Ciasto murzynek - przepisy. Ciasto murzynek z dżemem, kremem, kokosem, powidłami lub bez dodatków - wszystkie równie pyszne!

Ciasto czekoladowe
Fot. Angela Bax/Getty Image
Ciasto murzynek to bardzo popularny wypiek, a przy tym niezwykle łatwy w wykonaniu. To idealny deser dla miłośników czekolady! Zobacz, jak go zrobić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto murzynek!

Do wyboru jest wiele możliwości. Ciasto murzynek z dżemem lub powidłami dla wielbicieli domowych przetworów, ciasto murzynek z kremem dla miłośników delikatniejszych smaków lub ciasto murzynek z kokosem, czyli wypiek z nutą oryginalności. Przygotowanie masy na szybkie ciasto murzynek zajmuje tylko chwilę, a rezultat z pewnością będzie doskonały!

  • Ciasto murzynek - przepis. Jak zrobić ciasto murzynek?
    • Ciasto murzynek - duża blacha. Ciasto murzynek z dżemem, ciasto murzynek z powidłami
      • Ciasto murzynek - z kremem, z kokosem, z orzechami. Proste ciasto murzynek z dodatkami
        • Ciasto murzynek - bez jajek. Jak upiec ciasto murzynek dla alergików?
          • Ciasto murzynek - jak zrobić polewę. Ciasto murzynek wilgotny z polewą czekoladową
            • Ciasto murzynek - kalorie

              Ciasto murzynek - przepis. Jak zrobić ciasto murzynek?

              Choć przepisy na ciasto murzynek są różne, zawsze bazują na kakao. Do przygotowania łatwego ciasta murzynek na oleju wystarczy miska i mikser. Ze składników potrzebne będą:

              · szklanka oleju,

              · 2 szklanki mąki pszennej,

              · pół szklanki mleka,

              · 1,5 szklanki cukru,

              · 3 jajka,

              · 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

              · 3 czubate łyżki kakao,

              · 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

              · szczypta soli.

              Taka mieszanka będzie dobra dla poszukujących przepisu na ciasto murzynek bez margaryny.

              Składniki wrzuć do miski i zmiksuj. Ciasto piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Takie ciasto murzynek z olejem możesz również wzbogacić o różne dodatki, jak przyprawa do piernika, odrobina cynamonu czy rodzynki.

              Zobacz też: 

              Czekoladowe brownie

              Ciasto murzynek - duża blacha. Ciasto murzynek z dżemem, ciasto murzynek z powidłami

              Dla miłośników ciasta murzynek przepis na dużą blachę będzie idealny. Można podwoić składniki z poprzedniej receptury lub przygotować większy wypiek według przepisu na ciasto murzynek z dżemem. Potrzebne będą:

              · 2 szklanki cukru,

              · 6 łyżek dżemu lub powideł,

              · kostka margaryny,

              · 4 jajka,

              · 4 szklanki mąki pszennej,

              · 2 szklanki mleka,

              · 2 łyżki proszku do pieczenia,

              · 4 łyżki kakao,

              · cukier puder do posypania wypieku.

              Najpierw należy utrzeć margarynę z cukrem. Potem dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao, dżem, a na koniec mąkę i wymieszać. Rozpuścić proszek w mleku i wlać do mieszanki. Wyłożyć ciasto murzynek na blachę i piec przez 40 minut w 175oC. Takie ciasto murzyek na dużą blachę wystarczy na rodzinne przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi.

              Zobacz też: Ciasto czekoladowe

              Ciasto murzynek - z kremem, z kokosem, z orzechami. Proste ciasto murzynek z dodatkami

              Dla tych, którzy znudzili się zwykłym przepisem, ciasto murzynek z dodatkami będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto murzynek z kokosem można upiec, dodając ten składnik na sam koniec przygotowywania masy. Tak samo robi się ciasto murzynek z orzechami czy ciasto murzynek z bakaliami.

              Tym, którzy lubią delikatniejsze smaki, powinien przypaść do gustu przepis na wypiek z kremem. Aby przygotować masę, należy zagotować jeden budyń według przepisu, a następnie ostudzony zmiksować z połową kostki masła i cukrem pudrem do smaku. Następnie pociąć ciasto poziomo na 3 części i przełożyć gotową masą. Ciasto murzynek z kremem budyniowym gotowe.

              Inny pomysł to ciasto murzynek serowy . Należy przygotować:

              · 200 g margaryny,

              · szklankę cukru,

              · 2 jajka,

              · 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

              · ⅓ szklanki mleka,

              · 1 kg białego sera.

              Zmielony ser trzeba wymieszać z cukrem i jajkami. Rozpuścić margarynę w rondelku i powoli dodawać, cały czas mieszając. Następnie rozpuścić mąkę w mleku i powoli wlewać do pozostałych składników, łącząc wszystko np. za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto tak, jak w przypadku masy budyniowej.

              Można też połączyć przepis z masą serową i budyniową, przygotowując oba kremy z połowy składników i tworząc pyszne ciasto murzynek przekładany .

              Ciasto murzynek - bez jajek. Jak upiec ciasto murzynek dla alergików?

              Nie każdy może skorzystać z podanych przepisów na łatwe ciasto murzynek, np. osoby uczulone na jajka. Jak się robi ciasto murzynek bez jajek? Trzeba przygotować:

              · 3 szklanki mąki pszennej,

              · 2 szklanki cukru,

              · 2 szklanki kefiru,

              · szklankę oleju,

              · pół szklanki kakao,

              · pół łyżeczki soli,

              · 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

              · łyżeczkę cukru wanilinowego.

              Sypkie składniki wsypać do miski. Następnie powoli dodawać pozostałe produkty, dokładnie mieszając. Piec w temperaturze 175oC przez ok. 40-60 minut.

              Takie ciasto murzynek, wilgotne i pulchne, można dodatkowo ozdobić polewą albo lukrem lub posypać cukrem pudrem.

              Zobacz też: 

              Muffinki z nutellą

              Ciasto murzynek - jak zrobić polewę. Ciasto murzynek wilgotny z polewą czekoladową

              Ciasto murzynek z polewą czekoladową to klasyczna odsłona tego wypieku. Można przygotować ją ze 100 g gotowej czekolady i 50 g masła, po prostu rozpuszczając je w kąpieli wodnej. Przepis od podstaw wymaga:

              · 1600 g masła,

              · 4 łyżek kakao,

              · 4 łyżek mleka,

              · 4 łyżek cukru.

              Składniki należy zagotować w rondelku do całkowitego rozpuszczenia.

              Dzięki takim prostym recepturom możemy ozdobić ciasto murzynek z dodatkami lub zwykły wypiek.

              Przepis na ciasto

              Ciasto murzynek - kalorie

              Gdy skorzysta się z tradycyjnych przepisów, ciasto murzynek powinno zawierać ok. 430 kcal w 100 g. Jednak dotyczy to głównie taniego ciasta murzynek, bez dodatków. Wartość kaloryczna może być nieco większa np. w przypadku przepisów na ciasto murzynek z masą. Nie jest to więc wypiek dietetyczny, ale przecież słodkości je się głównie dla smaku. Czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności dla podniebienia.

              Zobacz też: 

              Prosty, szybki i pyszny tort czekoladowy

              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości