Bogdan Gałązka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z jaj.
Eggah – tradycyjne perskie danie - omlet podawany w postaci gorących lub zimnych kwadratów.
Składniki: 100 g świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 6 jaj 100 g koziego sera 1 pęczek tymianku 20 ml śmietany 18% 1 cebula
Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy 3 gałązki tymianku. Mieszamy jajka z przesmażonymi składnikami. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w temperaturze 170 C około 20 min. Przed podaniem kroimy w kawałki.
Frittata – płaski omlet - smaży się go w patelni o grubym dnie, a następnie zapieka się w piekarniku aż do zarumienienia.
Składniki: 10 jaj 50 ml oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 zielona papryka pokrojona w kostkę 1 pęczek szparag 100 g tartego parmezanu 3 duże pomidory 1 pęczek bazylii 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Roztrzepujemy jaja z dodatkiem warzyw i wlewamy masę na rozgrzaną oliwę. Smażymy przez 15 min na małym ogniu, a następnie zapiekamy przez 2-3 minuty.
Omlet japoński Tamago - tradycyjnie wypieka się go na 20-centymetrowej, kwadratowej patelni i zwija podczas smażenia.
Składniki: 10 jaj 100 ml mirinu 4 łyżki wody – dodanie wody rozrzedza omlet i nadaje mu lekkości 10 ml sosu sojowego 20 g cukru
Przygotowanie: Do masy jajecznej dodajemy marin, sos sojowy, cukier i wodę. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną tłuszczem. Wlewamy połowę masy jajecznej i przechylamy patelnię, by równomiernie się rozlało. Kiedy pojawią się pęcherzyki, podważamy brzegi drewnianym ostrzem. Za pomocą pałeczki zwijamy omlet ku sobie. Smażymy aż do ścięcia, czyli około 1 min. Dolewamy drugą część masy i powtarzamy czynność ze zwijaniem.
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami, serwowane z pieczoną dynią
Składniki: 1000 g mielonej cielęciny 20 jaj przepiórczych 5 średnich marchewek obranych i startych na tarce szczypta gałki muszkatołowej 100 ml oliwy 50 g masła 1 pęczek rozmarynu 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki 3 całe jajka 100 g bułki lub tartego chleba sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Przesmażyć cebulę z czosnkiem, marchewką i gałązka rozmarynu. Mięso dobrze wymieszać dodać przesmażoną cebulkę i posiekany rozmaryn, pietruszkę gałkę, muszkatołową jajka i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować przepiórcze jajka i obrać ze skorupki. Formować okrągłe kotleciki o wadze ok. 50 g do środka wkładając przepiórcze jajko. Ugotować około 1 l wywaru warzywnego. Na gotująca się wodę wkładać nasze kotleciki i gotować ok. 15 min. W rondlu rozgrzać oliwę z odrobiną masła i przełożyć nasze kotleciki na gorący tłuszcz obsmażyć na złoty kolor. Serwować z zapiekanką z dyni. Ozdobić talerz ziołami.
Zapiekana dynia
Składniki: 1000 g dyni 100 g masła 200 g tartego grujera 100 ml śmietany 10 g gałki 8 jajek sól i pieprz
Przygotowanie: Dynię obrać oczyścić z pestek. Pokroić na kawałki. W garnku zagotować osoloną wodę dodać dynię i gotować 10 min. Odcedzić z wody i dodać masło. Lekko obsmażyć naszą dynię na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać, smietanę, ser, gałkę muszkatołową. Wszystko doprawić solą, pieprzem i zmiksować. Przelać wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do większego naczynia i zalać wszystko do połowy wodą. Rozgrzać piekarnik do 180 C . Piec dynię w kąpieli wodnej przez 40 min. Serwować kotleciki z dynią i świeżym szpinakiem.