Materiał promocyjny

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Działają od niedawna, a już w miesiąc po otwarciu znalazły się na liście najlepszych cukierni w stolicy. Agnieszkę Błaszczyk i Monikę Ciesielską, oprócz więzów krwi, łączy wielka pasja do rzeczy pięknych i słodkich. Wypróbujcie ich przepisów na: ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, sernik z białą czekolada i musem malinowym lub brownie ze słonym karmelem.

Zdjęcie: Piotr Blawicki/ East News

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Składniki:

220 g masła w temperaturze pokojowej

90 g białego cukru

210 g cukru trzcinowego

2 duże jaja

270 g płatków owsianych (górskich)

210 g mąki

½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej

100 g suszonej żurawiny

100 g białej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:

Zmieszać w misce mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i proszek do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Powoli dodawać jaja do dokładnego połączenia. Dodać mąkę z płatkami i dodatkami i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać żurawinę i białą czekoladę. Formować kulki (najlepiej łyżką do lodów J) i umieszczać na blasze zachowując odległość pomiędzy ciasteczkami. Piec ok. 12-15 min w temp. 180 stopni, do momentu aż się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć.

Sernik z białą czekolada i musem malinowym

Spód:

220 g ciastek owsianych

60 g roztopionego masła

szczypta soli

Masa serowa:

750 g mielonego twarogu

250 g mascarpone

1 szklanka cukru pudru

100 g białej czekolady

4 jaja

Przygotowanie:

Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Sery zmieszać z cukrem pudrem, dolać powoli roztopioną czekoladę. Wbijać po kolei jajka, do całkowitego połączenia.

Mus malinowy:

200 g malin

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Zmiksować w blenderze. Połączyć pokruszone ciasteczka z masłem i solą i wyłożyć nimi spód blachy. Zapiec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Odczekać aż spód ostygnie i wylać 3/4 masy serowej. Wylać nierównomiernie mus malinowy, uzupełnić masą serową. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę.

Brownie ze słonym karmelem

Słony karmel:

1 szklanka cukru

pół szklanki wody

1/4 szklanka syropu kukurydzianego

1/4 szklanki śmietany kwaśnej

1/2 szklanki śmietanki

1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:

Zagotować cukier z wodą i syropem. Gotować na małym ogniu do momentu aż zacznie nabierać złotego koloru i intensywnie pachnieć karmelem. Dolać słodkiej śmietanki cały czas mieszając. Kwaśną śmietanę wymieszać z solą i dodać na koniec do karmelu. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.

Brownie

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady

180 g masła

4 jaja

200 g cukru trzcinowego

100 g cukru białego

200 g mąki

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić z masłem. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę i powoli dodać ostudzoną czekoladę z masłem. Delikatnie wmieszać mąkę z solą. Wylać pół masy czekoladowej na blachę. Wylać warstwę słonego karmelu. Przykryć karmel drugą częścią masy czekoladowej. Piec 30 min w temp. 180 stopni.

Bezmleczne keksówki bananowe

Składniki:

2 jaja

190 g cukru pudru

125 g oleju roślinnego

3 banany rozdrobnione

240 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ubić lekko jaja, dolać oleju. W drugiej misce połączyć suche składniki – mąkę, proszek, cukier, sól. Wsypać suche do mokrych i wymieszać do połączenia, wmieszać banany.

Piec w małych formach keksowych ok. 25 min w temp. 180 stopni.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości