Materiał promocyjny

Co można zrobić z dyni?

Kucharz Sebastian Krauzowicz "zmagał się" w kuchni Dzień Dobry TVN z dynią. Ucierał, miksował, smażył, piekł i... wyszła z tego m.in.: tarta z ciasta francuskiego z dynią, bryndzą i rukolą, dynia w occie oraz risotto z dynią i parmezanem. Palce lizać!

Tarta z ciasta francuskiego z dynią, serem bryndzą i rukolą

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego mrożonego

150 g dyni w occie

150 g rukoli

100 g sera bryndza

Sól, pieprz kolorowy

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić i rozwałkować, rozłożyć na pergaminie, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec aż nam wyrośnie. Skropić oliwą z oliwek, rozłożyć cienkie plasterki dyni, przysypać bryndzą i rukolą.

Dynia w occie

Składniki:

1 dynia

200 ml octu

15 łyżek cukru

15 szt. goździków

4 ziarna ziela angielskiego

1,2 l wody

sól

Przygotowanie:

Dynię pokroić w kostkę 3 do 4 centymetrów, wydrążyć miąższ i pestki, rozłożyć na pergaminie i suszyć w piekarniku. Dynię sparzyć we wrzątku z solą, wodę zagotować z cukrem, octem, zielem i goździkami. Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gotującą zalewą, zakręcić, ustawić słoiki do góry dnem na ścierce. Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia.

Krem z pieczonej dyni z chilli mleczkiem kokosowym w nakryciu pieczonych krewetek

Składniki:

12 szt. krewetek (dowolny rozmiar)

150 ml mleczka kokosowego

600 ml bulionu warzywnego

1łyżeczka chilli

500 g dyni

100 g masła

1 cebula

5 ml miodu

1 pęczek kolendry

2 ząbki czosnku

Białe wino

Oliwa z oliwek

Sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Dynie przesmażyć z cebulą na oliwie z oliwek, następne dodać miodu, zalać bulionem, pogotować aż dynia zmięknie. Zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku pastą chilli, solą i pieprzem, zmiksować blenderem na gładką masę. Krewetki oczyścić, przesmażyć z czosnkiem na oliwie z oliwek z odrobiną pasty chilli, podlać winem poddusić, dodać zimne masło i posiekaną kolendrę.

Risotto z dynią i parmezanem

Składniki:

100 g dyni bez miąższu i skóry

200 ml bulionu warzywnego

320 g ryżu do risotto

80 ml białego wina

1 szt. cebuli

Oliwa z oliwek

100 g parmezanu

Prażone pestki dyni

Tymianek świeży

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż, podlać winem, a gdy wsiąknie stopniowo podlewać bulionem. Dodać soli i pieprzu (czas gotowania ok. 30 minut), wymieszać z masłem i startym parmezanem, udekorować pestkami dyni i tymiankiem.

Pstrąg w papilotach z dynią, cukinią i kurkami

Składniki:

8 szt. filetów z pstrąga bez skóry

250 g dyni bez miąższu i skóry

2 szt. czerwonej cebuli

1 szt. cukinia

200 g kurek

1 łyżka sezamu

1 szt. cytryna

100 g oscypka

80 ml białego wina

100 g masła

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Sos sojowy ciemny

Przygotowanie:

Pstrąga oczyścić, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Następnie rozłożyć na pergaminie, dynię, cukinię i kurki przesmażyć z cebulą, podlać winem i poddusić. Dodać sosu sojowego oraz sól i pieprz, posypać startym oscypkiem, rozłożyć na filetach z pstrąga. Całość zawinąć w pergamin, piec w 180 stopniach przez 14 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości