Dominika Wójciak wygrała 3. edycję programu MasterChef. W kuchni Dzień Dobry TVN wraz z Anią Starmach przygotowała: owsiankę April Bloomfield z miso, carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą, ciasto potrójnie jabłkowe, szarlotkę cynamonową, owsiankę mocno jabłkową. Smacznego! Przepisy Dominiki Wójciak
Owsianka April Bloomfield z miso
Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki kaszy owsianej (łamanych ziaren owsa)
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki mleka
1 łyżka jasnej pasty miso
3 łyżki białego maku
3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Obydwa rodzaje płatków zlej wodą i mlekiem, dodaj mak i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj miso i zamieszaj, aby dokładnie rozpuściło się w owsiance, następnie dopraw ją syropem klonowym według upodobań. Podawaj gorące, dolewając trochę mleka, gdyby owsianka była zbyt gęsta.
Carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą
Składniki:
5 buraków
sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
3 gałązki tymianku
4 łyżki kremu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
200 g bryndzy
4 garście rukoli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki dukkah (przepis poniżej)
Domowe dukkah:
1/2 szklanki orzechów laskowych ze skórką
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki nasion kuminu
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym pieprzem)
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Orzechy wstaw na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wystudź, a następnie zetrzyj skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Nie musisz zdejmować skórki bardzo dokładnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i sezam. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy, praż je, aż zaczną pachnieć i rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna sezamu, przyprawy i sól wymieszaj.
Buraki umyj i nieobrane owiń folią aluminiową i piecz 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudź, obierz i pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki. Zalej marynatą przygotowaną z doku i skórki pomarańczy, kremu balsamicznego i oliwy. Dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, odstaw do zamarynowania na pól godziny.
Plasterki marynowanych buraków rozłóż na talerzu, skrop marynatą. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli, pokruszoną bryndzę i posyp całość aromatycznym dukkah.
Ciasto potrójnie jabłkowe
Składniki:
Ciasto:
1 twarde kwaśne jabłko
3/4 szklanki musu jabłkowego
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilii
szczypta soli
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Cydrowy karmel:
1 l cydru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Podłużną formę do pieczenia o długości 1 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie ułóż cienkie plasterki surowego jabłka.
Żeby zrobić karmel zagotuj cydr i gotuj go, aż zredukuje swoją objętość do ok. 1/2 szklanki. Syrop powinien być wtedy dosyć gęsty, wówczas wmieszaj masło i podgrzewaj karmel jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. Gotowy karmel znacznie zgęstnieje. Ma on kwaskowy, mocno jabłkowy smak, który świetnie pasuje do słodkich, nie tylko jesiennych wypieków.
Suche składniki wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj mus jabłkowy, olej oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie i powoli wmieszaj suche składniki. Ciasto przelej do przygotowanej formy z jabłkami i piecz 45 min., do momentu kiedy patyczek wbity w cisto będzie całkiem suchy. Ciasto lekko ostudź, a następnie wyjmij z formy. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane łyżeczką cydrowego karmelu.
Przepisy Ani Starmach
Szarlotka cynamonowa
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
50 g drobnego cukru
2 żółtka
4 łyżki zimnej wody
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Farsz:
8-10 kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki
rozbełtane jajko do smarowania ciasta
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, cynamonem, rodzynkami, mąką, skórką z cytryny. 1/2 ciasta rozwałkuj, przełóż do formy, przykryj jabłkami, drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą foremki wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je na wierzchu owoców, tak aby niemal całkowicie je zakryć. Piecz przez godzinę w 180 st. C.
Owsianka mocno jabłkowa
Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
200 ml tłoczonego soku jabłkowego
1 jabłko
1 banan
garść orzechów
suszona żurawina
1 suszona figa
3 suszone śliwki
2 łyżki miodu
świeży tymianek
100 ml jogurtu naturalnego
szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej sokiem i gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Na patelni skarmelizuj orzechy i jabłko, dodaj bakalie. Owsiankę wymieszaj z przyprawami, dodaj owoce, bakalie, jogurt naturalny i świeży tymianek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"