Materiał promocyjny

Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

Dzień Dobry TVN
Majonez to król wiosennej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Udowodnił to w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował: kanapki w bułkach Simit, pieczonego łososia z majonezem wasabi, sałatkę jajeczną oraz ciasto czekoladowe.

Tureckie bajgle Simit - przepis krok po kroku

Składniki na tureckie bajgle:

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
    • 420 ml wody
      • 600 g mąki pszennej typ 750
        • łyżeczka soli
          • 50 ml oleju

            Dodatkowo:

            • 100 g miodu
              • 100 ml wody
                • 200 g białego sezamu

                  Jak przygotować tureckie bajgle:

                  1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, a następnie dobrze wyrobić najlepiej przy użyciu robota z hakiem do wyrabiania. Po 3-4 minutach dodawać małymi porcjami olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć folią, żeby nie obsychało. Odstawić do wyrastania na 2 godziny.
                    1. W tym czasie podprażyć na suchej patelni sezam i lekko podgrzać miód z wodą, żeby otrzymać płynną, kleista masę.
                      1. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt i pokroić na 8 podłużnych pasków. Każdy pasek zrolować na cienkie, długie na 50 cm wałeczki, złożyć na połowę i skręcić w warkocz, a następnie zlepić końce. Bułki obtoczyć w miodzie, a następnie w sezamie. Ułożyć na blaszkach do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania.
                        1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Podrośnięte bułki piec przez 12-15 minut.

                          Kanapki w bułkach Simit - przepis krok po kroku

                          Składniki na kanapki:

                          • 4 bułki Simit
                            • oliwa z oliwek
                              • 4 jajka
                                • 12 plasterków szynki
                                  • czerwona cebula
                                    • pęczek szczypiorku
                                      • 3 łyżki majonezu Kielecki
                                        • sól i pieprz

                                          Jak przygotować kanapki:

                                          1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bułki przekroić na połowę i ułożyć na blaszce do pieczenia. Spody skropić oliwą z oliwek a w środek każdej górnej części wbić jajko. Blachę z kanapkami wstawić do piekarnika na 8 minut aż jajko się zetnie.
                                            1. W tym czasie posiekać cebulę i szczypiorek, wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
                                              1. Wyjąć kanapki z pieca. Na dolne części nałożyć szynkę oraz majonez. Przykryć górną częścią z jajkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

                                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                Pieczony łosoś z majonezem wasabi - przepis krok po kroku

                                                Składniki na pieczonego łososia:

                                                • 4 kawałki łososia (150 g każdy)
                                                  • 5-6 łyżek majonezu Kielecki
                                                    • 1/2 łyżeczki wasabi

                                                      Surówka:

                                                      • 1/4 czerwonej kapusty
                                                        • marchewka
                                                          • jabłko
                                                            • kiszony ogórek
                                                              • sól i pieprz
                                                                • łyżka octu jabłkowego
                                                                  • łyżka miodu

                                                                    Jak przygotować pieczonego łososia:

                                                                    1. Kapustę bardzo drobno posiekać. Dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę, jabłko i ogórka.
                                                                      1. Wymieszać, dodać ocet, miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, odstawić.
                                                                        1. Majonez wymieszać z wasabi i odstawić. Łososia przyprawić solą i pieprzem.
                                                                          1. Wstawić na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
                                                                            1. Rybę podawać z surówką, wszystko polane majonezem wasabi.

                                                                              Wiosenna sałatka jajeczna - przepis krok po kroku

                                                                              Składniki na sałatkę jajeczną:

                                                                              • 6 jajek ugotowanych na twardo
                                                                                • kawałek pora
                                                                                  • pęczek rzodkiewek
                                                                                    • dojrzałe awokado
                                                                                      • garść rzeżuchy
                                                                                        • paczka roszponki

                                                                                          Sos:

                                                                                          • 4 łyżki majonezu Kielecki
                                                                                            • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                                              • łyżeczka musztardy
                                                                                                • łyżka kaparów
                                                                                                  • sól i pieprz

                                                                                                    Jak przygotować sałatkę jajeczną:

                                                                                                    1. Jajka i awokado pokroić na duże kawałki.
                                                                                                      1. Wymieszać z drobno posiekanym porem. Dodać rzeżuchę i delikatnie wymieszać.
                                                                                                        1. Roszponkę wyłożyć na dużym talerzu. Na niej ułożyć sałatkę.
                                                                                                          1. Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą i posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem. Sos podać do sałatki.

                                                                                                            Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                            Ciasto czekoladowe

                                                                                                            Składniki na ciasto czekoladowe:

                                                                                                            Krem czekoladowy:

                                                                                                            • 200 g masła
                                                                                                              • 150 g kakao
                                                                                                                • 200 g cukru pudru
                                                                                                                  • 100 ml mleka

                                                                                                                    Ciasto:

                                                                                                                    • 600 g mąki pszennej tortowej
                                                                                                                      • 300 g cukru
                                                                                                                        • 100 g kakao
                                                                                                                          • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                                                                            • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
                                                                                                                              • 300 g majonezu Kielecki
                                                                                                                                • 200 ml mleka
                                                                                                                                  • 2 jajka

                                                                                                                                    Jak przygotować ciasto czekoladowe:

                                                                                                                                    1. Masło utrzeć z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dolewać powoli mleko. Krem schłodzić w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować masłem dwie tortownice o średnicy około 22 cm.
                                                                                                                                      1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej - majonez z mlekiem i jajkami. Następnie wszystko razem połączyć i wymieszać tylko do połączenia się składników.
                                                                                                                                        1. Masę po równo rozlać do obu tortownic.
                                                                                                                                          1. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Następnie wyjąć z foremek i wystudzić.

                                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości