Ciecierzyca właściwości i przepisy. "Włoski groch" według Cristiny Catese

Hummus, pizza czy zupa z ciecierzycą? Który przepis Cristiny Catese najbardziej przypadł Ci do gustu? Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Jak działa na nasz organizm? Zobaczcie!

Właściwości ciecierzycy

Zobacz też: Placki ziemniaczane, pudding jaglany i gulasz z kurczaka. Przepisy na dania do 25 złotych >>>

Hummus - krem z cieciorki barwiony burakiem, pietruszką, kurkumą, serwowany z surowymi warzywami.

Tradycyjna receptura

Składniki

  • 600 g cieciorki
    • 2 pełne łyżki Tahini
      • 150 g gorącej wody
        • sok z połowy cytryny
          • 30 g oleju sezamowego
            • 1 ząbek czosnku
              • sól i pieprz

                Dla nadania kolorów

                Liofilizowany burak, liofilizowana natka pietruszki, kurkuma, wędzona papryka

                Sposób przygotowania hummusu

                Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Określoną porcję barwimy wybranym składnikiem.

                Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

                Pizza na żółtym cieście z kurkumą, hummusem, kolendrą i tuńczykiem

                Składniki

                • 500 g mąki 260
                  • 375 g wody
                    • 7 g kurkumy sproszkowanej
                      • 3 g drożdży suszonych
                        • 15 g soli
                          • 15 g oliwy
                            • 2 garstki semoliny „na górę”
                              • 200 g passaty pomidorowej
                                • hummus
                                  • 250 g tuńczyka
                                    • pęczek świeżej kolendry

                                      Sposób przygotowania

                                      Na początku mieszamy mąkę z kurkumą, dodajemy drożdże, a następnie ¾ wody ciągle mieszając. Kiedy otrzymamy kleiste ciasto dodajemy sól i resztę wody - dalej mieszając. Na koniec dodajemy oliwę i mieszamy aż do jej całkowitego wchłonięcia. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut.

                                      Ciasto należy złożyć na 4 i włożyć do miski dopasowując do jej brzegów. Tak złożone ciasto przykrywamy ponownie folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto i gdy osiągnie temperaturę pokojową ponownie składamy na 4 a na końcu rolujemy i zamykamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy do miski lekko posmarowanej oliwą by „popracowało” przez 3 godziny. Po tym czasie bierzemy garstkę semoliny i rozprowadzamy ją na stole. Rozciągamy delikatnie ciasto palcami dopasowując do formy.

                                      Nastawiamy piekarnik na 250 stopni, na 10 minut wkładamy do niego ciasto. Kolejnym krokiem będzie nałożenie pomidorów i ponowne umieszczenie prawie już gotowej pizzy w piekarniku na 10 do 12 minut.

                                      Na zakończenie nakładamy hummus, tuńczyka i kolendrę.

                                      Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>

                                      Zupa ciecierzycowa z makaronem alla romana

                                      • 320 g krótkiego makaronu
                                        • 500 g gotowanej ciecierzycy
                                          • 50 g cebuli
                                            • 50 selera
                                              • Ząbek czosnku
                                                • Szczypta soli
                                                  • Świeży czarny pieprz
                                                    • Wędzony boczek
                                                      • 40 g oliwy z oliwek
                                                        • 250 g przecieru pomidorowego
                                                          • Gałązka rozmarynu
                                                            • 50 g marchwi
                                                              • 50 g białego wina
                                                                • 8 g koncentratu pomidorowego

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Dokładnie myjemy warzywa
                                                                    1. Siekamy marchew, selera, cebulę i rozmaryn
                                                                      1. Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju do "zeszklenia"
                                                                        1. Dodajemy selera i marchewkę - smażymy kilka minut
                                                                          1. Dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy
                                                                            1. Dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy
                                                                              1. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku
                                                                                1. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 15-20 minut
                                                                                  1. Dokładamy koncentrat pomidorowy i delikatnie podlewamy wszystko wodą
                                                                                    1. Miksujemy ciecierzycę w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji (w międzyczasie gotujemy makaron)
                                                                                      1. Makaron (al dente) dorzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, na wolnym ogniu
                                                                                        1. Gotowe!

                                                                                          Zobacz też: Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! >>>

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości