Idealne ciasto na tartę to ciasto uniwersalne, doskonale kruche, dające się łatwo pokroić, ale nie rozpadające się. Tarta to potrawa, którą możemy serwować na słodko lub słono, dlatego również ciasto do tarty może być słodkie lub wytrawne. Do przygotowania tarty możemy użyć również ciasta drożdżowego bądź francuskiego.

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Może być serwowana na słodko, z owocami, jako deser. Inną wersją dania jest tarta na słono, z warzywami, a nawet mięsem. W zależności od rodzaju tarty, podstawę jej tworzy ciasto różnego rodzaju, sos z jajek oraz odpowiednie nadzienie.

Najpopularniejszy rodzaj spodu do tarty - kruche ciasto na tartę

Przygotowując ciasto kruche na tartę , musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, najlepiej wszystkie składniki szybko wymieszać robotem kuchennym. Ciasto na tartę na słono czy na słodko powinniśmy schłodzić dwa razy przed pieczeniem, od razu po wyrobieniu oraz przed samym pieczeniem, gdy jest już w formie. Mąkę zawsze przesiewamy, wszystkie składniki na ciasto do tarty muszą być schłodzone, a tłuszcz dobrej jakości, twardy i zimny. Ciasto na tartę na słodko składa się zaledwie z kilku składników: mąki, masła, żółtek i cukru pudru.

Jak przygotować idealnie kruchy spód do słodkiej tarty? Potrzebujemy:

· 300 g mąki pszennej,

· 200 g masła,

· 100 g cukru pudru

· 2 żółtek.

Mąkę przesiewamy na stolnicy, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem masło i żółtka. Ciasto zagniatamy jak najszybciej, nie dopuszczając, by za bardzo ogrzało się od naszych dłoni. Następnie dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, by się schłodziło. Surowe ciasto na tartę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, możemy też je zamrozić i zużyć w przeciągu 3 miesięcy. Chłodne ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Dobrze jest także je obciążyć. Jak obciążyć ciasto na tartę? Na wierzchu kładziemy folię aluminiową, a na nią wysypujemy groch lub kaszę. Ciasto pieczemy 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku (180 stopni, góra/dół), zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Ciasto na tartę słoną wymaga nieco innych proporcji i dodatków. Przygotowujemy:

· 250 g mąki pszennej/krupczatki,

· 125 g masła,

· 1 żółtko,

· 5 g soli,

· 50 ml wody.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło. Łączymy z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrabiamy i zawijamy w folię aluminiową. Na 30 minut wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy, układamy do formy i obciążamy. Pieczemy 15-20 minut, zdejmujemy folię, kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5-10 minut. Przed nakładaniem nadzienia ciasto należy wystudzić.

Ciasto na tartę bez masła, bez jajek

Dobre ciasto na tartę może być ciastem bez jajek czy bez masła. Kruche ciasto, do wypieku którego nie używamy jajek, jest równie smaczne, a na dodatek lżejsze. Jak upiec ciasto na tartę bez jajek ? Ciasto na tartę wytrawną przyrządzamy z 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 75 l wody, 5 g soli. Mąkę przesiewamy jak zazwyczaj, dodajemy posiekane nożem masło (twarde i zimne). Łączymy z solą i wodą szybko wyrabiając. Tradycyjnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik grzejemy do 190 stopni i pieczemy 15 minut z obciążeniem oraz następne 10 bez obciążenia. Jak zrobić ciasto na tartę bez masła? Niezbędne składniki to:

· 300 g mąki pszennej,

· 2 jajka,

· 2 łyżki jogurtu naturalnego,

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· sól.

Z podanych składników zagniatamy ciasto według znanych standardów (szybko). Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Przed nałożeniem ulubionego farszu, schładzamy.

Przepis na tartę z ciasta francuskiego

Do przygotowania dania możemy także wykorzystać gotowe ciasto na tartę. Idealne ciasto na tartę to zakupione w sklepie ciasto francuskie. Jeśli spieszymy się i chcemy zaoszczędzić czas, będzie to doskonałe rozwiązanie. Taki spód możemy wykorzystać jako ciasto na tartę z warzywami lub też jako ciasto na tartę owocową. Wystarczy formę wyłożyć gotowym ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem, podpiec, a następnie ułożyć ulubione dodatki. Jest to sposób zarówno na ciasto na tartę na słodko, jaki i na ciasto na tartę ze szpinakiem. Sam spód, bez nadzienia, pieczemy zaledwie kilka minut, dopiekamy dopiero tartę w całości, czyli ze wszystkimi składnikami.

Ciasto na tartę fit

Co jeśli mamy chęć na dietetyczne ciasto na tartę ? Możemy pokusić się o wykonanie bardzo zdrowej tarty, przygotowując spód z mąki żytniej i jogurtu naturalnego. Proporcje składników wyglądają następująco:

· 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000),

· 1 jajko,

· 125 g jogurtu naturalnego,

· 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.

Składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Możemy użyć miksera. Staramy się wyrobić je szybko, aż do uzyskania masy jednolitej, która nie klei się do rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Zawsze dociskamy brzegi, by nie opadły. Pieczemy w 200 stopniach przez 10-15 minut. Tartę dobrze jest obciążyć groszkiem, aby spód nie urósł nadmiernie.

Zobacz film: Tarta z cukinią. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0