Ciecierzyca, soczewica i fasola. Rośliny strączkowe w kuchni - przepisy

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe? W kuchni DDTVN: szef kuchni Michał Lachur przygotował smalec z białej fasoli ze skwarkami z wędzonego tofu, spaghetti z soczewicą beluga, szpinakiem i orzechami pekan i ciasteczka z ciecierzycy z jabłkiem i cynamonem

Smalec z białej fasoli ze skwarkami z wędzonego tofu

Zobacz też: Ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu? Na co lepiej uważać? >>>

  • Olej rzepakowy do smażenia
    • 2 średnie cebule
      • 4 liście laurowe
        • 2 ziarna ziela angielskiego
          • 2 rozgniecione owoce jałowca
            • 2 suszone pomidory, pokrojone drobno
              • Do smaku po 1/2 łyżeczki (do wyboru): cząber, lubczyk, tymianek, majeranek, cząber, tymianek, czosnek niedźwiedzi, proszek grzybowy)
                • Skwarki z tofu wędzonego:
                  • Olej rzepakowy do smażenia
                    • 1 kostka tofu wędzonego (200 g)
                      • 4 łyżeczki papryki wędzonej
                        • 2 łyżeczki soli wędzonej
                          • 4 łyżki sosu sojowego tamari

                            Smalczyk:

                            • 4 szklanki ugotowanej białej fasoli (ugotowanej bez soli)
                              • Cebula i skwarki z przepisu powyżej
                                • Świeżo mielony czarny pieprz
                                  • Do podania:
                                    • Chleb razowy i ogórek kiszony

                                      Sposób przygotowania:

                                      Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i dodać listek laurowy, ziele angielskie, rozgniecione ziarno jałowca oraz suszonego pomidora. Dodać przyprawy i przełożyć całość do małej miski. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę tofu. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, sól wędzoną oraz sos sojowy. Fasolę zmielić w maszynce do mielenia lub blenderem ręcznym. Po wyjęciu ziela, listka laurowego i jałowca cebulę dodać razem ze skwarkami do zmielonej fasoli. Wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z ogórkiem kiszonym i pieczywem razowym.

                                      Spaghetti z soczewicą beluga, szpinakiem i orzechami pekan

                                      Zobacz też: Ciabatta z wołowymi klopsikami, bajgle z jajkiem i grzybami oraz kanapka z łososiem. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

                                      Makaron:

                                      • 1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti orkiszowego
                                        • Woda
                                          • Sól

                                            Sos:

                                            Oliwa z oliwek

                                            • 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
                                              • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
                                                • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
                                                  • 2 puszki pomidorów krojonych
                                                    • 6 łyżek dobrej jakości ketchupu
                                                      • 2 łyżeczki suszonej bazylii
                                                        • 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
                                                          • 8 łyżek płatków drożdżowych
                                                            • 1/2 szklanki drobno posiekanych uprażonych orzechów pekan
                                                              • 2 szklanki szpinaku baby
                                                                • Sól i pieprz do smaku
                                                                  • Do podania:
                                                                    • Oliwa z oliwek
                                                                      • Liście świeżej bazylii

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek. Po kilkunastu sekundach dodać paprykę czerwoną i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać pomidory, ketchup, suszoną bazylię i dusić przez około 15-20 minut (do momentu, aż papryka zmięknie). Dodać ugotowaną soczewicę, orzechy pekan oraz szpinak. Dusić przez maksimum 3 minuty i zdjąć z kuchenki. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i zostawić pod przykryciem. Makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 9 minut (al dente). Makaron przełożyć do garnka z sosem, dodać 2-3 łyżki wody z gotowania i całość wymieszać. Podawać skropione oliwą i udekorowane świeżymi listkami bazylii.

                                                                        Ciasteczka z ciecierzycy z jabłkiem i cynamonem

                                                                        Zobacz też: Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne >>>

                                                                        • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
                                                                          • 8 daktyli bez pestek (ewentualnie namoczonych w soku jabłkowym)
                                                                            • 1/3 szklanki przetartego jabłka
                                                                              • 1/2 szklanki masła migdałowego
                                                                                • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
                                                                                  • 1/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
                                                                                    • 1 łyżka cynamony mielonego
                                                                                      • 2 łyżki lnu mielonego lub chia
                                                                                        • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
                                                                                          • 1/4 łyżeczki soli
                                                                                            • 1 słodkie jabłko, pokrojone w bardzo drobną kostkę

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Piekarnik nastawić na 185°C. Ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody. Dokładnie wypłukać i zmiksować z daktylami, przetartym jabłkiem, masłem migdałowym i ekstraktem waniliowym. Dodać płatki, cynamon, len, proszek do pieczenia oraz sól i zmiksować tak gładko jak się da. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i uformować 12 ciasteczek. Piec przez 17 minut w piekarniku.

                                                                                              Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości