Co jeść po świętach? Oto produkty, które uspokoją zmęczoną wątrobę

x-news
Dwanaście tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, a potem dwa dni rodzinnego biesiadowania. Pierogi, kapusta, sałatka jarzynowa z majonezem, makowiec, piernik - świąteczne dania są pyszne, ale - zwłaszcza spożywane w nadmiarze - potrafią dać się we znaki. Jak złagodzić skutki kulinarnego szaleństwa?

Co jeść po świętach?

Boże Narodzenie w Polsce obfituje w smaczne, tradycyjne jedzenie. Trudno odmówić sobie kolejnej porcji pierogów czy pachnącego korzennymi przyprawami ciasta.

Niestety, kulinarne szaleństwo niekiedy kończy się problemami gastrycznymi. Wiele osób skarży się na ból brzucha, wzdęcia, mdłości czy zaparcia. Co robić, żeby złagodzić te dolegliwości? Co jeść, żeby dać odpocząć zmęczonej wątrobie?

Co jeść po świętach? Produkty, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy

Po świętach warto sięgnąć po jedzenie, które uspokoi system trawienny. Oto lista produktów, za które wątroba i żołądek będą nam wdzięczne:

  • płatki owsiane - bogactwo błonnika
    • mielone siemię lniane - źródło kwasów omega-3
      • żurawina - naturalny antybiotyk
        • czarna fasola - dużo skrobi i dobre trawienie
          • borówka amerykańska - źródło antyoksydantów
            • banan - zapewnia dawkę potasu, magnezu i błonnika
              • kefir lub maślanka - żywe kultury bakterii na zdrowy żołądek
                • imbir - pomaga leczyć wzdęcia i łagodzić mdłości
                  • buraki - hamują procesy gnilne w jelitach, zwalczają zaparcia, regulują metabolizm tłuszczowy
                    • awokado - działa łagodząco na nadwrażliwą powierzchnię żołądka i dwunastnicy
                      • jabłka - pektyny oraz błonnik pokarmowy korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

                        Sposoby na lepsze trawienie po świętach

                        Jedz wolniej i dokładnie przeżuwaj pokarmy. Spożywaj mniejsze posiłki 4-5 razy dziennie, aby ciało mogło je łatwiej strawić.

                        Jedz mniej smażonych i tłustych potraw, a za to więcej błonnika. Pij 2 litry wody dziennie. Regularnie ćwicz.

                        Zobacz też:

                        Autor: Luiza Bebłot

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości