Cinnamon Rolls i Yorkshire pudding – idealne na Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania - posiłku, który uważany jest za najważniejszy w ciągu dnia. W to wyjątkowe święto Jasiek Kuroń przygotował naprawdę coś pysznego.

Cinnamon Rolls czyli bułeczki cynamonowe

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej + do oprószenia deski
    • 2 jajka L
      • 200 ml mleka
        • 80 g cukru
          • opakowanie drożdży instant (8 g)
            • 90 g rozpuszczonego masła
              • odrobina soli
                • czubata łyżka cynamonu
                  • 150 g cukru
                    • ew. starta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny

                      Przygotowanie:

                      W misce zmieszaj suche składniki (mąkę, sól, drożdże i cukier). Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki – jajka, mleko i masło. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

                      Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na dość spory płat, około 40x30 cm. Posyp całość równomiernie cynamonem i cukrem. Zwiń ciasto w rulon od krótszego brzegu i tnij powstały rulon w kawałki ok. 4 cm. Układaj je w nasmarowanej tłuszczem formie rozcięciem do góry zostawiając ok. 1 cm odstępu (może być i 1,5 cm). Odstaw bułeczki w formie w ciepłe miejsce, żeby wyrosły, czyli podwoiły objętość. Piecz przez około 25 minut (aż się zezłocą) w 180 st. C.

                      Torilla de patatas czyli hiszpański omlet

                      Składniki:

                      • duża cebula pokrojona w piórka
                        • 3 spore ziemniaki pokrojone w 3 mm plasterki
                          • 1/2 l oliwy
                            • 8 jajek
                              • sól
                                • pieprz

                                  Przygotowanie:

                                  Oliwę nagrzej mocno, dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki, mieszając smaż wszystko ok. 15 minut, do momentu kiedy składniki zaczną się karmelizować.

                                  Odsącz składniki z tłuszczu (nie pozbywaj się go, można go później wykorzystać) i przełóż do miski z wbitymi jajkami, wymieszaj całość solidnie, dopraw solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem na 15 minut.

                                  Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wyłóż masę. Po 3 minutach przyłóż do patelni talerz i płynnym ruchem odwróć całość „do góry nogami”, tak aby omlet spadł na talerz. Następnie delikatnie zsuń go na patelnię i smaż z drugiej strony kolejne 3 minuty.

                                  Frittata

                                  Składniki:

                                  • 6 jajek
                                    • 1/2 szklanki mleka
                                      • 2 średniej wielkości ziemniaki (ugotowane, nie rozgotowane)
                                        • kukurydza w puszce (pół opakowania)
                                          • papryka czerwona (1/2)
                                            • mała cukinia
                                              • oliwa z oliwek
                                                • sól
                                                  • pieprz
                                                    • opcjonalnie: kilka plasterków szynki (50 g, czyli jakieś 3 plasterki)

                                                      Przygotowanie:

                                                      Piekarnik rozgrzej do 170 C. Na patelni (na 2 łyżkach oliwy z oliwek) przesmaż pokrojoną paprykę, po 2 minutach dodaj cukinię i szynkę. Przesmażaj wszystko 5 minut, na ostatnią minutę wrzuć kukurydzę. Wlej jajka z mlekiem, doprawione solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż do momentu kiedy brzegi potrawy zaczną odchodzić od ścianek patelni. Wszystko piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

                                                      Yorkshire pudding

                                                      Składniki:

                                                      • 150 g mąki pszennej
                                                        • 4 jajka
                                                          • szklanka mleka
                                                            • sól
                                                              • olej rzepakowy

                                                                Przygotowanie:

                                                                Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i włóż do niego posmarowane od środka olejem naczynia do zapiekania np. muffinów. W misce wymieszaj przesianą mąkę z jajkami i dolej mleka. Całość wymieszaj na puszystą masę, bez grudek. Wyjmij formy i wlewaj w nie powstałe ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do zrumienienia.

                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                >>> Zobacz także:

                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości