Ciasto z agrestem - najlepsze, proste przepisy

ciasto z agrestem
Trendy_Rowdy/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Z końcem maja i początkiem czerwca rozpoczyna się sezon na wyjątkowe, pyszne owoce – agrest. Ma wielki potencjał w kuchni i wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto włączyć go do diety. Sprawdź pomysły na proste ciasta z agrestem.

Zielone kulki o kwaskowo-słodkim smaku zawierają wiele składników cennych dla zdrowia. Jeśli interesują cię szczegółowe informacje dotyczące tego owocu, w tym zasady jego uprawy - sprawdź artykuł, w którym piszemy o tym.

Proste ciasto z agrestem i budyniem - przepis

Poniższy przepis to idealna propozycja na pyszny, letni, agrestowy deser, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki na proste ciasto z agrestem i budyniem:

  • 0,5 kg agrestu
    • szklanka mąki
      • 0,5 kostki masła
        • 2 jajka
          • 0,5 szklanki cukru
            • budyń śmietankowy

              Jak przygotować proste ciasto z agrestem i budyniem:

              1. Masło posiekać z mąką i ćwiercią szklanki cukru, dodać żółtka i całość zagnieść.
                1. Włożyć ciasto do zamrażarki na 15 minut.
                  1. Następnie przygotować farsz: agrest umyć, usunąć szypułki, pokroić zielone kulki na mniejsze kawałki.
                    1. Budyń śmietankowy ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z pokrojonym agrestem.
                      1. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Całe ponakłuwać widelcem. Samo ciasto podpiec w 220 st. C przez 10 minut.
                        1. Na podpieczonym spód wyłożyć masę agrestowo-budyniową.
                          1. Białka ubić z pozostałym cukrem i powstałą pianą przykryć całą tartę.
                            1. Ciasto zapiekać w 180 st. C przez 15-20 minut.
                              1. Jeść i cieszyć się z agrestu, póki jest.

                                Smacznego!

                                Ciasto z agrestem i kruszonką

                                Składniki na ciasto z agrestem i kruszonką:

                                • 300 g mąki pszennej
                                  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
                                    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                      • łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
                                        • szklanka brązowego cukru

                                          Jak przygotować ciasto z agrestem i kruszonką:

                                          1. Do naczynia wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką. Powinno przypominać kruszonkę. Wsypać cukier wanilinowy i 5 łyżek brązowego cukru, a następnie całość wyrobić na kruszonkę.
                                            1. Spód formy do pieczenia (23 cm) wyłożyć papierem. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego. Następnie delikatnie wklepać je w dno formy.
                                              1. Podpiec przez 15 minut w 180 st. C.
                                                1. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i na nie wysypać agrest, a następnie posypać go 3 łyżkami cukru i pozostałą kruszonką.
                                                  1. Ciasto z agrestem ponownie włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 35 minut w tej samej temperaturze do momentu, aż stanie się złote i pyszne.
                                                    1. Poczekać aż wystygnie i jeść! Ciasto świetnie smakuje z lodami.

                                                      Zobacz też:

                                                      Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

                                                      Cherimoya – najsmaczniejszy owoc świata?

                                                      Rambutan – właściwości i smak egzotycznego owocu

                                                      Zobacz video: Mikołaj Rey na tropie agrestu

                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości