W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Palka z W-11 oraz Tomasz Woźniak przygotowali: grzanki z pieczoną papryką i bryndzą, klopsiki alla norma, puree oraz owocowy crumble z masłem orzechowym. Wypróbujcie nasze przepisy! Może dziś na obiad i na deser?Grzanki z pieczoną papryką i bryndzą
Składniki:
4 łyżki oliwy
6 ząbków czosnku
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
100 g bryndzy (owcza)
bagietka lub pieczywo na zakwasie
Pesto:
1 pęczek pietruszki
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 mały ząbek czosnku
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój na sześć części. Wyłóż blachę pergaminem i ułóż kawałki papryki skórą do góry, włóż do piekarnika na 15-20 minut. Piecz aż skóra stanie się ciemna i zacznie odchodzić. W tym czasie zmiksuj na jednolitą emulsję wszystkie składniki na pesto. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem tak jak lubisz. Upieczone papryki odstaw na kilkanaście minut, aby ostygły. Następnie zdejmij z nich skórę (może wrzuć jej do torebki foliowej lub zawinąć w folię aluminiową, aby skóra szybciej odeszła) i pokrój na 1 cm kawałki.Bagietkę lub pieczywo pokrój na kromki, skrop oliwą, posmaruj bryndzą, ułóż kawałki pieczonej papryki i włóż do piekarnika na 5 minut. Tuż przed podaniem polej pesto pietruszkowym i od razu podawaj znajomym.
Klopsiki alla norma
Składniki:
4 łyżki oliwy
6 ząbków czosnku
1 bakłażan
400 g mielonej wołowiny
1 pęczek pietruszki
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
odrobina gałki muszkatołowej
200 g sera ricotta (może być polski twaróg)
1 jajko z wolnego chowu
1 papryczka chilli
2 czerwone cebule
1 puszka pomidorów w kawałkach 400g
Puree
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 por
1 cebula
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekany czosnek. Podgrzewaj całość przez ok. 2 minuty, aby uwolnił się cały aromat i smak czosnku. Wrzuć pokrojonego w bardzo drobną kostkę bakłażana i podsmażaj przez kolejne kilka minut, aż bakłażan będzie delikatny i miękki. Wołowinę wymieszaj z podsmażonym bakłażanem, posiekaną pietruszką, nasionami kopru włoskiego, świeżo startą gałką muszkatołową, serem ricotta, jajka i papryczką chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw). Uformuj klopsiki wielkości piłki do ping-ponga, następnie smaż na patelni z każdej strony, aż będą złociste. Przełóż na ręcznik papierowy. Wrzuć na patelnię posiekaną czerwoną cebulę, wlej 2 łyżki oliwy i podsmażaj przez 2 minuty, aż się zeszkli. Wlej pomidory z puszki, drugie tyle wody, wrzuć klopsiki i całość duś na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Możesz dodać odrobinę cukru i doprawić solą oraz pieprzem tak, jak lubisz.W tym czasie gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut, aż będą delikatne i widelec będzie delikatnie wchodził. Na patelni podsmaż posiekanego pora na 2 łyżkach oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie rozetrzyj ziemniaki na puree (możesz dodać kilka łyżek mleka, aby były bardziej kremowe) i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wymieszaj puree z porami.
Na środek talerza nałóż puree ziemniaczane a na górę klopsiki wraz z sosem pomidorowym. Dodaj chilli jeśli chcesz zyskać na ostrości.
Owocowy crumble z masłem orzechowym
Składniki:
2 jabłka
1 gruszka
200g mrożonej czerwonej i czarnej porzeczki
Kruszonka
100 g masła (wyjęte wcześniej z lodówki)
100 g cukru trzcinowego
1 ziarno kardamonu (roztarte w moździerzu)
½ łyżeczki cynamonu mielonego
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Owoce umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Owoce włóż do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie – takiego, które akurat masz pod ręką i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Kruszonka powinna być nie za sucha nie za mokra. Posyp nią obficie całą powierzchnię owoców wyjętych na chwilę z piekarnika i włóż piecz przez kolejne 15 minut, aż kruszonka będzie złocista i aromatyczna. Deser podawaj od razu w towarzystwie lodów waniliowych!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"