Soczyste truskawki każdego dnia goszczą w Twojej kuchni i zastanawiasz się, jak wykorzystać je do stworzenia przepysznego deseru? Przygotuj doskonałe ciasto drożdżowe z truskawkami i ciesz się idealnym połączeniem słodkiego ciasta i nieco kwaśnych, pełnych słonecznego smaku truskawek.

Idealne ciasto drożdżowe z truskawkami gościło w kuchniach naszych babć, mam, a dzisiaj możemy przygotować je we własnych domach – dzięki temu nasze dzieci mogą delektować się wyśmienitym smakiem ciasta drożdżowego z truskawkami. Podpowiadamy, jak zrobić je szybko i bez trudu – poznaj niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami!

Truskawki – źródło zdrowia

Ciasto drożdżowe ma wiele zalet. Pierwszą z nich jest oczywiście wyjątkowa łatwość przygotowania – wystarczy mieć odpowiednie składniki, znać proporcje i można przygotować wyborne ciasto drożdżowe z truskawkami. Jednak największą zaletą ciasta drożdżowego jest możliwość dowolnego łączenia go z różnymi owocami – ze śliwkami, z jabłkami, wiśniami, jagodami czy malinami, a także z rodzynkami, kruszonką lub lukrem. Warto wykorzystywać owoce sezonowe, które mają najwięcej wartości odżywczych.

Truskawki to z pewnością jedno z naszych ulubionych źródeł witamin. Te niewielkie, soczyście czerwone słodkie owoce kryją w sobie mnóstwo cennych witamin, takich jak: A, B1, B2, B3, B6 i B9 oraz E, a także witaminę C. Oprócz tego truskawki zawierają ważne minerały: potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, mangan i fosfor. Bardzo ważne jest to, że są również doskonałym źródłem błonnika, który daje szybkie i długotrwałe uczucie sytości oraz dokładnie czyści układ pokarmowy. Dzięki temu oraz niewielkiej ilości kalorii truskawki doskonale sprawdzają się w jadłospisie osób, które chcą szybko pozbyć się zbędnych kilogramów.

Truskawki mogą obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu, usprawniać trawienie, zapobiegać nowotworom i nieestetycznym zmianom cery – takim jak pryszcze czy zaskórniki. Co ciekawe, truskawki mogą również wybielać zęby – dzięki miseczce truskawek będziesz cieszyć się wspaniałym, śnieżnobiałym uśmiechem.

Szybkie ciasto drożdżowe z truskawkami to świetny sposób na wykorzystanie tych niezwykle zdrowych owoców! Składniki są na 12 porcji.

Łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami

Aby przygotować placek drożdżowy z truskawkami , potrzebujesz:

· 0,5 kilograma mąki,

· pół kostki drożdży,

· 2 szklanek mleka,

· pół kostki margaryny do pieczenia ciast,

· 4 łyżek cukru,

· szklanki mleka 3,2% tłuszczu,

· 3 jajek,

· pół kilograma truskawek.

Zobacz film: Najlepsze sposoby na ciasto drożdżowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miski włóż drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlej szklankę ciepłego mleka (nie może jednak być zbyt gorące) i zostaw je w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Możesz postawić ciasto blisko grzejnika, jeśli jest ciepły. Rozczyn powinien w tym czasie zwiększyć swoją objętość przynajmniej kilka razy. Im cieplej, tym lepiej ciasto wyrośnie. Jeżeli nie wyrosło, zacznij od początku.

Następnie zabierz się za ciasto drożdżowe. Do dużej miski wsyp cukier, mąkę i masło i dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj drożdże i jajka, a następnie wymieszaj ponownie – ciasto powinno być aksamitnie gładkie. Standardowy czas wyrabiania ciasta to około 15 minut – nie martw się więc, że po kilku minutach nadal są w nim grudki. Kiedy będzie gotowe, przykryj je i odstaw na minimum 1,5 godziny.

Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie. Wyłóż je na blaszce. Następnie dokładnie umyj truskawki. Na cieście drożdżowym wyłóż połówki truskawek – im ich więcej, tym pyszniejsze będzie Twoje ciasto. Możesz więc układać je naprawdę gęsto. Przygotuj blaszkę 20x30 centymetrów i zapiekaj ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut. Kiedy ciasto drożdżowe z truskawkami będzie miało złoty kolor, będzie gotowe.

Pomysły na ciasto drożdżowe z truskawkami

Jest środek zimy, a Ty masz ogromną ochotę na ciasto drożdżowe z truskawkami ? Możesz przygotować ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi – z pewnością znajdziesz je w każdym dużym markecie. Oczywiście możesz również zamrozić truskawki latem i zimą sięgać po nie, kiedy tylko najdzie Cię ochota. Ciekawym pomysłem jest również ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką – jeśli nie jesteś na diecie, możesz przygotować je bez obaw. W sezonie możesz skusić się na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem – jego wartość odżywcza będzie ogromna, a walory smakowe – nie do opisania! Proponowane przez nas ciasto drożdżowe z truskawkami jest naprawdę proste – przygotuj je i delektuj się pysznym smakiem placka drożdżowego z truskawkami !

Co sądzisz o tym artykule?
75
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0