Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

Kuchnia dla insulinoopornych
Osoby z insulinoopornością muszą uważać na to, co mają na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska przygotowała dla nich przykładowy jadłospis. W menu znalazły się: ciastka z batatów, wrap z omleta z pieczarkami, placki z serka wiejskiego, pizza na spodzie z batata oraz fit tarta.

Ciastka z batatów

Składniki na ciastka z batatów:

  • batat (szklanka puree)
    • jajko
      • szklanka mąki gryczanej
        • garść orzechów laskowych
          • garść morwy suszonej
            • cynamon

              Jak przygotować ciastka z batatów:

              Piecz batat około 30 min. w 200 st. C. Zmiksuj na puree i wymieszaj z resztą składników. Formuj ciasteczka i piecz w piekarniku około 20 min.

              Wrap z omleta z pieczarkami

              Składniki na wrap z omleta z pieczarkami:

              • 30 g sera mozzarella
                • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
                  • garść roszponki
                    • 3 suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone)
                      • 4 pieczarki uprawne, świeże
                        • 2 łyżki otrębów pszennych
                          • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
                            • 2 jaja kurze całe

                              Jak przygotować wrap z omleta z pieczarkami:

                              Podsmaż na łyżce oleju pokrojone pomidory. Dołóż pokrojone pieczarki. Dopraw do smaku. Rozbij jajka widelcem i wymieszaj z bazylią, solą do smaku, otrębami. Smaż omleta na pozostałej ilości tłuszczu. Omleta wypełnij roszponką, farszem pieczarkowym, pokrojoną mozzarellą. Złóż na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.

                              Placki z serka wiejskiego z borówkami

                              Składniki na placki z serka wiejskiego:

                              • jajko
                                • 250 g opakowanie serka wiejskiego
                                  • 4 łyżki mąki orkiszowej
                                    • łyżeczka ksylitolu
                                      • garść borówek
                                        • łyżka płatków migdałowych

                                          Jak przygotować placki z serka wiejskiego:

                                          Oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj serek, mąkę, ksylitol. Białko ubij. Dodaj je do reszty składników i mieszaj (jeżeli masa będzie zbyt płynna, to można dodać jeszcze mąki). Smaż na wolnym ogniu na suchej patelni po ok. minucie z każdej strony.

                                          Pizza na spodzie z batata

                                          Składniki na pizzę na spodzie z batata:

                                          • ząbek czosnku
                                            • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
                                              • łyżka oliwek czarnych
                                                • łyżeczka oregano suszonego
                                                  • garść rukoli
                                                    • 1,5 batata
                                                      • 5 pomidorków koktajlowych
                                                        • 180 g passaty pomidorowej (przecier)
                                                          • 0,3 cebuli czerwonej
                                                            • 80 g sera mozzarella (bez tłuszczu)
                                                              • 10 łyżek mąki owsianej (pełnoziarnistej)

                                                                Jak przygotować pizzę na spodzie z batata:

                                                                Batat umyj i osusz, następnie piecz do miękkości około 40 min. w około 180 st. C. Po wystudzeniu obierz go, a miąższ rozgnieć na gładkie puree. Dodaj mąkę oraz sól i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym oliwą. Dłońmi formuj cienki placek o średnicy około 30 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwaj widelcem. Wstaw na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.

                                                                Na oliwie podsmaż zmiażdżony czosnek. Wlej passatę i gotuj do zgęstnienia. Dopraw do smaku. Spód pizzy posmaruj sosem. Rozłóż na pizzy porwaną mozzarellę, piórka cebuli i oliwki. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Posyp plasterkami pomidorków oraz rukolą lub bazylią

                                                                Fit tarta

                                                                Składniki na fit tartę:

                                                                Spód tarty:

                                                                • 250 g chudego sera twarogowego
                                                                  • 5 łyżek otrębów owsianych
                                                                    • jajko
                                                                      • sól i ulubione przyprawy do smaku

                                                                        Wierzch:

                                                                        • 3 garście szpinaku
                                                                          • po 0,5 papryki żółtej i czerwonej
                                                                            • 3 łyżki oliwek czarnych
                                                                              • 1/3 cebuli
                                                                                • łyżeczka oleju rzepakowego
                                                                                  • 2 łyżki serka kanapkowego ziołowego

                                                                                    Jak przygotować fit tartę:

                                                                                    Spód tarty: wszystkie składniki wymieszaj. Odstaw na 10 min. Wyklep ciastem okrągłą formę. Wsadź na 10 min. do pieca rozgrzanego do 170 st. C.

                                                                                    Wierzch: na oleju podduś szpinak, cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, oliwki. Dopraw ulubionymi przyprawami i serkiem. Wyłóż na tartę i zapiekaj jeszcze 5 min.

                                                                                    Pasta z siemienia lnianego

                                                                                    Składniki na pastę z siemienia lnianego:

                                                                                    • ząbek czosnku
                                                                                      • 2 szczypty soli białej
                                                                                        • 5 łyżek płatków drożdżowych
                                                                                          • 15 łyżeczek nasion lnu
                                                                                            • ogórek kiszony
                                                                                              • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                                • cebula
                                                                                                  • 2 kromki chleba czystoziarnistego z samych ziaren
                                                                                                    • rukola
                                                                                                      • pomidory koktajlowe
                                                                                                        • papryka żółta

                                                                                                          Jak przygotować pastę z siemienia lnianego:

                                                                                                          Na oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Zmiel nasiona lnu. Dolej wodę do lnu do papkowatej konsystencji. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi oraz solą. Pokrój ogórka i wymieszaj z pastą. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody po ogórkach. Zjedz z pieczywem i warzywami.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                                          Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

                                                                                                          Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

                                                                                                          Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                          Źródło: Hanna Stolińska

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości