Niespodziewani goście? A może nie masz czasu na całe popołudnie spędzone w kuchni? Zobacz nasze przepisy na ciasto kruche z truskawkami, które nie wymaga dużej ilości składników oraz czasu.

Szybkie ciasto kruche z truskawkami to doskonały placek do kawy lub dla niespodziewanych gości. Przygotowanie nie trwa długo. Nie potrzeba także wielu składników, wszystko zależy od tego, co lubisz i co masz aktualnie w domu. Zobacz przepisy na kruche ciasto z truskawkami.

Ciasto kruche z truskawkami - podstawowy przepis

Najprostszy przepis na kruche ciasto z truskawkami wykonasz z 250 gramów mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, 150 gramów zimnego masła, 50 gramów cukru i 1 jajka. Do tego potrzebujesz także około 700 gramów truskawek, 3 łyżek mąki ziemniaczanej oraz cukru pudru.

Czas na przygotowanie. Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i cukier, a także pokrojone na drobniejsze kawałki masło. Wrzuć także jajko. Wyrób ciasto, które powinno mieć konsystencję drobnej kruszonki . Włóż je na moment do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie ustaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i podziurkuj widelcem. Wstaw na 15 minut.

W tym czasie przygotuj truskawki , dzieląc je na ćwiartki i mieszając z mąką ziemniaczaną. Na podpieczony spód połóż truskawki i wstaw do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Wyłóż przygotowany placek i udekoruj go cukrem pudrem.

W ten sam sposób możesz przygotować ciasto kruche z truskawkami i kruszonką. Wystarczy, że na owoce rozsypiesz kruszonkę zrobioną z 100 g masła, 100 g cukru i 200 g mąki pszennej. Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką powinno się piec na podpieczonym spodzie wraz z truskawkami przez około 35 minut w 180 stopniach.

Możesz także przygotować kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Wystarczy, że wymieszasz razem te owoce i umieścisz je na upieczonym spodzie.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - przepis

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Do samego ciasta potrzebujesz 2,5 szklanki mąki, 4 żółtka, kostkę margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz ⅓ szklanki cukru pudru. Aby zrobić ciasto kruche z truskawkami i pianką , potrzebujesz także 4 białka, ¾ szklanki cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego oraz ¼ szklanki oleju. Oczywiście kruchy placek z truskawkami to także świeże i pachnące owoce lub te, które masz zamrożone. Wystarczy garść takich truskawek.

Pamiętaj, że ciasto z truskawkami na kruchym spodzie trzeba wyrobić ze składników w pokojowej temperaturze, dlatego odpowiednio wcześniej musisz wyciągnąć je z lodówki.

Czas na przygotowanie ciasta . Na samym początku zagnieć składniki na kruche ciasto z podanych składników i podziel je na części - ⅓ i ⅔. Włóż ciasto do zamrażalnika na 15 minut. Przygotuj teraz formę do pieczenia. Nasmaruj ją tłuszczem i wyłóż większą częścią ciasta kruchego. Piecz spód w 180 stopniach przez około piętnaście minut. W tym czasie ubij białka na sztywno, następnie wsypuj powoli cukier dalej ubijając na średnich obrotach. Dodaj budyń i olej, wymieszaj całą masę. Jeśli spód już jest pieczony, wyłóż na niego truskawki (umyte i oczyszczone), najlepiej pokrojone w mniejsze plasterki lub ósemki. Na owoce wyłóż pianę z białek i zetrzyj kruche ciasto. Piecz je przez 40 minut w 180 stopniach. Pyszne kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką gotowe.

Zobacz film: Ciasto kruche. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasto kruche z truskawkami i bezą - przepis

W łatwy sposób możesz także przygotować kruche ciasto z truskawkami, bezą i kruszonką . Przygotuj składniki na ciasto w pokojowej temperaturze:

· 400 g mąki,

· 200 g masła,

· 1 i ⅔ szklanki cukru,

· 1 łyżkę cukru waniliowego,

· 1 łyżkę proszku do pieczenia,

· 6 jajek (osobno białka i osobno żółtka),

· 1 łyżkę śmietany 18%,

· 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu,

· truskawki.

Zacznij kruche ciasto z truskawkami i pianką z białek od przygotowania ciasta. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło, ⅔ szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, dodaj do niego żółtka i dorzuć śmietanę. Wyrób ciasto i uformuj z niego kulkę. Podziel na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Teraz czas na ubicie białek (z odrobiną soli). Na końcu ubijania dodaj do tego 1 szklankę cukru i ubij białka na sztywno. Dodaj mąkę ziemniaczaną.

Na blachę posmarowaną tłuszczem umieść kruche ciasto (większą część), na to wyłóż truskawki umyte i pokrojone w plasterki lub ósemki, następnie pianę z białek oraz kruche ciasto. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

Na końcu możesz udekorować ciasto cukrem pudrem.

Kruche ciasto z truskawkami i galaretką - przepis

Z łatwością możesz przygotować kruche ciasto z truskawkami i galaretką . Przepis podstawowy warto urozmaicać, np. przygotować truskawki w galaretce. Do tego będziesz potrzebować 2 galaretki truskawkowe, które trzeba rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i poczekać aż się ostudzi. W tym czasie należy umyć i odsączyć truskawki, które trzeba umieścić na upieczonym kruchym cieście. Truskawki trzeba zalać galaretką i schłodzić ciasto w lodówce. Placek kruchy z truskawkami i pyszną galaretką gotowy.

Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0