Ciasta z owocami. Sprawdź wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego

Truskawki i rabarbar – aż się proszą o wypieki. Wiosennie i słodko na talerzu, czyli pyszne ciasta z owocami serwuje Piotr Kucharski. Zobacz, jak zrobić prostą tartę, ucierane i sernik.

Prosta tarta rabarbarowo-truskawkowa

Składniki:

ciasto

  • 200 g mąki pszennej
    • 40 g cukru
      • szczypta soli
        • 120 g zimnego masła
          • 1 jajko

            Owocowe wypełnienie:

            • 200 g rabarbaru
              • 250 g truskawek
                • sok z połówki cytryny
                  • 2 łyżki cukru
                    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
                      • 1 jajko dodatkowo
                        • drobny cukier do posypania

                          Sposób przygotowania:

                          Rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać w misce z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 30 minut.

                          Mąkę zmiksować z cukrem, solą i masłem. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia składników (jeśli masa jest za sucha dodać odrobinę wody).

                          Ciasto podzielić na połowę, uformować kulki, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

                          Następnie na kawałku papieru do pieczenia rozwałkować ciasta na cienki placek o grubości około 0,5 cm. Na ciasta wyłożyć odsączone owoce (sok zachować), zostawiając około 2-3 cm wolnego dookoła. Wolne boki ciasta zawinąć na owoce i ponownie schować na 30 minut do lodówki.

                          W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Owoce na tarcie można polać odrobiną zachowanego soku. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Można podać z gęstym naturalnym jogurtem.

                          Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

                          Ciasto ucierane z owocami

                          Składniki:

                          Ciasto:

                          • 100 g maki pszennej
                            • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                              • 80 g cukru
                                • 80 g zimnego masła
                                  • 1 jajko
                                    • 1 żółtko

                                      Masa migdałowa:

                                      • 150 g migdałów
                                        • 1 jajko
                                          • 80 g masła
                                            • 60 g cukru
                                              • 200 g truskawek
                                                • 100 g borówek
                                                  • płatki migdałowe do posypania

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą.

                                                    Dodać jajko i żółtko i ponownie zmiksować do konsystencji gładkiego ciasta i przełożyć je do foremki. Na ciasto wysypać połowę truskawek i borówek.

                                                    Migdały zmiksować w robocie, dodać jajko, masło i cukier, ponownie zmiksować. Masę migdałową wyłożyć na owoce w formie. Na górze ułożyć resztę owoców.

                                                    Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut.

                                                    Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

                                                    Sernik truskawkowy

                                                    Składniki:

                                                    • 800 g truskawek
                                                      • 0,5 tłustego twarogu
                                                        • 140 g cukru
                                                          • 4 jajka
                                                            • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                              • 2 łyżki mąki pszennej

                                                                Dodatkowo:

                                                                • 3 białka
                                                                  • 150 g cukru

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

                                                                    Pół kilograma truskawek zmiksować i gotować aż zredukuje się do 200 g, następnie schłodzić. Twaróg zmiksować z cukrem i musem truskawkowym i mąkami na gładką masę. Dodać jajka i zmiksować razem tylko do połączenia się składników.

                                                                    Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 60 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

                                                                    Po wyjęciu udekorować wierzch resztą pokrojonych truskawek, na nich ułożyć ubite na sztywno z cukrem białka i przypiec palnikiem cukierniczym.

                                                                    Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości