Ciasto z koroną. Na Święto Trzech Króli

David Gaboriaud i jego francuska kuchnia na Święto Trzech Króli. Skorzystajcie z przepisów na: roladki z chlebem tostowym, szynkę i pesto z suszonych pomidorów, sałatkę z roszponki z wędzonej piersi kaczki i pierożki z kozim serem na ciepło oraz ciasto trzech króli.

Roladki z chlebem tostowym, szynka i pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

Chleb tostowy

Masło

Szynka długodojrzewająca

Ser Gruyere

Słoik suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Zmiksuj suszone pomidory na gładką masę. Pokrój skórki chleba i wałkuj każdą kromkę na cienkie plastry. Pokrój ser w słupki. Posmaruj każdą spłaszczoną kromkę masłem, układaj plaster szynki, następnie kawałek sera i całość zroluj. Powtórz czynności do wyczerpania składników. Podsmaż roladki na gorącej patelni aż się zrobią złociste. Pokrój każdą roladkę na pół i serwuj z pesto z suszonych pomidorów.

Sałatka z roszponki, z wędzonej piersi kaczki i pierożki z kozim serem na ciepło

Składniki:

Roszponka lub miks sałat

Burak surowy pokrojony w kształcie spaghetti

Orzechy włoskie prażone

Wędzoną pierś z kaczki pokrojona w plastry

Ciasto filo - pokrojony w prostokątne paski Roladkę z koziego sera pokrojona w plastry

2 łyżki octu balsamicznego

6 łyżek oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Połóż każdy plaster sera na prostokątny pasek ciasta filo. Zawiń ciasto tak, by uzyskać pierożki w kształcie trójkącika, a następnie podsmaż pierożki na patelni, aż się zrobią złociste i chrupiące.

Vinegret - wymieszaj ocet z oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj roszponki lub miks sałat z orzechami, winogron, plastry kaczki, buraki i polej vinegret. Serwuj sałatkę wraz z pierogami z kozim serem.

Galette des rois - ciasto Trzech Króli

Składniki:

Dwa ciasta francuskie okrągłe

Składniki na krem patissiere:

40 g mąki

50 g cukru

3 żółtka

30 cl mleka

Miąższ z 1/2 laskami wanilii

Przygotowanie:

Gotuj mleko z wanilią. W misce, ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Do miski dodaj mąki, wymieszaj. Wlej ciepły mleka i wymieszaj. Wlej masę w rondelku i gotuj chwilę, aż masę się gęstnieje. Następnie wlej masę do prostokątnej forme i zafoliuj. Odstaw do wystygnięcia.

Składniki na krem migdałowy:

100 g mielonych migdałów

100 g masła w temperaturze pokojowej

100 gr cukru

1 jajko

Przygotowanie:

Wymieszaj masło z cukrem. Dodaj jajka i mielony migdały, wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżkę amaretto, rumu albo koniaku do smaku. Wymieszaj krem patissiere z kremem migdałowym. Połączenie tych dwóch kremów nazywa się Frangipane. W okrągłej formę, wyłóż ciasto francuskie z pergaminem, nakłuwaj ciasta widelcem a następnie wlej frangipane. W tym momencie możesz dodać figurkę do masę. Wyłóż drugi ciasta francuskiego nad frangipane i szczelnie sklej brzegi ciasta. Za pomocą pędzelka, posmaruj ciasta żółtkiem. Piec w temp 180 stopnie ok 30 minut, aż ciasto zrobi się złocisty. Serwuj jeszcze ciepły !

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości