Przepisy kulinarne

Ciecierzyca właściwości i przepisy. "Włoski groch" według Cristiny Catese

Hummus, pizza czy zupa z ciecierzycą? Który przepis Cristiny Catese najbardziej przypadł Ci do gustu? Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Jak działa na nasz organizm? Zobaczcie!

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca obniża poziom „złego” cholesterolu, ciśnienie, zapobiega anemii (jest nawet polecana kobietom w czasie menstruacji), poprawia pracę jelit. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG= 30) ciecierzyca dozwolona jest w diecie cukrzycowej. 

Zobacz też: Placki ziemniaczane, pudding jaglany i gulasz z kurczaka. Przepisy na dania do 25 złotych >>>

Hummus - krem z cieciorki barwiony burakiem, pietruszką, kurkumą, serwowany z surowymi warzywami. 

Tradycyjna receptura
Składniki

  • 600 g cieciorki
  • 2 pełne łyżki Tahini
  • 150 g gorącej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 30 g oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Dla nadania kolorów

Liofilizowany burak, liofilizowana natka pietruszki, kurkuma, wędzona papryka

Sposób przygotowania hummusu

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Określoną porcję barwimy wybranym składnikiem.

Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Pizza na żółtym cieście z kurkumą, hummusem, kolendrą i tuńczykiem

Składniki

  • 500 g mąki 260
  • 375 g wody
  • 7 g kurkumy sproszkowanej
  • 3 g drożdży suszonych
  • 15 g soli
  • 15 g oliwy
  • 2 garstki semoliny „na górę”
  • 200 g passaty pomidorowej
  • hummus
  • 250 g tuńczyka
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Na początku mieszamy mąkę z kurkumą, dodajemy drożdże, a następnie ¾ wody ciągle mieszając. Kiedy otrzymamy kleiste ciasto dodajemy sól i resztę wody - dalej mieszając. Na koniec dodajemy oliwę i mieszamy aż do jej całkowitego wchłonięcia. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut.

Ciasto należy złożyć na 4 i włożyć do miski dopasowując do jej brzegów. Tak złożone ciasto przykrywamy ponownie folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto i gdy osiągnie temperaturę pokojową ponownie składamy na 4 a na końcu rolujemy i zamykamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy do miski lekko posmarowanej oliwą by „popracowało” przez 3 godziny. Po tym czasie bierzemy garstkę semoliny i rozprowadzamy ją na stole. Rozciągamy delikatnie ciasto palcami dopasowując do formy.

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni, na 10 minut wkładamy do niego ciasto. Kolejnym krokiem będzie nałożenie pomidorów i ponowne umieszczenie prawie już gotowej pizzy w piekarniku na 10 do 12 minut.

Na zakończenie nakładamy hummus, tuńczyka i kolendrę.

Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>

Zupa ciecierzycowa z makaronem alla romana

  • 320 g krótkiego makaronu
  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • 50 g cebuli
  • 50 selera
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta soli
  • Świeży czarny pieprz
  • Wędzony boczek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • Gałązka rozmarynu
  • 50 g marchwi
  • 50 g białego wina
  • 8 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy warzywa
  2. Siekamy marchew, selera, cebulę i rozmaryn
  3. Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju do "zeszklenia"
  4. Dodajemy selera i marchewkę - smażymy kilka minut 
  5. Dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy
  6. Dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy
  7. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku
  8. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 15-20 minut 
  9. Dokładamy koncentrat pomidorowy i delikatnie podlewamy wszystko wodą
  10. Miksujemy ciecierzycę w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji (w międzyczasie gotujemy makaron)
  11. Makaron (al dente) dorzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, na wolnym ogniu
  12. Gotowe!

Zobacz też: Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! >>>


Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0