Ciasto z dynią – fit, z jabłkami, tradycyjne amerykańskie czy z orzechami. Dynia na wiele sposobów.

Ciasto dyniowe
Fot. Anjelika Gretskaia/ Getty Images
Ciasto z dyni to specjalność kuchni amerykańskiej, ale również w Polsce ma spore grono miłośników. Spośród przepisów na ciasto z dynią można wybierać między wersją z jabłkami, z orzechami lub z marchewką. Ciasto z dyni jest pyszne i jednocześnie łatwe do wykonania.

Ciasto z dyni to propozycja idealna dla osób stroniących od mąki pszennej. Bezglutenowe ciasto z dynią wbrew pozorom może być równie smaczne jak to na bazie zwykłej mąki. Istnieje także ciasto z dynią fit, czyli bez cukru, oraz wegańskie ciasto z dyni, które przyrządzane jest bez jajek.

  • Ciasto z dyni – łatwy i szybki sposób na pyszny deser
    • Ciasto z dynią – które wybrać?
      • Prosty przepis na ciasto z dyni
        • Przepis na dietetyczne ciasto z dyni
          • Ciasto z dyni bez jajek, ale z jabłkami – przepis

            Ciasto z dyni – łatwy i szybki sposób na pyszny deser

            Jednym dynia kojarzy się z Halloween, innym z jesienią, a jeszcze innym z rozgrzewającą zupą. To jednak niejedyne sposoby na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa. Można bowiem przygotować pyszne ciasto z dyni, które jest niezwykle proste i szybkie do wykonania. Dobre ciasto z dynią można przyrządzić zarówno ze świeżego warzywa, jak i mrożonego. Z kolei w USA dużą popularnością cieszy się amerykańskie ciasto z dyni przygotowywane z dyni z puszki.

            Amatorzy słodkości zastanawiający się, jak zrobić ciasto z dyni, długo nie będą szukać sprawdzonej receptury. Przepis na ciasto z dyni można znaleźć niemal na każdym blogu kulinarnym i w wielu książkach kucharskich. Problem pojawia się wtedy, gdy okazuje się, ile powstało do tej pory sposobów na szybkie ciasto z dyni. Ilość odsłon tego deseru jest bardzo duża. Tradycyjne ciasto z dyni, wegańskie, bezglutenowe, a może z idealnie pasującymi dodatkami, np. z orzechami, jabłkami lub z marchewką – tu każdy znajdzie coś dla siebie.

            Zobacz też: Domowe desery bez pieczenia

            Ciasto z dynią – które wybrać?

            Ciasto z dynią to deser dla każdego, bez względu na stosowaną dietę i stan zdrowia. Osoby chore na celiakię mogą przygotować ciasto z dyni bezglutenowe, w składzie którego zamiast mąki pszennej znajduje się np. mąka owsiana. Tymczasem stroniący od produktów odzwierzęcych bez trudu znajdą przepis na ciasto z dyni wegańskie, czyli bez jajek, zaś osoby na diecie redukcyjnej nie zgrzeszą, robiąc ciasto z dyni w wersji fit.

            Dynia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g dyni surowej jest 26 kcal, w ugotowanej 20 kcal), dlatego bez problemu można przygotować z niej ciasto niskokaloryczne. Dietetyczną odsłoną tego wypieku jest również ciasto z dyni i kaszy jaglanej. Osoby, dla których szczupła sylwetka nie jest priorytetem, mogą zdecydować się na czekoladowe ciasto z dyni lub na ciasto z dyni z kremem mascarpone lub z kremem kawowym.

            Dodatkowo deser ten można wzbogacić o inne, podkreślające smak składniki. Pyszne ciasto z dyni można przygotować, wykorzystując owoce, szczególnie jabłka, które podobnie jak dynia cieszą się największą popularnością jesienią. Ciasto z dyni i jabłek to tylko jedna z wielu propozycji na ten prosty i smaczny deser. Przepis na ciasto z dyni może zawierać również marchewkę lub pomarańcze, które kolorystycznie niemal nie różnią się od dyni, a sprawią, że zdrowe ciasto z dyni będzie jeszcze bogatsze w witaminy. Smakosze niemający problemu z alergią pokarmową mogą skosztować prostego ciasta z dyni z orzechami. Deserem będącym prawdziwym niebem na talerzu jest też ciasto z dynią i cynamonem.

            Zobacz też:

            Ciasto jogurtowe

            Zobacz film: Dynia w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Prosty przepis na ciasto z dyni

            Aby przygotować pyszne ciasto z dynią, nie trzeba być cukiernikiem z wieloletnim stażem. Wystarczy dostęp do internetu, odrobina chęci i trochę wolnego czasu oraz następujące składniki:

            · dynia strata na jarzynowej tarce – 2 szklanki,

            · jaja – 3 sztuki,

            · mąka pszenna – 3 szklanki,

            · soda – 1 łyżeczka,

            · cukier – 1 szklanka,

            · cukier waniliowy – 1 opakowanie,

            · olej – 1 szklanka,

            · cynamon – 3 łyżeczki.

            Do ubitych mikserem jajek z cukrem wlewa się olej, następnie mąkę, cukier waniliowy oraz cynamon. Gdy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, można dodać dynię i połączyć ją z masą za pomocą łyżki. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wylewamy ciasto z dynią. Pieczemy je przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza.

            Zobacz też:

            Co zrobić z dyni?

            Przepis na dietetyczne ciasto z dyni

            Do przygotowania ciasta z dynią w wersji fit potrzebna jest dynia w postaci purée (2 szklanki), którą miesza się z białkiem ubitym z 4 jajek połączonym z 2/3 szklanki cukru kokosowego. Do powstałej masy dodaje się kolejno 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, skórkę startą z 1 pomarańczy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka z 4 jajek, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego oraz 2 szczypty gałki muszkatołowej. Wymienione składniki trzeba dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem formy, która następnie trafia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

            Ciasto z dyni bez jajek, ale z jabłkami – przepis

            Żeby przygotować wegańskie ciasto z dyni potrzebna jest średniej wielkości dynia Hokkaido. Idealnie pasuje do tego przepisu, gdyż po upieczeniu nie jest wodnista. Pokrojoną w kostkę dynię razem z obranymi ze skórki średniej wielkości jabłkami (2–3 sztuki) należy upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Ostudzoną dynię i jabłka trzeba połączyć w gładką masę, następnie dodać do niej należy 2 łyżeczki stewii, szczyptę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej. Do powstałej masy dosypuje się 2 szklanki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

            Zobacz też:

            Zdrowe muffinki marchewkowe

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości