Przepisy kulinarne

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Działają od niedawna, a już w miesiąc po otwarciu znalazły się na liście najlepszych cukierni w stolicy. Agnieszkę Błaszczyk i Monikę Ciesielską, oprócz więzów krwi, łączy wielka pasja do rzeczy pięknych i słodkich. Wypróbujcie ich przepisów na: ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, sernik z białą czekolada i musem malinowym lub brownie ze słonym karmelem.

 

Zdjęcie: Piotr Blawicki/ East News

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Składniki:
220 g masła w temperaturze pokojowej
90 g białego cukru
210 g cukru trzcinowego
2 duże jaja
270 g płatków owsianych (górskich)
210 g mąki
½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g suszonej żurawiny
100 g białej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:
Zmieszać w misce mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Powoli dodawać jaja do dokładnego połączenia. Dodać mąkę z płatkami i dodatkami i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać żurawinę i białą czekoladę. Formować kulki (najlepiej łyżką do lodów J) i umieszczać na blasze zachowując odległość pomiędzy ciasteczkami. Piec ok. 12-15 min w temp. 180 stopni, do momentu aż się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć.

Sernik z białą czekolada i musem malinowym

Spód:
220 g ciastek owsianych
60 g roztopionego masła
szczypta soli

Masa serowa:
750 g mielonego twarogu
250 g mascarpone
1 szklanka cukru pudru
100 g białej czekolady
4 jaja

Przygotowanie:
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Sery zmieszać z cukrem pudrem, dolać powoli roztopioną czekoladę. Wbijać po kolei jajka, do całkowitego połączenia.

Mus malinowy:
200 g malin
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Zmiksować w blenderze. Połączyć pokruszone ciasteczka z masłem i solą i wyłożyć nimi spód blachy. Zapiec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Odczekać aż spód ostygnie i wylać 3/4 masy serowej. Wylać nierównomiernie mus malinowy, uzupełnić masą serową. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę.

Brownie ze słonym karmelem

Słony karmel:
1 szklanka cukru
pół szklanki wody
1/4 szklanka syropu kukurydzianego
1/4 szklanki śmietany kwaśnej
1/2 szklanki śmietanki
1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:
Zagotować cukier z wodą i syropem. Gotować na małym ogniu do momentu aż zacznie nabierać złotego koloru i intensywnie pachnieć karmelem. Dolać słodkiej śmietanki cały czas mieszając. Kwaśną śmietanę wymieszać z solą i dodać na koniec do karmelu. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.

Brownie

Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
180 g masła
4 jaja
200 g cukru trzcinowego
100 g cukru białego
200 g mąki
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Czekoladę roztopić z masłem. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę i powoli dodać ostudzoną czekoladę z masłem. Delikatnie wmieszać mąkę z solą. Wylać pół masy czekoladowej na blachę. Wylać warstwę słonego karmelu. Przykryć karmel drugą częścią masy czekoladowej. Piec 30 min w temp. 180 stopni.

Bezmleczne keksówki bananowe

Składniki:
2 jaja
190 g cukru pudru
125 g oleju roślinnego
3 banany rozdrobnione
240 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ubić lekko jaja, dolać oleju. W drugiej misce połączyć suche składniki – mąkę, proszek, cukier, sól. Wsypać suche do mokrych i wymieszać do połączenia, wmieszać banany.
Piec w małych formach keksowych ok. 25 min w temp. 180 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0