Ciasteczka z makiem to szybki i prosty sposób na słodki deser. Wymagają użycia łatwo dostępnych składników, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kruche, maślane, dodatkowo podane z konfiturą lub marmoladą. Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka z makiem.
Ciasteczka z makiem to idealny pomysł na dodatek do drugiego śniadania czy podwieczorek. Pysznie smakują się z herbatą, kawą lub mlekiem. Są proste i szybkie do przygotowania. Ich przepis może być modyfikowany tak, by zasmakowały każdemu. Maślane lub owsiane w wersji fit albo tradycyjne kruche – jak je zrobić?
Biszkoptowe, francuskie i kruche ciasteczka z makiem – przepis
Przepisy na pyszne, szybkie ciasteczka z makiem, które są doskonałą słodką przekąską na co dzień lub dodatkiem na święta. Jak przyrządzić pyszne kruche ciasteczka z makiem? Czy da się zrobić ciasteczka z makiem w wersji fit?
Szybkie ciasteczka z makiem z nutką wanilii (porcja na 6 osób)
Składniki:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
150 g mąki pszennej typu 650,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g masła,
170 g białego cukru,
3 duże jajka,
szczypta soli,
1 mała łyżeczka soli oczyszczonej,
1 szklanka mleka,
ziarenka z jednej laski wanilii,
0,75 ml maku.
Przygotowanie:
Mak namocz w wodzie, aż zmięknie i nieco zwiększy swoją objętość.
Przepłucz go w gorącej wodzie i dobrze odsącz. Połącz go z mlekiem, ziarenkami wanilii i dodaj 1 łyżkę cukru.
Połączone składniki podgrzewaj 10 minut na średnim ogniu.
Odstaw naczynie z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Mąki przesiej i połącz z solą i sodą.
Masło utrzyj z cukrem i jajkami na gładką i jednolitą masę.
Do powstałej masy dodaj mąkę i ostudzony mak.
Zacznij wyrabiać ciasto, a gotowe odstaw na 1,5 godziny do lodówki.
Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm i przy pomocy gotowych foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
Gotowe formy ułóż na papierze, wstaw na blasze do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
Biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą (porcja na 6 osób)
Jeśli wolisz ciasteczka z makiem, które będą łączyły nie tylko smaki, ale i różne faktury, zrób ciasteczka z makiem i marmoladą. Do przepisu możesz użyć też domowego, gęstego dżemu czy konfitury.
Składniki:
200 g mąki pszennej,
170 g białego cukru,
3 duże jajka,
4 łyżki maku,
3 łyżki marmolady (lub konfitury),
szczypta soli.
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek a następnie do białek dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i nadal miksuj.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Otrzymana masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
Mąkę przesiej przez sito, a następnie powoli dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając wszystko łyżką drewnianą, tak by masa nie straciła puszystości.
Powstałe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze niewielkie, okrągłe biszkopciki.
Wierzch wyciśniętych ciasteczek posyp niewielką ilością maku.
Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut na lekko złoty kolor.
Gotowe biszkopty smaruj po płaskiej stronie niewielką ilością marmolady i sklejaj je.
Francuskie kruche ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)
Ciasteczka z makiem możesz przygotować też błyskawicznie, wykorzystując półprodukty. Wypróbuj przepis na ciasteczka z makiem z ciasta francuskiego.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego XXL,
1 puszka gotowej masy makowej lub samodzielnie ugotowany z mlekiem i cukrem mak w ilości 200 g i ostudzony.
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwiń na stole i dobrze rozsmaruj na nim masę makową, zachowując wolne brzegi (1 cm).
Otrzymany posmarowany placek zwiń ciasno w rulon.
Gotowy rulon pokrój na ciastka o grubości 1,5 cm. Połóż je poziomo na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie.
Dodatkowo możesz do makowej masy dodać rodzynki lub kawałki orzechów.
Kruche owsiane ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)
Ciasteczka z makiem można przyrządzić też w wersji fit – z mąki owsianej i zdrowymi dodatkami.
Składniki:
200 g mąki owsianej,
200 g masła,
2 żółtka z dużych jajek,
3 łyżki mielonego maku,
pół szklanki cukru brązowego,
3 łyżki drobno posiekanej żurawiny,
3 łyżki pestek słonecznika.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i połącz ją z masłem.
Do zagniatanego ciasta dodaj żółtka, cukier, pestki, mak i żurawinę.
Wszystkie składniki połącz i szybko wyrób na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
Następnie rozwałkuj je na placek o grubości pół centymetra i przy pomocy foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
Gotowe formy ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut na jasnozłoty kolor.