Przepisy na ciasto drożdżowe z budyniem – bułeczki, muffinki, ciasto

Bułka drożdżowa z budyniem waniliowym leży na stole. Ciastko jest nadgryzione.
Fot. Bartosz Luczak / Getty Images
Jedną z tradycyjnych przekąsek kupowanych przez dzieci w szkole jest bułka drożdżowa z budyniem lub z serem. Żeby mieć wpływ na to, jakie produkty jedzą dzieci, warto samodzielnie przygotować ślimaczki drożdżowe z budyniem czy ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem w domu.

Bułki drożdżowe z budyniem sprzedawane w sklepikach szkolnych mogą mieć dodatek konserwantów i ulepszaczy smaku. Chcąc ograniczyć tego typu substancje, warto upiec babeczki drożdżowe z budyniem lub ciasto drożdżowe z budyniem i owocami w domu. Do pomocy można zaangażować również dzieci, co pozwoli miło spędzić popołudnie we wspólnym gronie.

Ciasto drożdżowe z budyniem – przepis

Ciasto drożdżowe z budyniem nie jest trudne do wykonania, jednak jego sporządzenie wymaga nieco czasu ze względu na konieczność wyrośnięcia ciasta po dodaniu drożdży. Do jego przygotowania potrzebne będzie:

· 0,5 kg mąki,

· 5 dag drożdży,

· pół szklanki mleka,

· 4 łyżki cukru,

· 8 dag margaryny,

· 1 jajko i dodatkowo 1 żółtko,

· sól.

Do przygotowania budyniu potrzebny będzie albo gotowy budyń (3 opakowania) i składniki opisane na opakowaniu, albo do przyrządzenia domowego budyniu:

· 1 litr mleka,

· 1½ szklanki cukru,

· 1 opakowanie cukru waniliowego,

· 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo, jeśli chcemy na cieście umieścić kruszonkę potrzebne będzie:

· 20 dag mąki,

· 5 łyżek cukru,

· 12 dag margaryny.

Potrzebna będzie również blacha o wymiarach około 25cm na 36cm.

Wykonanie przepisu należy rozpocząć od rozpuszczenia w połowie szklanki mleka drożdży. Następnie należy dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Taką mieszankę wlewamy do garnka, nakrywamy go ścierką i odstawiamy do ciepłego miejsca, żeby drożdże wyrosły. Po około dwóch godzinach przelewamy je do naczynia, dodajemy ½ kilograma mąki, 3 łyżki cukru, 8 dag margaryny, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie ciasto, następnie odstawiamy je na kilka godzin do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy i wykładamy ⅓ ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto warto nakłuć widelcem.

Kolejnym etapem jest przygotowanie budyniu – możemy zrobić go z 3 opakowań gotowego budyniu waniliowego lub sporządzić samodzielnie. Należy zagotować ¾ litra mleka. W tym czasie do szklanki zimnego mleka należy dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej. Wymieszać dokładnie i przelać do gotującego się mleka. Po chwili należy zdjąć mleko z kuchenki i odstawić do przestudzenia. Tak przygotowany budyń wylewamy na warstwę ciasta w blaszce. Na budyń nakładamy pozostałą część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto możemy wyłożyć kruszonkę, którą przygotowujemy, wyrabiając 20 dag mąki, 12 dag margaryny i 5 łyżek cukru.

Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Zobacz film: Najlepsze sposoby na ciasto drożdżowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bułeczki drożdżowe z budyniem i kruszonką oraz owocami

Alternatywą dla ciasta są bułeczki drożdżowe z budyniem i kruszonką . W zależności od pory roku możemy dodać do nich sezonowe owoce. Do przygotowania bułeczek potrzebne będzie:

· 550 dag mąki pszennej,

· 10 dag suchych drożdży,

· 80 dag cukru,

· 80 dag roztopionego masła,

· 250 ml mleka,

· 2 jajka,

· sól,

· 2 opakowania budyniu waniliowego oraz składniki przedstawione na opakowaniu do jego przyrządzenia.

Dodatkowo: owoce takie jak śliwki, jeżyny, maliny, wiśnie oraz do przyrządzenia kruszonki:

· 20 dag mąki,

· 5 łyżek cukru,

· 12 dag margaryny.

Najpierw należy wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodać 80 dag cukru, 250 ml mleka, 2 jajka, szczyptę soli, składniki wyrobić. Na koniec należy wlać roztopione masło, wyrobić ciasto jeszcze raz, aż będzie miękkie. Tak przygotowane ciasto należy odstawić przykryte ścierką na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części i uformować z nich kształt bułeczek, następnie ułożyć je na wyłożonych papierem błaszkach. Ponownie należy przykryć je ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoją swoją objętość.

W każdej bułeczce należy zrobić wgłębienie sięgające niemalże blaszki, następnie włożyć w nie przyrządzony i przestudzony budyń waniliowy. Na wierzch można położyć owoce, takie jak śliwki, jeżyny, maliny. Dodatkowo można posypać je kruszonką przygotowaną z utartej mąki, cukru oraz margaryny.

Bułeczki należy piec w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez 15–20 minut.

Muffinki drożdżowe z budyniem

Dobrą propozycją, zwłaszcza na różnego rodzaj przyjęcia czy pikniki sa muffinki drożdżowe z budyniem . Do przyrządzenia muffinek z budyniem potrzebne będzie:

· 200 g mąki,

· 20 g drożdży,

· 100 ml mleka,

· 1 łyżka masła,

· 80 g cukru,

· 1 opakowanie cukru wanilinowego,

· budyń waniliowy oraz składniki opisane na opakowaniu.

W misce należy zmieszać mąkę, drożdże, cukier, mleko, masło oraz cukier wanilinowy. Należy zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie należy przygotować budyń z opakowania i odstawić go do przestygnięcia.

Foremki do muffinek trzeba wyłożyć wyrośniętym ciastem, włożyć do środka łyżkę budyniu i przykryć je u góry warstwą ciasta.

Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości