Prosty przepis na ciasto z jabłkami – jak zrobić, żeby było tanio i szybko?

Ciasto z jabłkami
Fot. istetiana/ Getty Images
Ciasto z jabłkami to deser o wielu twarzach – można je wzbogacić o dodatkowe składniki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto z jabłkami i budyniem czy ciasto z jabłkami i galaretką będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli zostanie przygotowane z jabłkami z odmian antonówka lub szara reneta.

Dobry przepis na ciasto z jabłkami powinien być łatwy i szybki. Co ważne, aby móc cieszyć się smakiem ciasta z jabłkami, nie trzeba tracić całego dnia przy gorącym piekarniku, bowiem istnieje możliwość, by przygotować proste i szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia.

  • Szybkie i łatwe ciasto z jabłkami – co zrobić, aby się udało?
    • Kruche ciasto z jabłkami, ucierane, biszkoptowe - co dodać do jabłek?
      • Jak upiec ciasto z jabłkami bez pieczenia?
        • Prosty przepis na ciasto z jabłkami

          Szybkie i łatwe ciasto z jabłkami – co zrobić, aby się udało?

          Ciasto z jabłkami to tradycyjny polski deser, który udaje się u nas wyjątkowo dzięki wachlarzowi odmian rosnących w naszych sadach. Z drugiej strony nie każdą odmianę można wykorzystać, gdy chcemy upiec kruche ciasto z jabłkami. Mając do dyspozycji słodkie (np. papierówka) i kwaśne odmiany (np. szara reneta, antonówka), lepiej wybrać te drugie. Wbrew pozorom słodkie odmiany nie są najlepsze, jeśli przygotowywane proste i szybkie ciasto z jabłkami ma się naprawdę udać.

          Gdy już mamy w ręku przepis na ciasto z jabłkami i stoimy przed wyborem, które owoce wybrać, zawsze lepiej zdecydować się na słodko-kwaśne lub kwaśne. Na ciasto z jabłkami i galaretką oraz na ciasto z jabłkami i kruszonką dobre będą jabłka z odmiany antonówka lub szara reneta. Trzeba również pamiętać, że aby deser mógł się udać, lepiej wybierać owoce bez śladów uszkodzeń. Tylko wtedy przepis na ciasto z jabłkami na oleju będzie miał szansę zakończyć się sukcesem.

          Zobacz też: Ciasto marchewkowe - przepisy.

          Kruche ciasto z jabłkami, ucierane, biszkoptowe - co dodać do jabłek?

          Szybkie i proste ciasto z jabłkami można przygotować, zarówno bazując na cieście ucieranym na oleju, biszkoptowym, jak i kruchym. W przypadku wymienionych rodzajów wypieków potrzebny jest piekarnik, mała lub duża blacha do pieczenia czy też tortownica. To, którą wersję wybierzemy, zależy od naszych preferencji smakowych i tego, ile czasu możemy przeznaczyć na krzątanie się w kuchni.

          Mimo że nawet najprostsze ciasto z jabłkami przygotowywane w domowych warunkach nierzadko smakuje lepiej niż wykwintny specjał wychodzący spod ręki profesjonalisty, to czasem dobrze jest poeksperymentować, dodając do wypieku coś więcej niż tylko jabłka. Wszyscy, którzy uważają, że łatwe ciasto z jabłkami jest nudne, powinni spróbować bardziej urozmaiconych wersji tego deseru, np. ciasta z jabłkami i orzechami lub ciasta z jabłkami i kokosem. Smaczną alternatywą dla zwykłej szarlotki może być też ciasto z jabłkami i bezą, które dodatkowo pięknie się prezentuje. Zwolennikom deserów z mlecznymi kremami z całą pewnością spodoba się pomysł na ciasto z jabłkami i budyniem czy ciasto z jabłkami i kremem mascarpone. Każdy łasuch i miłośnik polskich jabłek powinien spróbować także ciasta z jabłkami i masą truskawkową.

          Zobacz też: Jak zrobić pyszny sernik cytrynowy

          Jak upiec ciasto z jabłkami bez pieczenia?

          Co zrobić, gdy brak jest jednego z elementów takich jak piekarnik, blacha do pieczenia czy tortownica? Wtedy można przygotować najszybsze ciasto z jabłkami, czyli ciasto z jabłkami bez pieczenia. Aby móc się cieszyć jego smakiem, należy:

          · obrać 1 kilogram jabłek i przełożyć je do rondelka,

          · dodać do jabłek 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę cukru oraz około 120 ml wody,

          · wszystkie składniki zagotować, po czym zmniejszyć ogień,

          · Następnie gotować około 3 minuty - w tym czasie nie można przestać mieszać.

          Do przygotowania tego ciasta potrzebne są również dwie galaretki: ananasowa i pomarańczowa. Co należy z nimi zrobić:

          · galaretkę ananasową wsypać do jeszcze gorących jabłek,

          · pomarańczową galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody,

          · po ostudzeniu wlać do ubijanego przez 3 minuty mleka skondensowanego niesłodzonego (200 g).

          Foremkę do ciasta wyłożyć należy folią spożywczą. Na jej dnie ułożyć herbatniki, a następnie wylać na nie połowę pomarańczowej masy. Następnie foremkę włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje, można położyć na nią jabłka, kolejną warstwę herbatników i na sam koniec masę ze skondensowanym mlekiem. Po 3 godzinach w lodówce ciasto z jabłkami bez pieczenia będzie gotowe.

          Zobacz też: Włoskie desery

          Prosty przepis na ciasto z jabłkami

          Osoby zaczynające przygodę z domowymi wypiekami powinny zacząć od przygotowania możliwie najprostszego ciasta z jabłkami, do którego potrzebne są średniej wielkości jabłka (8 sztuk), które trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka miesza się z cukrem (2 łyżki), cynamonem (1 łyżeczka) i sokiem z cytryny (1 łyżki). Wszystkie składniki gotujemy do częściowego odparowania wody, potem dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszaną z wodą. Wszystko razem należy zagotować i odstawić do ostygnięcia.

          Do przygotowania spodu ciasta potrzebna będzie:

          · mąka pszenna – 1 szklanka,

          · proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,

          · jajka – 5 sztuk,

          · cukier – 3/4 szklanki,

          · mleko – 50 ml,

          · olej rzepakowy – 120 ml.

          Jajka i cukier ubijamy mikserem, następnie dodajemy olej, mleko i dalej wszystko ubijamy. Do połączonych płynnych składników wsypujemy przesianą mąkę, którą trzeba wymieszać szpatułką. Połowę powstałego ciasta należy przelać do formy (34x24 cm) i piec przez kwadrans w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po wyjęciu pierwszej warstwy ciasta z piekarnika kładziemy na nią masę z jabłek (była o niej mowa powyżej), na którą wylewamy resztę ciasta. Całość umieszczamy w piekarniku na 30 minut w tej samej temperaturze.

          Zobacz też: Kuchnia alpejska według Cristiny Catese

          Zobacz film: Pyszne ciasto z galaretką i jabłkami-szybkie przepisy. Źródło: Dzień Dobry TVN

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości