Przepisy kulinarne

Co jada Adam Małysz?

Przepisy kulinarne

Co jada Adam Małysz?

Dziś w kuchni ulubione dania Adama Małysza. Mimo tego, że nasz skoczek gustuje w owocach morza i daniach azjatyckich, to na pierwszym miejscu stawia mimo wszystko kaczkę w jabłkach.

Banany w cieście francuskim

Składniki na 4 osoby:


275 g cista francuskiego


0,5 kg bananów


1,15 kg masy krówkowej


1 jajko


2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do temperatury 200°. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Banany obrać, pokroić. Na środek każdego kwadratu układać banany. Końcówki ciasta zawinąć do środka i lekko zlepić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać uformowane ciasteczka. Posmarować rozmąconymi jajkami. Piec około 15 minut. Gdy lekko przestygną, dekorować masą krówkową i posypać cukrem pudrem.



Kapusta czerwona zasmażana

Składniki na 4 osoby:


300 g czerwonej kapusty


50 g masła


20 g cukru


50 g cebuli czerwonej


40 g wędzonej słoniny lub boczku


125 ml czerwonego wina


125 ml bulionu lub wody


1 cytryna


1 łyżka marmolady z czarnej porzeczki


1 jabłko


ocet winny


sól, pieprz jamajski


gałka muszkatołowa



Przygotowanie:


Cukier karmelizujemy z masłem, dodajemy boczek, czerwoną cebulę, na to kapustę. Zalewamy czerwonym winem, bulionem, dodajemy cytrynowego soku, octu, pieprzu, gałki muszkatołowej, marmolady. Na koniec ścieramy jabłko na tarce.



Krewetki grillowane z szalotką, czosnkiem i limonką

Składniki na 4 osoby:


400 g krewetek tygrysich


3 szalotki


4 ząbki czosnku


1 limonka


1 peperoni


5 łyżek oliwy z oliwek


1 pęczek zielonej pietruszki


sok z 1 cytryny


pieprz mielony



Przygotowanie:


Szalotkę, czosnek obrać, drobno pokroić. Paprykę peperoni przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w małą kostkę. Oczyścić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć krewetki, krótko smażyć. Następnie dodać szalotkę, czosnek i peperoni, zetrzeć skórkę z limonki i sok cytrynowy. Na koniec posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać gorące.



Kaczka po poznańsku z jabłkami

Składniki na 4 osoby:


1,8 kaczki


0,1 kg masła


0,25 kg jabłek


0,08 kg marchwi


0,1 kg cebuli


0,05 kg pora


0,05 kg selera


pietruszka


0,2 l czerwonego wina


olej z pestek winogron 0,05 l


2 ząbki czosnku


2 licie laurowe


5 ziaren ziela angielskiego


suszony majeranek


papryka



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0