Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha

Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawia przepisy opracowane przez Sebastiana Olmę. Skorzystaj z pomysłów na schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, duszony w cydrze, wolno pieczony lub panierowany w parmezanie.

Schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem i musem z kurczaka w stylu polędwicy à la Wellington

Składniki:

Mus z kurczaka:

  • 100 g piersi z kurczaka
    • 150 ml śmietanki 36%
      • sól
        • pieprz
          • 50 g natki pietruszki

            Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zmiksować w robocie kuchennym wlewając stopniowo śmietankę. Gdy pojawi się zwarta masa wyjąć ją z robota, dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy mus odłożyć do lodówki.

            Schab:

            • 750 g schabu wieprzowego bez kości
              • 10 g musztardy Dijon
                • 200 g szpinaku baby
                  • 2 ząbki czosnku
                    • 25 g masła
                      • 4 naleśniki
                        • 200 g musu z kurczaka
                          • 4 jajka
                            • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                              • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
                                • 10 g tymianku

                                  Przygotowanie:

                                  Szpinak przesmażyć na maśle z odrobiną czosnku, gdy wystygnie posiekać dokładnie i odstawić na sitko lub papier, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli schab jest szeroki, to należy przeciąć wzdłuż, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni, aby mięso mogło odpocząć. Obsmażony schab posmarować za pomocą pędzla musztardą Dijon. Rozwinąć na desce do krojenia 4 naleśniki obok siebie. Posmarować je równomiernie musem z kurczaka, następnie ułożyć posiekany szpinak i plastry szynki dojrzewającej. Na środek ułożyć kawałek schabu i zwinąć w rulon, następnie całość zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię spożywczą i ułożyć mięso na rozwiniętym cieście francuskim i dokładnie owinąć. Całość posmarować żółtkiem, posypać solą i tymiankiem. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na 30 minut, następnie po wyjęciu zostawić jeszcze na 20 minut w temperaturze pokojowej i dopiero później pokroić na porcje.

                                  Schab duszony w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi

                                  Składniki:

                                  • 750 g schabu wieprzowego bez kości
                                    • sól
                                      • pieprz
                                        • 1 łyżka oleju do smażenia
                                          • 50 g mąki pszennej
                                            • 500 ml cydru
                                              • 25 g świeżego imbiru
                                                • 100 ml śmietanki 36%
                                                  • 10 g szałwii
                                                    • 1 kg ugotowanych ziemniaków
                                                      • 300 g mąki ziemniaczanej
                                                        • 50 g mąki pszennej
                                                          • 4 jajka

                                                            Przygotowanie:

                                                            Schab bez kości pokroić na medaliony o wadze około 80 g, doprawić solą i pieprzem. Mięso delikatnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złoty kolor razem z szałwią. Pod koniec smażenia mięso podlać cydrem i poczekać, aż odparuje. Pod koniec gotowania dodać słodką śmietankę, posiekany świeży imbir i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Do ugotowanych i drobno przetartych ziemniaków dodać mąkę i jajka. Gdy masa będzie jednolita za pomocą dłoni kulać kluski śląskie, a następnie zrobić w nich dziurkę. Gotowe kluski gotować w posolonej wodzie przez około 4-5 minut. Na talerzu ułożyć kluski śląskie, polać je sosem, a na wierzch ułożyć kawałki wieprzowych medalionów.

                                                            Marynowany i wolno pieczony schab wieprzowy z mieszanką przypraw i warzywami

                                                            Składniki:

                                                            • 750 g schabu wieprzowego bez kości
                                                              • 25 ml miodu
                                                                • 15 g musztardy
                                                                  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
                                                                    • 1 łyżka oregano
                                                                      • 1 łyżka curry
                                                                        • 1 łyżka soli
                                                                          • 1 łyżka czarnego pieprzu
                                                                            • 1 pęczek włoszczyzny
                                                                              • 100 ml białego wytrawnego wina
                                                                                • 4 liście laurowe
                                                                                  • 4 ziarna ziela angielskiego

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Schab posmarować przy pomocy pędzla miodem i musztardą, następnie posypać suszonymi przyprawami i odstawić na 1 dzień do lodówki zabezpieczone folią spożywczą. Włoszczyznę dokładnie umyć, obrać i pociąć na mniejsze kawałki, na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć warzywa, podlać je białym wytrawnym winem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na wierzchu warzyw ułożyć kawałek wcześniej przygotowanego schab i owinąć całość folią aluminiową. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 1,15 godziny. Sprawdzić schab za pomocą wykałaczki, jeśli nadal będzie wyciekać biały sok, oznacza, że mięso jeszcze jest surowe i należy je jeszcze podpiec.

                                                                                    Panierowane kotleciki schabowe z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i orzechami nerkowca

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • sól
                                                                                      • czarny pieprz
                                                                                        • 100 g orzechów nerkowca
                                                                                          • 100 g tartego parmezanu
                                                                                            • 5 g czosnku niedźwiedziego
                                                                                              • 50 g mąki pszennej
                                                                                                • 2 jajka
                                                                                                  • olej do smażenia

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    W misce wymieszać zmiksowane drobno orzechy nerkowca, tarty parmezan i czosnek niedźwiedzi. Kotlety z kością rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Kotlety namoczyć w mące, następnie rozbełtanym jajku, a na końcu w orzechach z parmezanem. Kotlety smażyć w głębszej patelni z olejem, temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ z powodu kości, mięso wymaga dłuższego czasu smażenia, ale w niższej temperaturze. Na wierzch kotleta można podać jajko sadzone i posypać czosnkiem niedźwiedzim.

                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                    Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy

                                                                                                    Mięsna przygoda Mikołaja Reya. Jak samemu zrobić domową szynkę?

                                                                                                    Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer

                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                    Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości