch prawie zetnie. Wówczas zakryj patelnię talerzem i przełóż tortillę na niego, obracając patelnię. Umieść tortillę na patelni niezarumienioną stroną w dół, żeby ta również się podsmażyła.

Pan con tomate

Składniki:

bagietka

oliwa

dojrzałe pomidory

sól

Przygotowanie:

Przekrój bagietkę w pół, przypiecz, polej oliwą, po czy przykryj startym na tarce pomidorem. Posól dla smaku.

Ziołowe francuskie tosty z wędzonym łososiem i kremem

Składniki:

2 jajka

1/2 kubka mleka

1 łyżka posiekanej pietruszki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

4 kromki ciabatty

3 plastry wędzonego łososia

1/2 kubka gęstej śmietany

dodatkowo pietruszka i szczypiorek do podania

sól i pieprz

Przygotowanie:

W głębokim talerzu połącz jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podgrzej masło. Kolejne kawałki ciabatty maczaj w mieszance jajowej, po czym kładź na patelni. Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż osiągną złoty kolor. Gdy gotowe, wysusz na papierowym ręczniku.

Podawaj z łososiem i gęstą śmietaną. Dodatkowo posyp pietruszką i szczypiorkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości