Przepisy kulinarne

Ciasto maślane w trzech odsłonach

Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.

 

Ciasto maślane

Składniki:
200 ml mleka
20 g drożdży
5 żółtek
4 łyżki cukru
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
120 g masła

Przygotowanie:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę i sól, lekko zagnieść. Dodawać partiami masło ciągle zagniatając.
Zagniatać całość tak długo aż masło wchłonie się w ciasto.
Ciasto może się kleić - najlepiej wtedy lekko podsypać mąką.
Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godz.

 

Śniadaniowe bułeczki „Pluszki”

Składniki:
Ciasto maślane

Farsz serowy
200 g twarogu
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru
200 g mrożonych jagód

Farsz cynamonowy
4 łyżki rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrąg.
Połowę okręgów posypać twarogiem wymieszanym z mlekiem i cukrem. Na twarogu ułożyć jagody.
Zwinąć w ruloniki, na środku zrobić nacięcia wzdłuż i przez środek przełożyć końce ruloników.
Drugą część placuszków posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zrolować i powtórzyć czynności jak z poprzednim farszem.
Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 min.

 

Smażone ciasto z kurczakiem po afrykańsku

Składniki:
Połowa porcji ciasta maślanego
Olej do smażenia

Kurczak po afrykańsku
12 podudzi z kurczaka
500 ml wywaru warzywnego
250 g masła orzechowego
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanego imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
3 łyżeczki mielonego kminu
2 liście laurowe
1-2 ostre papryczki chilli
3 duże marchewki
1 puszka krojonych pomidorów
Świeża kolendra
Cząstki limonki

Przygotowanie:
Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym.
W dużym garnku podsmażyć na oleju mięso z kurczaka. Po 15 min. dodać imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli.
Dodać marchewki pokrojone w duże kawałki i całość jeszcze chwilę przesmażyć.
Całość zalać bulionem wymieszanym z masłem orzechowym i dusić aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie dodać puszkę pomidorów.
W trakcie gdy kurczak się dusi w dużej patelni rozgrzać olej.
Z ciasta maślanego formować 10 cm płaskie placki i smażyć na głębokim oleju aż będą złocisto-brązowe.
Kurczaka podawać na plackach. Danie posypać posiekaną kolendrą i położyć cząstki limonki na wierzchu.

 

Wytrawne bułki serowo-orzechowe

Składniki:
Ciasto maślane

Nadzienie
2 cebule
1 łyżka masła
Sól i pieprz
200 g sera z niebieską pleśnią
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Ciasto podzielić na 4 części.
Cebulę pokroić drobno i poddusić na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula musi być uduszona aż będzie bardzo miękka.
Ciasto rozwałkować na prostokąty o bokach około 15x20 cm.
Posypać pokruszonym serem, orzechami i podduszoną cebulą.
Zrolować bardzo dokładnie żeby nadzienie „wtopiło” się w ciasto.
Każdy kawałek ciasta zwinąć w ślimaka i ułożyć ciasno obok siebie w dużej tortownicy.
Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0