Ciasto drożdżowe – ze śliwkami, truskawkami, kruszonką – przepisy. Zobaczmy, jak zrobić ciasto drożdżowe

ciasto sliwkowe na talerzu ceramicznym
vertmedia / Getty Images
Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu ciast. Jego nazwa pochodzi od używanego w nim środka spulchniającego, czyli właśnie drożdży piekarniczych.

Samo ciasto drożdżowe zawiera zwykle mniej tłuszczu i cukru niż pozostałe wypieki, dzięki czemu jest zdrowsze, a nierzadko mniej kaloryczne. Zobaczmy, jak zrobić ciasto drożdżowe, które pokocha cała rodzina.

Ciasto drożdżowe – przepis. Przepis na ciasto drożdżowe

Przepis na dobre ciasto drożdżowe nie musi być skomplikowany. Pyszny deser może przygotować właściwie każdy z nas. Będziemy potrzebować: ¾ szklanki mleka, pół kostki świeżych drożdży, ⅔ kostki masła, 50 dag mąki, 3 jajek, ok. 6 łyżek cukru, skórki cytryny i szczypty soli.

Drożdże kruszymy i wrzucamy do mleka ogrzanego do temperatury pokojowej, po czym dodajemy cukier. Przykrywamy mieszankę ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. W tym czasie roztapiamy, a następnie studzimy masło. Do mleka z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól i startą skórkę z cytryny. Mieszamy ciasto mikserem, po czym zaczynamy je wyrabiać rękoma. Gdy poczujemy, że przestaje do nich przywierać, dodajemy masło. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, odstawiamy je pod przykryciem na godzinę. Po dwukrotnym zwiększeniu się jego objętości, wyrabiamy je ponownie. Następnie rozgrzewamy piekarnik do ok. 175oC, wkładamy ciasto i pieczemy przez ok. pół godziny.

Jeśli przyjdzie nam ochota na inne warianty ciasta drożdżowego, przepis podstawowy będzie dla nich doskonałą bazą.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis na ciasto drożdżowe z owocami

Pysznym pomysłem będzie upieczenie ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką. Podczas gdy nasze ciasto drożdżowe rośnie, myjemy niecały kilogram śliwek, wyjmujemy pestki i kroimy owoce na kawałki. Po dokładnym wyłożeniu brytfanny ciastem, układamy śliwki na jego powierzchni, lekko je dociskając. Następnie posypujemy całość ciastem na kruszonkę. Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe? Powinniśmy przygotować 100 g masła, 200 g mąki i 100 g cukru. Wszystko razem siekamy, a następnie rozcieramy. Jeśli dodamy więcej mąki, ciasto będzie bardziej kruche. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wypiek i wkładamy do piekarnika.

Ten przepis możemy wykorzystać również w przypadku innych owoców. Do ciasta drożdżowego z truskawkami wystarczy tylko umyć i pokroić owoce. Jeśli chcemy przygotować ciasto drożdżowe z jabłkami, obieramy owoce, wyjmujemy gniazda nasienne, a na koniec posypujemy całość cynamonem. Takie ciasto drożdżowe z kruszonką będzie hitem na stole!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem czy ciasto drożdżowe z dynią? Postawmy na oryginalne smaki!

Jeśli chcemy zadziwić gości albo zrobić niespodziankę rodzinie, możemy przepis na proste ciasto drożdżowe wzbogacić o nietypowe składniki. Dobrym pomysłem będzie np. przygotowanie wypieku z dodatkiem rabarbaru. Kiedy nasze ciasto drożdżowe rośnie, myjemy rabarbar, kroimy na części o długości ok. 2 cm i zasypujemy łyżką cukru pudru. Po wyłożeniu formy ciastem, układamy na niej tak przygotowany rabarbar i zasypujemy go kruszonką.

Inna propozycja ciekawego, a przy tym dobrego ciasta drożdżowego to przygotowanie wypieku z dynią. Przed przygotowaniem zaczynu niewielką dynię rozpuszczamy w mleku, rozgotowując ją tak, aby powstała gładka masa. To niezwykle łatwe ciasto drożdżowe, ale jego smak z pewnością będzie wyjątkowy!

Ciasto drożdżowe z serem, rodzynkami lub budyniem, czyli mnóstwo słodyczy na talerzu!

To kolejna klasyczna, a przy tym przepyszna odsłona przepisu na ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu ciasta przygotowujemy masę serową. Do 25 dag sera dodajemy żółtko, 3 dag masła, 7 dag cukru, 1 dag cukru wanilinowego i łyżkę mąki pszennej, a następnie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą piankę z białka i garść rodzynek. Wykładamy masę na ciasto ułożone w brytfance.

Możemy też zrobić ciasto drożdżowe z budyniem. Gotowy budyń wylewamy na ciasto po rozłożeniu go w formie. Używamy trzech budyniów instant lub przyrządzamy domowy specjał. To sposób na szybkie ciasto drożdżowe o niepowtarzalnym smaku!

Ciasto drożdżowe bezglutenowe – najlepsze ciasto drożdżowe dla alergików

Taki wypiek jest na tyle prosty, że można nazwać go nawet ciastem drożdżowym dla leniwych! Wystarczy przygotować: szklankę mąki gryczanej, 6 łyżek cukru, cztery jajka, 7 łyżek oleju, łyżeczkę cukru wanilinowego, płaską łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia i łyżkę soku z cytryny.

Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy olej i sok z cytryny i ponownie mieszamy. Wylewamy ciasto do brytfanki i pieczemy w 170oC przez ok. 40 minut. Przed pieczeniem możemy też wyłożyć ciasto ulubionymi owocami.

Jest wiele wariacji na temat tego popularnego przysmaku, w tym ciasto drożdżowe z makiem, dlatego każdy może wybrać coś dla siebie. Możemy przygotować wersję z owocami lub zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką – przepis będzie ten sam. Brzmi smakowicie? W takim razie do dzieła!

Zobacz film: Najlepsze sposoby na ciasto drożdżowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości