Zamiłowanie do jabłek! W naszej kuchni zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” przygotowała m.in.: szarlotkę, tartę jabłkową oraz strudel jabłkowy.Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Apple pie
Składniki:
Ciasto:
600g mąki
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
250g masła
Pół szklanki zimnej wody
6 jabłek
Pół szklanki cukru
Garść rodzynek
Łyżeczka cynamonu
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep ciasto w kulkę i odłóż do lodówki na min 30 min. Jabłka obierz, pokrój w grube plastry. Masło rozpuść na głębokiej patelni, wrzuć na nią jabłka, cukier, cynamon, smaż około 15 minut, pod koniec dodaj rodzynki, wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj, podziel je na 2 części. Jedną z nich przełóż do wysokiej formy na tartę lub do tortownicy, brzegi ciasta powinny wychodzić ponad formę. Na ciasto nałóż jabłka przykryj je drugim kawałkiem ciasta, dolną i górna warstwę ciasta sklejaj ze sobą tak jak skleja się brzegi pierogów. Piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Szarlotka z gruszkami i bezą
Składniki:
Ciasto:
250g masła
4 żółtka 6 białek
600g mąki
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
Farsz:
4 jabłka
4 gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z masłem, proszkiem do pieczenia, żółtkami, dodaj 1 łyżkę drobnego cukru, zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Owoce obierz i pokrój na drobne kawałki. Przysmaż je na maśle, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i duś około 15 minut. Zimne ciasto podziel je na 2 równe części. Jedną rozwałkuj cienko i przełóż do prostokątnej formy, na ciasto wyłóż farsz jabłkowo-gruszkowy. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce, pokrywając równomierni owoce. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Białkami pokryj ciasto. Piecz je około 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
Strudel jabłkowy
Składniki:
½ Opakowania ciasto fillo
6 jabłek
4 łyżki bułki tartej
2 garści rodzynek
Łyżeczka cynamonu
Pół szklanki drobnego cukru
Pół kostki masła (do smażenia jabłek i smarowania ciasta)
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w grube plastry, podduś je na maśle, dodaj cukier, sok z cytryny, rodzynki i cynamon, smaż około 10 minut. Rozłóż 1 płat ciasta fillo, posmaruj je roztopionym masłem, przykryj kolejnym płatem ciasta, czynność powtarzaj przynajmniej 3 krotnie. Na ciasto wyłóż farsz jabłkowy, brzegi posmaruj masłem i zwiń ciasto w gruba roladę. Ciasto piecz około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Tarta jabłkowa "Tatin"
Składniki:
Ciasto:
175g mąki pszennej
75g masła
2 żółtka
40g cukru pudru
Farsz:
6 jabłek, twardych kwaśnych
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier, wyrabiaj aż ciasto zlepi się w kulkę, jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnie wsyp cukier, poczekaj aż zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaj masło, wymieszaj, do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10-15 minut aż zmiękną. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni ,przykryj je rozwałkowanym ciastem, jego brzegi zawiń do środka tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.
Szarlotka sypana
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Iza Wodzinska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"