Przepis na ciasto zebra na oleju – z oranżadą czy z kremem?

Ciasto zebra z polewą
Fot. minadezhda/ Getty Image
Ciasto zebra to wypiek, który jest równie prosty, co niesamowity. Przepis na nie to lista niewyszukanych produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Ponadto ciasto zebra jest dobre zarówno na dużą blachę, jak i na tortownicę.

Ciasto zebra, mimo swojej prostoty, jest bardzo smaczne. Dzięki temu, że jest robione na oleju jest bardzo wilgotne, nie wysycha i rozpływa się w ustach. Ciasto zebra można przygotować z kremem, np. śmietankowym lub budyniowym.

  • Ciasto zebra, które zachwyca i smakuje
    • Jakich błędów unikać w trakcie przygotowywania ciasta zebry?
      • Przepis na ciasto zebra na dużą blachę
        • Ciasto zebra z kremem - przepis

          Ciasto zebra, które zachwyca i smakuje

          Ciasto zebra to deser bardzo prosty do wykonania. Osoby, które mało pieką, nie powinny mieć problemu z jego przygotowaniem, pod warunkiem, że dysponują odpowiednią ilością czasu. Przepis na ciasto zebra to bowiem przepis , którego realizacja wymaga trochę pracy, szczególnie naprzemienne nakładania na blachę białej i kakaowej części, ale wynagradza to efekt końcowy, jaki otrzymuje się po wyjęciu wypieku z piekarnika. Robi on naprawdę duże wrażenie, a wszystko za sprawą paskowego wzoru, który zachwyca swoim wyglądem.

          Dzięki dodaniu kakao deser ten wyróżnia charakterystyczny i jednocześnie niejednorodny smak. Ciasto zebra jest wilgotne i puszyste po prostu rozpływa się w ustach. Można je przygotować zarówno na prostokątnej blasze, jak i w tortownicy. Ciasto zebra pieczone jest na oleju , a nie na maśle. Olej sprawia, że ciasto nie wysycha zbyt szybko.

          Przepis na ciasto zebra z olejem można urozmaicić, dodając oranżady, dzięki temu będzie ono jeszcze słodsze i dodatkowo stanie się bardziej puszyste. Osoby, które wolą mniej słodkie desery, mogą postawić na ciasto zebra bez oranżady, w którym słodki napój zastępuje woda gazowana. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować ciasto zebra z kremem , np. budyniowym.

          Jakich błędów unikać w trakcie przygotowywania ciasta zebry?

          Przygotowując ciasto zebra z olejem, trzeba uważać, ponieważ bywa ono kapryśne. Może się zdarzyć, że zamiast pysznego puszystego ciasta otrzymamy zakalec, czyli niewyrośnięte lub niewypieczone ciasto. Przytrafia się to nawet najbardziej doświadczonym w pieczeniu osobom. Dzieje się tak z powodu użycia niewłaściwej mąki, niewłaściwego tłuszczu, złej temperatury składników czy nieodpowiedniej techniki pieczenia. Bez względu na to, czy ciasto zebra wylewane jest na dużą blachę , czy tortownicę, aby mogło się udać, nie wolno mieszać składników za długo, chroni to przed dostaniem się do ciasta zbyt dużej ilości powietrza. Zarówno w przypadku ciasta zebra z oranżadą, jak i z wodą gazowaną należy używać suchych składników dokładnie przesianych przez sito, pozwoli to uzyskać jednolitą i puszystą masę bez grudek.

          Przepis na ciasto zebra na dużą blachę

          Do przygotowania ciasta zebra potrzebne są następujące składniki:

          · jajka – 5 sztuk,

          · mąka pszenna – 325 g,

          · proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,

          · olej – 1 szklanka,

          · cukier – 300 g,

          · kakao – 3 łyżeczki,

          · woda gazowana (można ją zastąpić białą oranżadą) – 1 szklanka,

          · sól do smaku.

          Białka jaj razem ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Następnie do ubitych białek stopniowo, po 1 łyżce, wsypywać cukier, nie przerywać miksowania. Kolejnym składnikiem w przepisie na ciasto zebra , który trzeba dodać są żółtka. Do jednolitej masy wlewa się olej i następnie wodę. Powstałe ciasto dzieli się na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy kakao i miksujemy, zaś do drugiej 3 łyżki mąki i również miksujemy. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy nakładamy jedną dużą łyżkę jasnego ciasta, na to jedną łyżkę ciemnego ciasta, w ten sposób trzeba postępować do samego końca. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 1 godzinę. Kiedy ciasto będzie już gotowe i ostudzone, można je oprószyć cukrem pudrem.

          Ciasto zebra z kremem - przepis

          Przepis na ciasto zebra przełożone kremem niczym nie różni się od przepisu na to dwukolorowe ciasto w podstawowej wersji. Należy jednak przygotować krem, do którego potrzebna jest:

          · śmietana 30% - 330 ml,

          · żelatyna – 3 łyżeczki,

          · cukier puder – 2 łyżki.

          Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i znowu ubijamy. Do słodkiej śmietany dodać zimną żelatynę.

          Ciasto zebra będzie smakowało równie dobrze z kremem budyniowym przygotowywanym z:

          · masła - 250 g,

          · cukru – 1/2 szklanki,

          · cukru waniliowego – 1 łyżka,

          · mleka – 2 i 3/4 szklanki,

          · budyniu waniliowego - 2 opakowania.

          Mleko (2 szklanki) zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka (3/4 szklanki) wymieszać z proszkiem budyniowym. Do zagotowanego w rondelku mleka wlać budyniową mieszankę, cały czas mieszamy. Gotowy budyń trzeba schłodzić, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodaje się do niego masło, które uprzednio zostało utarte na puszystą masę.

           Zobacz też: 

          Przepis na sernik zebra

          Trójkolorowe ciasto

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości