Przepisy kulinarne

Ciepłe zupy na zimną jesień

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne zupy, w sam raz na jesień i zimę. Smacznego!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Bulion warzywno-ziołowy
Składniki:
1 por
3-4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler z nacią
natka pietruszki
bazylia
tymianek

Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić. Włożyć do garnka, zalać 2-3 litrami wody. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.

Bulion mięsny
Składniki:
1, 5 kg mieszanych mięs z kością
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:
Mięsa i przyprawy włożyć do garnka, zalać 2-3 litrami wody. Gotować około 1, 5 godziny na wolnym ogniu.

Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:
5 szt. czerwonej papryki
2 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 seler
oliwa z oliwek
400 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do temperatury 200ºC. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 30min, aż skórka papryki będzie lekko przypalona. W tym czasie podsmażyć warzywa na oliwie.  Wyjąć blachę z piekarnika i szczelnie przykryć folią aluminiową. Po kilku minutach zdjąć z papryki skórkę. Dodać do warzyw, zalać bulionem, podgrzać (lecz nie zagotować), zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z wiejskim chlebem.

Zupa dyniowo - warzywna z kaszą gryczaną
Składniki:
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
oliwa z oliwek
500 g dyni
1 l bulionu mięsnego
0, 5 szklanki kaszy gryczanej
1 łyżka listków rozmarynu lub 0, 5 łyżeczki suszonego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać marchewkę i pietruszkę, podsmażyć przez kilka minut, pod koniec dodać dynię. Całość zalać bulionem mięsnym. Kiedy warzywa zmiękną dodać kaszę gryczaną. Gotować około 10 minut, aż kasza zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Zupa cebulowo- czosnkowa z grzybami
Składniki:
3 łyżki masła
3 duże, białe cebule
10 ząbków czosnku
1 łyżka listków tymianku
sól i pieprz
300 g prawdziwków
1 liść laurowy
1 kieliszek białego wytrawnego wina
600 ml bulionu warzywno-ziołowego
8 kromek bagietki
100 g tartego żółtego ser

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i tymianek poddusić na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby, liść laurowy, dusić kolejne kilka minut. Cebulę i grzyby zalać winem, gotować, aż połowa wina odparuje. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Kromki bagietki posypać serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Można również zupę przelać do miseczek, ułożyć kromki bagietki na wierzchu, posypać serem i zapiec.


Chleb z suszonymi pomidorami
Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml mleka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
350 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy ze słoika z pomidorami
10-15 suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:
Drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, razową i sól wymieszać w dużej misce, dodać drożdży z mlekiem i oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać suszone pomidory i ponownie wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 45 min.








Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0