Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury

Jak przygotować cienkie ciasto do pizzy? Sekret udanego cienkiego ciasta to odpowiedni rodzaj mąki oraz sposób wyrabiania. Super cienkie ciasto na pizzę to często efekt wielu prób i sprawdzania różnych przepisów.

Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

Podstawowe składniki niezbędne do przygotowania ciasta do pizzy to mąka, drożdże, olej i woda. W Polsce najbardziej popularna jest pizza na grubym cieście, cienkie ciasto do pizzy to moda z Włoch. Zwolennicy włoskiej potrawy zastanawiają się, jak zrobić cienkie ciasto na pizzę, jakiej mąki użyć, by wyszło kruche i smaczne. W Internecie aż roi się od propozycji i porad, jak przygotować cienkie ciasto na pizzę włoską. Często dopiero wypróbowanie kilku z nich pozwala wybrać ten najlepszy przepis.

Przepis na cienkie ciasto do pizzy

Cienkie ciasto do pizzy ma swoich gorących zwolenników także w Polsce. I choć najczęściej zajadamy się pizzą w restauracjach, czasem warto spróbować swoich sił i przygotować potrawę rodem z Włoch w swojej kuchni. Podstawą jest oczywiście ciasto, bez którego pizza nie powstanie. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim doborze składników, wyważeniu proporcji i sposobie wyrabiania ciasta. Wszystko, czego potrzebujemy, aby powstało cienkie ciasto na pizzę włoską to:

  • 1 szklanka mąki tortowej,
    • 25 g świeżych drożdży,
      • ½ szklanki letniej wody,
        • 1 łyżeczka cukru,
          • 1 łyżeczka oleju roślinnego.

            Świeże drożdże kruszymy do szklanki i zalewamy letnią wodą. Musimy w ten sposób uzyskać pół szklanki zawiesiny. Wsypujemy do niej płaską łyżeczkę cukru i mieszamy, aż drożdże i cukier rozpuszczą się. Łączymy składniki tak długo, aż powstanie mikstura bez widocznych grudek. Do miseczki przesiewamy mąkę i wlewamy olej roślinny. Przygotowane drożdże wlewamy do mąki i mieszamy. Zaczynamy wyrabiać ciasto, które powinno odstawać od miski (nie kleić się do niej) i być pulchne. Proces wyrabiania może zająć około 10-15 minut, w zależności od tego, jak intensywnie wyrabiamy. Nie odstawiamy ciasta do wyrośnięcia, a od razu wykładamy je na blaszce i zajmujemy się dodatkami do pizzy. Przepis na cienkie ciasto na pizzę zakłada jej wypiekanie przez 15-20 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.

            Zobacz też: Domowa pizza na grubym cieście – jak ją zrobić? Co jest potrzebne do zrobienia grubego spodu? >>>

            Przepis na pizzę - cienkie ciasto

            Super cienkie ciasto na pizzę ma w Polsce tylu samo zwolenników, co pizza na grubym spodzie. Jak przygotować je w warunkach domowych? Pół łyżeczki cukru, 2 dag drożdży, 2 łyżki mąki zalewamy ¼ szklanki letniej wody i mieszamy, aby powstał zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą zacząć pracować). W tym czasie 1 i ¾ szklanki mąki przesiewamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, przygotowany zaczyn drożdżowy i dolewamy ¼ szklankę letniej wody. Z połączonych składników zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to ręcznie, szybko, do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy na chwilę, ale nie czekamy aby urosło. Jeśli chcemy mieć cienkie ciasto na pizzę, musimy od razu układać je na blasze. Nie wałkujemy, tylko rozciągamy ręką aż osiągnie pożądaną wielkość i grubość. Wstawiamy gotową pizzę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut. Cienkie ciasto na pizzę bez wyrastania to ciasto wyrabiane z dodatkiem drożdży, którego nie odstawiamy do wyrośnięcia. Dzięki temu, że od razu po wyrobieniu zostaje rozłożone na blaszkę i upieczone, jest cienkie i bardzo kruche.

            Zobacz też: Domowa pizza z pieczarkami - czy trudno ją zrobić? Przepis na najlepszą pizzę >>>

            Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży

            Czy można przygotować cienkie ciasto na pizzę bez drożdży ? Przepis na cienkie ciasto na pizzę może uwzględniać tylko te kilka składników:

            • ⅓ szklanki oleju,
              • 2 szklanki mąki pszennej,
                • ⅓ szklanki mleka,
                  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                    • 1 łyżeczka soli,
                      • ⅓ szklanki wody.

                        Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie do suchych składników dodajemy mleko, olej i wodę. Ciasto zagniatamy ręką i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (20-30 minut). Jeśli chcemy, aby nasze super cienkie ciasto na pizzę jak najbardziej przypominało włoski oryginał, musimy wybrać włoską mąkę. Jeśli mamy problem z dostaniem jej w polskich marketach, możemy kupić ją w internetowych sklepach. Włoska mąka Farina 00 doskonale nadaje się, aby przygotować kruchy spód. Przepis na cienkie ciasto na pizzę:

                        • 250 g mąki Farina 00,
                          • 150 ml bardzo ciepłej wody,
                            • 7 g drożdży suchych lub świeżych,
                              • szczypta soli,
                                • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

                                  Jak zrobić cienkie ciasto do pizzy? Do ciepłej wody dodajemy drożdże (wsypujemy Instant lub kruszymy świeże), mieszamy dokładnie i na chwilę odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę z oliwek. Na końcu wlewamy drożdże. Łyżką mieszamy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią (możemy podsypywać mąką). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut (możemy na dłużej). Gdy ciasto wyrośnie, rozciągamy je na blasze (bez wałkowania), układamy dodatki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najniższej półce około 10 minut w temperaturze 250 stopni.

                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości