Ciasteczka z makiem – przepis i propozycje podania

Ciasteczka z makiem
Luca Melo/Getty Images
Ciasteczka z makiem to szybki i prosty sposób na słodki deser. Wymagają użycia łatwo dostępnych składników, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kruche, maślane, dodatkowo podane z konfiturą lub marmoladą. Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka z makiem.

Ciasteczka z makiem to idealny pomysł na dodatek do drugiego śniadania czy podwieczorek. Pysznie smakują się z herbatą, kawą lub mlekiem. Są proste i szybkie do przygotowania. Ich przepis może być modyfikowany tak, by zasmakowały każdemu. Maślane lub owsiane w wersji fit albo tradycyjne kruche – jak je zrobić?

Biszkoptowe, francuskie i kruche ciasteczka z makiem – przepis

Przepisy na pyszne, szybkie ciasteczka z makiem, które są doskonałą słodką przekąską na co dzień lub dodatkiem na święta. Jak przyrządzić pyszne kruche ciasteczka z makiem? Czy da się zrobić ciasteczka z makiem w wersji fit?

Szybkie ciasteczka z makiem z nutką wanilii (porcja na 6 osób)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    • 150 g mąki pszennej typu 650,
      • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
        • 150 g masła,
          • 170 g białego cukru,
            • 3 duże jajka,
              • szczypta soli,
                • 1 mała łyżeczka soli oczyszczonej,
                  • 1 szklanka mleka,
                    • ziarenka z jednej laski wanilii,
                      • 0,75 ml maku.

                        Przygotowanie:

                        1. Mak namocz w wodzie, aż zmięknie i nieco zwiększy swoją objętość.
                          1. Przepłucz go w gorącej wodzie i dobrze odsącz. Połącz go z mlekiem, ziarenkami wanilii i dodaj 1 łyżkę cukru.
                            1. Połączone składniki podgrzewaj 10 minut na średnim ogniu.
                              1. Odstaw naczynie z ognia i pozostaw do ostudzenia.
                                1. Mąki przesiej i połącz z solą i sodą.
                                  1. Masło utrzyj z cukrem i jajkami na gładką i jednolitą masę.
                                    1. Do powstałej masy dodaj mąkę i ostudzony mak.
                                      1. Zacznij wyrabiać ciasto, a gotowe odstaw na 1,5 godziny do lodówki.
                                        1. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm i przy pomocy gotowych foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
                                          1. Gotowe formy ułóż na papierze, wstaw na blasze do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

                                            Biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą (porcja na 6 osób)

                                            Jeśli wolisz ciasteczka z makiem, które będą łączyły nie tylko smaki, ale i różne faktury, zrób ciasteczka z makiem i marmoladą. Do przepisu możesz użyć też domowego, gęstego dżemu czy konfitury.

                                            Składniki:

                                            • 200 g mąki pszennej,
                                              • 170 g białego cukru,
                                                • 3 duże jajka,
                                                  • 4 łyżki maku,
                                                    • 3 łyżki marmolady (lub konfitury),
                                                      • szczypta soli.

                                                        Przygotowanie:

                                                        • Białka oddziel od żółtek a następnie do białek dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i nadal miksuj.
                                                          • Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Otrzymana masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
                                                            • Mąkę przesiej przez sito, a następnie powoli dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając wszystko łyżką drewnianą, tak by masa nie straciła puszystości.
                                                              • Powstałe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze niewielkie, okrągłe biszkopciki.
                                                                • Wierzch wyciśniętych ciasteczek posyp niewielką ilością maku.
                                                                  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut na lekko złoty kolor.
                                                                    • Gotowe biszkopty smaruj po płaskiej stronie niewielką ilością marmolady i sklejaj je.

                                                                      Francuskie kruche ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)

                                                                      Ciasteczka z makiem możesz przygotować też błyskawicznie, wykorzystując półprodukty. Wypróbuj przepis na ciasteczka z makiem z ciasta francuskiego.

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 opakowania ciasta francuskiego XXL,
                                                                        • 1 puszka gotowej masy makowej lub samodzielnie ugotowany z mlekiem i cukrem mak w ilości 200 g i ostudzony.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Schłodzone ciasto francuskie rozwiń na stole i dobrze rozsmaruj na nim masę makową, zachowując wolne brzegi (1 cm).

                                                                          1. Otrzymany posmarowany placek zwiń ciasno w rulon.
                                                                            1. Gotowy rulon pokrój na ciastka o grubości 1,5 cm. Połóż je poziomo na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie.
                                                                              1. Dodatkowo możesz do makowej masy dodać rodzynki lub kawałki orzechów.

                                                                                Kruche owsiane ciasteczka z makiem (porcja na 6 osób)

                                                                                Ciasteczka z makiem można przyrządzić też w wersji fit – z mąki owsianej i zdrowymi dodatkami.

                                                                                Składniki:

                                                                                • 200 g mąki owsianej,
                                                                                  • 200 g masła,
                                                                                    • 2 żółtka z dużych jajek,
                                                                                      • 3 łyżki mielonego maku,
                                                                                        • pół szklanki cukru brązowego,
                                                                                          • 3 łyżki drobno posiekanej żurawiny,
                                                                                            • 3 łyżki pestek słonecznika.

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              1. Mąkę przesiej i połącz ją z masłem.
                                                                                                1. Do zagniatanego ciasta dodaj żółtka, cukier, pestki, mak i żurawinę.
                                                                                                  1. Wszystkie składniki połącz i szybko wyrób na gładkie ciasto.
                                                                                                    1. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
                                                                                                      1. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości pół centymetra i przy pomocy foremek lub samodzielnie wycinaj kształty.
                                                                                                        1. Gotowe formy ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut na jasnozłoty kolor.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Zobacz wideo: Pies sam częstuje się ciastkami

                                                                                                          x-news

                                                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości